GO'

Claus Hjort: Det var en frisk fyrs-agtig måde at tackle det på

Claus Hjort Frederiksen er ked af, at hans politiske liv skulle ende med en anklage om landsforræderi. Men han fortryder intet i sagen.

Claus Hjort Frederiksen er ikke ked af det. Tværtimod er han “nærmest vred”.

Det fortæller den tidligere forsvarsminister til TV 2 samme dag, som Rigsadvokaten anbefalede at rejse tiltale mod ham for at have delt statshemmeligheder.

- At afslutningen på et langt politisk liv skal ende med, at man bliver sigtet for landsforræderi, det er hård kost. Det må jeg være ærlig om. Det har plaget mig i et stykke tid, siger den tidligere forsvars- og justitsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i 'Go' Aften Live'.

Claus Hjort Frederiksen har det “rigtig skidt” med, at det her bliver hans politiske eftermæle. Han har nemlig meldt ud, at han stopper i Folketinget efter næste valg.

- Det er da noget rigtig møg. Jeg havde håbet, at jeg kunne trække mig tilbage fra det politiske liv med nogenlunde karakterer. Men jeg er godt klar over, at det her kommer til at hæfte på mig som “ham landsforræderen”.

Alligevel siger han, at han er klar til at gøre det hele igen. Han fortryder intet.

- For mig er det et princip om anstændighed.

En lidt "frisk fyrs-agtig" måde at tackle problemet

De præcise anklager er hemmelige, men ifølge Claus Hjort Frederiksen – der som en af de få har set dem – handler det om, at han i et TV 2-interview har bekræftet, at en dansk efterretningstjeneste lod den amerikanske efterretningstjeneste NSA lytte med på internettrafikken i Danmark.

.

I interviewet med TV 2 sagde han i december:

- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger. Men så må jeg jo risikere fængselsstraf. Jeg har i hvert fald været med til at orientere dem om, at den her aftale fandtes.

Fortryder du i bagklogskabens lys den udtalelse?

- Nej, det gør jeg sådan set ikke. Jeg mener, at vi, når der kommer en retssag, så kan dokumentere, at det (samarbejdet, red.) var alment kendt.

Du sidder i klippet og siger, at du kan risikere fængsel. Var det en kalkuleret risiko, du løb?

- Nej, det var det ikke, og det var vel også en lidt frisk fyr-agtig måde at tackle problemet på, siger Claus Hjort Frederiksen, der mener, at det var nødvendigt, fordi en gruppe medarbejdere var blevet "rigtig dårligt behandlet".

Det begyndte da fem medarbejdere blev hjemsendt efter tilsynsrapport

Fem ansatte fra Forsvaret Efterretningstjeneste, heriblandt den øverste chef, var nemlig blevet sendt hjemsendt efter en voldsom kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenester.

Ifølge tilsynet havde efterretningstjenesten givet “urigtige oplysninger” og skjult oplysninger for tilsynet. Flere medier, blandt andre DR, mener, at det netop handlede om overvågningssamarbejdet med amerikanerne.

Efterfølgende blev de dog alle pure frifundet af FE-kommissionen.

I min afhøring med politiet spurgte de, om jeg ville gøre det igen, og jeg sagde “any time”

Claus Hjort Frederiksen (V)

Det var tilsynets voldsomme og ret offentlige anklager, der sammen med de hurtige hjemsendelser fik Claus Hjort Frederiksen til at gå til pressen.

- Det har jeg det dårligt med. Og det vil jeg til hver en tid gå i kamp for.

Efter frifindelsen udtalte den daværende justitsminister Trine Bramsen i en pressemeddelelse:

- Når det uafhængige tilsyn rejser en så alvorlig kritik af FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.), skal det undersøges – i denne sag såvel som i tidligere tilsvarende sager. Kommissionen har nu fundet, at der ikke er grundlag for at rejse kritik af hverken af FE eller af nogen medarbejdere. Den konklusion er jeg selvsagt meget tilfreds med.

Risikerer 12 år men fortryder intet

Claus Hjort ville gøre det samme igen i morgen.

Også efter Rigsadvokaten torsdag anbefalede, at der for første gang i Danmarkshistorien skal rejses tiltale mod en tidligere minister for at lække statshemmeligheder efter det, der også er kendt som “landsforræder-paragraffen”.

Anklagen kan ifølge en professor i forvaltnings- og forfatningsret give Claus Hjort Frederiksen “en længere fængselsstraf” på op til 12 år.

- I min afhøring med politiet spurgte de, om jeg ville gøre det igen, og måtte jeg sige, at jeg ville gøre det any time, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Nu kender jeg jo de her mennesker. Jeg arbejdede sammen med dem på daglig basis gennem mange år.

Forventer at vinde retssagen

Nu er det op til Folketinget at beslutte, om Frederiksens juridiske immunitet skal ophæves, så justitsministeren kan rejse tiltale mod ham og indlede den egentlige retssag.

Den retssag forventer Claus Hjort Frederiksen at vinde.

- Det var mit skøn, at jeg ikke afslørede nogen statshemmelighed, men det er så det, domstolene skal tage stilling til, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han peger på, at NSA-samarbejdet var alment kendt i offentligheden efter 2013, hvor whistlebloweren Edward Snowden afslørede det.

Men et er, når det bliver beskrevet i pressen. Noget andet er, når du går ud som tidligere forsvarsminister. Så blåstempler du jo oplysningerne?

- Det er så det, domstolene skal tage stilling til. Fordi noget er klassificeret i efterretningstjenesterne, behøver det ikke at være en hemmelighed i juridisk forstand.