Hjorts kolleger vil se tiltale, før de tager stilling til immunitet

Politikere fra både rød og blå blok vil se, hvad Claus Hjort er tiltalt for, før de tager yderligere stilling.

Politikere fra både rød og blå blok vil se og have "fuld åbenhed" om, hvad eksforsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er tiltalt for, før de tager stilling, om Hjorts immunitet skal ophæves.

Sagen drejer sig om mulig læk af statshemmeligheder. Justitsministeriet meddelte torsdag, at Rigsadvokaten indstiller til, at der rejses tiltale mod Hjort i den meget omtalte og politisk betændte sag.

Det er uvist, hvor mange forhold der rejses tiltale for, men hvis der skal ske yderligere, så vil det kræve, at Hjorts parlamentariske immunitet bliver ophævet af Folketinget.

Vil have fuld åbenhed om tiltale

Partierne er indkaldt til drøftelse om Hjorts immunitet hos justitsminister Mattias Tesfaye (S). Det er uvist, hvor meget de får at vide om sagens detaljer i den forbindelse.

Men Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, er ikke i tvivl.

- Folketinget er nødt til at se tiltalen. Der skal være åbenhed om den, siger Rosa Lund.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, tilføjer:

- Vi skal have fuld viden, fuld indsigt. Ellers kan vi ikke vurdere.

Hjorts parti, Venstre, har længe krævet indsigt i sagen. Liberal Alliance og Nye Borgerlige mener det samme. Uffe Elbæk fra Frie Grønne har på Twitter ytret ønske om det samme.

Hemmelige sigtelser

Nye Borgerliges Lars Bøje Mathiesen skriver på Twitter, at det ville være "vanvittigt" at tage stilling til Hjorts immunitet, bare fordi "staten ønsker det".

- Jeg kommer ikke til at hæve et folketingsmedlems immunitet, uden at vide hvad det drejer sig om, fordi staten ønsker det, skriver han.

Det er op til et flertal i Folketinget, om Hjorts immunitet skal ophæves. Hjort mener ikke, at han har gjort noget forkert.

Sigtelserne er hemmelige, og Hjort må ikke viderebringe dem. Der er en strafferamme på 12 års fængsel.

Hjort har tidligere fortalt, at der er en sag mod ham, fordi han i offentligheden har bekræftet et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA. Samarbejdet har medierne dog beskrevet år forinden.

Tesfaye ikke tryg ved at dele sagens oplysninger

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er dog ikke tryg ved at dele oplysninger i sagen om den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) med Folketingets 179 medlemmer.

Det siger han til Jyllands-Posten, efter at Rigsadvokaten har indstillet, at der skal rejses tiltale mod Claus Hjort, som er sigtet for at have lækket statshemmeligheder.

Før det kan lade sig gøre, skal hans immunitet ophæves af Folketinget, men flere partier kræver større åbenhed om sagen, før de vil tage stilling.