Folkeafstemning 2022

EU-afstemningen er et kynisk træk, mener Vermund

Nye Borgerlige anbefaler danskerne at stemme nej til en afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

At placere en folkeafstemning om at afskaffe det danske forsvarsforbehold i forbindelse med krigen i Ukraine er et kynisk træk fra regeringen.

Sådan lyder det fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Man skal huske på, at EU's missioner ude i verden ikke er nogen, der foregår på det europæiske kontinent. Og det er altså ikke noget, der har med situationen i Ukraine og Putin at gøre, siger Pernille Vermund.

Her henviser hun til, at mange af EU's missioner foregår i afrikanske lande som Mali og Somalia.

Spørg om forsvarsforbeholdet

Er du i tvivl om, hvad et ja eller nej til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet kommer til at betyde? Du har mulighed for at sende spørgsmål til 1234@tv2.dk. Så vil eksperter frem til 1. juni svare på en række af jeres spørgsmål.

Kynisk træk

- Det er måske lidt kynisk af regeringen at udskrive denne her folkeafstemning i en periode, hvor man kan tage krigen i Ukraine som gidsel, siger Pernille Vermund.

Slår regeringen plat på krigen i Ukraine?

- Går man de EU-begejstrede partier på klingen om, hvad forsvarsforbeholdet har at gøre med krigen i Ukraine, så siger de, at det er symbolsk – og at det ikke er, fordi der kommer en EU-hær eller et EU-forsvar til Ukraines undsætning. Det er derfor, det er fejt at blande tingene sammen.

Fejt?

- Ja, det synes jeg, det er. For vi ved, at når vi skal stemme om EU, er der mange tvivlere, og at stemmerne ligger tæt. Der er mange detaljer i det, og hvis man begynder at blande tingene sammen, risikerer man, at nogle mennesker ikke træffer deres beslutning på et tilstrækkeligt oplyst grundlag, siger Pernille Vermund.

Hvad betyder forsvarsforbeholdet?

Danmark deltager ikke i de dele af EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet. Vi deltager ikke i EU’s militære operationer, vi finansierer dem ikke, og vi stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede konfliktområder. Vi deltager dog i civile operationer. 

Danmark har ikke stemmeret i Ministerrådet, når forsvarspolitikken behandles.

Siden 1993, hvor forsvarsforbeholdet trådte i kraft, har Danmark aktiveret forbeholdet op mod 30 gange. 

Kilde: EU-Oplysningen

Pernille Vermund mener, at det danske forsvar skal styrkes, men at det skal ske gennem NATO, hvor Danmark skal op at levere de 2 procent af BNP, som Danmark har forpligtet sig til.

- EU skal ikke blande sig i forsvarspolitik. EU bør koncentrere sig om det, de er gode til – frihandel og det indre marked. Der skal ikke være hverken fælles flag, hymne eller forsvar. Vi skal styrke vores forsvar i NATO, siger Pernille Vermund.

Danskere skal ikke ofres i EU-missioner

Pernille Vermunds vigtigste argument for at beholde forsvarsforbeholdet er, at politikerne ikke skal kunne sende danske soldater ud på EU-missioner.

- Hvis ikke vi havde haft forbeholdet, så ville der være danske politikere, der havde sendt danske soldater ud på nogle EU-missioner. Jeg synes, man skal være meget varsom med at ofre danske menneskeliv i missioner, som ikke er i Danmarks interesse, siger Pernille Vermund.

Så du mener, at andre politikere lidt nonchalant vil ofre danske soldaters liv i kampen mod at få afskaffet det danske forbehold?

- Nej, sådan kan man ikke sige det.

Men det er jo nærmest det, du siger?

- Nej, jeg siger, at hvis man fjerner forbeholdet, har de en ret til at sende danske soldater ud på nogle af de missioner, der er under EU-kommando.

Ønsker ikke indflydelse på EU-styrke

I marts vedtog EU's forsvars- og udenrigsministre, at EU som en del af en ny forsvarsstrategi skal have en såkaldt udrykningsstyrke på 5000 mand, der – som navnet antyder – kan indsættes med kort frist.

Men på grund af det danske forbehold kan Danmark ikke komme med forslag til, hvor EU's udrykningsstyrke kan indsættes. Det kunne for eksempel være ved Afrikas Horn, hvor Danmark har store interesser i at bekæmpe pirateri, så danske rederier som Mærsk kan sejle frit.

Hvorfor synes du ikke, vi skal have indflydelse på, at den udrykningsstyrke kan indsættes steder, hvor det tjener danske interesser?

- Vi har jo haft Esbern Snare (fregatten, red.) ude for nylig.

Men det har jo ikke noget med EU at gøre?

- Det har det ikke. Men det er bare for at sige, at vi godt kan bekæmpe pirateri, uden at vi fjerner vores forsvarsforbehold. Det har vi gjort gennem længere tid.

Men her har vi så muligheden for at have indflydelse på 5000 EU-styrker?

- Jeg mener slet ikke, at EU skal beskæftige sig med forsvarspolitik.

Er du i tvivl om, hvad et ja eller nej til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet kommer til at betyde? Du har mulighed for at sende spørgsmål til 1234@tv2.dk. Så vil eksperter frem til 1. juni svare på en række af jeres spørgsmål.

Du kan se hele interviewet med Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, på TV 2 PLAY.