Wammen i kovending efter sammenbrudte forhandlinger

Det er et nederlag for regeringen, siger TV 2s politiske redaktør Hans Redder.

Forhandlingerne om økonomisk kompensation til danskerne går langt fra som smurt, og det får nu finansminister Nicolai Wammen (S) til at foretage en kovending.

Oprindeligt ville regeringen finansiere hjælpepakken med et større underskud på budgetloven end ellers tilladt.

Men nu mener regeringen, at pengene skal findes ved at nedjustere de offentlige investeringer i år og næste år inden for en ramme på op til 3 milliarder kroner.

- På baggrund af de forhandlinger regeringen har haft med Folketingets partier om kompensation, har det været et stort ønske at finde anden finansiering, oplyser Nicolai Wammen til TV 2.

Danskerne skal vente længere

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er der tale om et decideret nederlag for Nicolai Wammen og regeringen.

- Det er et forsøg fra Wammens side på at redde nogle forhandlinger, der virkelig ikke gik, som regeringen havde forventet eller håbet, siger han.

Nicolai Wammen oplyser samtidig, at forhandlingerne om kompensation vil blive slået sammen med de igangværende forhandlinger om en grøn skattereform.

Ifølge Hans Redder vil det få konsekvenser for danskerne.

- Det betyder helt konkret, at der kommer til at gå længere tid, før danskerne kan få svar på, om de overhovedet kan få noget hjælp, siger han.

Kritik fra flere sider

Det har været klart i noget tid, at forhandlingerne ikke gik som planlagt.

Fredag forlod Venstre og Det Konservative Folkeparti forhandlingerne, og mandag fulgte Det Radikale Venstre trop.

Et af de helt store kritikpunkter har netop været finansieringsmetoden.

- Vi mener ikke, det er økonomisk ansvarligt. Vi er på linje med den økonomiske overvismand og Nationalbanken, der har advaret om at sende ufinansierede penge ud som kompensation, da det risikerer at øge inflationen, sagde Andreas Steenberg, finansordfører for de radikale, til TV 2.

Vil puste til inflationen

Regeringen har blandt andet lagt op til, at de 290.000 ældre, som får en ældrecheck i dag, skal have 5000 kroner ekstra i år. Derudover ønsker regeringen, at værdien af befordringsfradraget sættes op.

Hjælpen skal kompensere danskerne for den stigende inflation som følge af krigen i Ukraine.

Men allerede da planen blev fremlagt, blev den dog mødt med kritik fra flere økonomer.

Overvismand Carl-Johan Dalgaard udtrykte blandt andet bekymring for, at det ville puste yderligere til inflationen.

- Hvis man giver danskerne flere penge i hænderne, vil de selvsagt gå ud og bruge dem og altså presse efterspørgslen endnu mere op og dermed priserne, lød det.

Mangler stadig svar

Hos de konservative er man umiddelbart glad for, at regeringen har lyttet til kritikken af finansieringsmetoden.

Men man søger stadig et klart svar på, hvor regeringen så vil finde pengene.

- Det afgørende for os er, at det finansieres ansvarligt. Vi er absolut ikke imod, at nogle af de danskere, der er hårdest ramt, får en økonomisk håndsrækning. Det afgørende er, at det sker på en økonomisk ansvarlig måde, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K) til TV 2.

Nicolai Wammen uddyber ikke, hvor regeringen vil finde pengene, men siger, at det "fortsat er vigtigt for regeringen at finde en løsning for blandt andre de pensionister, der har mindst".

Hvornår en eventuel aftale vil lande, vides ikke.