Herlufsholms hemmeligheder

Minister indkalder Folketinget til drøftelser om Herlufsholm

Regeringen vil endnu engang forsøge at samle flertal for at forbyde præfekt-ordninger, hvor ældre elever skal opdrage på de yngre.

Historierne om vold, grov mobning og seksuelle krænkelser fra kostskolen Herlufsholm er så alvorlige, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nu kalder Folketingets partier til en drøftelse for at se på reglerne.

- Det her ser ud til at være så alvorligt, at vi over hele det politiske spektrum må se hinanden i øjnene og spørge om de nuværende regler simpelthen er for slappe, skriver hun i et opslag på Facebook.

Ministeren kalder Herlufsholm-historierne "det alvorligste jeg har set i de årtier, jeg har beskæftiget mig med skoleverdenen".

- Det hører ingen steder hjemme. Uanset om der er tale om privatskoler eller offentlige skoler, så kan jeg ikke leve med tanken om, at der er børn, som ikke kan lægge hovedet på puden om aftenen i sovesalen uden frygt for voldelige eller seksuelle overgreb, skriver hun.

Vil forbyde præfekt-ordninger

Det er blandt andet den såkaldte præfekt-ordning, ministeren vil sætte en stopper for efter TV 2-dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder". I dokumentaren, der blev vist torsdag aften, fortæller tidligere elever om en voldelig og krænkende adfærd blandt skolens 3. g'ere, der går ud over de yngre elever.

Pernille Rosenkrantz-Theil kalder det "en uskik", at man sætter store børn til at skulle passe på mindre børn.

- Det er de simpelthen ikke gamle nok til at kunne håndtere, mener hun.

Regeringen har tidligere i år foreslået Folketingets partier at afskaffe præfekt-ordninger, men det måtte opgives, da der ikke var flertal for det. Det, håber regeringen, har ændret sig efter de rystende beretninger fra kostskolen i Næstved.

Statsminister: - Det er utilgiveligt

Også statsminister Mette Frederiksen (S) har reageret på dokumentaren. I en skriftlig kommentar skriver hun, at skolen skal "tage ansvar og få sat en stopper for den bagvedliggende kultur"

Hun understreger også, at "Folketinget skal sammen med regeringen stå vagt om, at børn og unge - også på Herlufsholm - får den tryghed, som intet barn eller ung i Danmark skal undvære."

- Det er utilgiveligt. Ingen dreng eller pige i Danmark skal udsættes for vold, overgreb, systematiske krænkelser eller voldtægt. Og slet ikke på en skole, hvor trygheden for det enkelte individ burde være et indiskutabelt grundvilkår. Jeg er dybt påvirket af de forskellige vidnesbyrd, skriver statsministeren.

SF foreslår whistleblowerordning til elever

Regeringens støtteparti, SF, stiller sig helt på linje med regeringen i forhold til præfekt-ordningen.

Partiets børne- og undervisningsordfører, Charlotte Broman Mølbæk hæfter sig ved, at det ikke bare er enkelte elever, der kan fortælle om voldsomme oplevelser. Det er strukturelt problem, mener hun.

- Det er meget alvorligt, at elever, der er uden deres forældre og har brug for tryghed, bliver svigtet på den måde, siger hun.

- Det hører en helt anden tid til, at vi har ældre elever, der skal opdrage på og korrekse de yngre elever. Revselsesretten har vi jo afskaffet for mange år siden i Danmark. Så ja, det bør vi helt klart sætte en stopper for. Det rækker langt ud over en mentorordning. Det er en kultur, der skal nedbrydes.

SF foreslår også en uafhængig whistleblowerordning for skoleelever, så de har et sted at gå hen med deres oplevelser, hvis de ikke tør fortælle dem til skolen.

Børns rettigheder skal sikres

Radikale Venstre er et af partierne, der tidligere på året var tilbageholdende med at støtte regeringens forslag om at forbyde præfekt-ordninger.

Det er ifølge Anne Sophie Callesen, partiets ungdomsuddannelsesordfører, fordi, de radikale frygter, at man med et forbud vil spænde ben for de steder, hvor den slags ordninger er en succes.

Og fordi at mange af de ting, der berettes om i dokumentaren, allerede er forbudt.

- Vold og krænkelser er jo forbudt i forvejen. Problemet er også den dybe tavshedskultur, der gør, at ingen fortæller om det her, så man kan gribe ind, siger hun og foreslår ligeledes en whistleblowerordning til eleverne.

Radikale Venstre er villige til at se på forslaget om at forbyde præfekt-ordninger igen, men ordføreren understreger, at det i hvert fald ikke kan stå alene.

Der skal også ses på, om tilsynet med Herlufsholm og andre privatskoler er godt nok, når krænkelser kan foregå i et omfang, som det beskrives i dokumentaren.

- Det er jo rystende, at sådan noget kan foregå på en skole. Det er klart, at det kan ikke fortsætte. Uanset om en skole er betalt af det offentlige eller af private, så skal børns rettigheder til at være der i tryghed og ikke at blive udsat for overgreb sikres, siger Anne Sophie Callesen.

V: Skolens ledelse har ansvaret for kulturen

Venstre forventer, at "skolens ledelse og bestyrelse påtager sig ansvar for at gøre helt og aldeles op med den kultur, dokumentaren beskriver", siger Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar til TV 2.

Dokumentaren gør hende "vred og ked af det", skriver hun.

- Det er modige børn og unge mennesker, som står frem. De har gennemgået noget, som ingen børn og unge skal gennemgå. Det er ikke bare drengestreger eller mobning. Det er strafbare handlinger, der bør meldes til politiet, siger Ellen Trane Nørby, der er børne- og undervisningsordfører.

Hun har en klar forventning om, at politiet tager sagerne "dybt alvorligt", og at skolens ledelse ændrer på en "usund kultur", hvor traditioner og ritualer af nogle elever bruges til at legitimere vold og krænkelser.

- Skolens ledelse har - uanset om de har været bekendt med sagerne eller ej - et kæmpe ansvar for at skabe en god og tryg kultur, hvor ting som disse aldrig kan finde sted. Og det ansvar er desto større, når vi taler en kostskole, hvor børn og unge er i skolens varetægt 24 timer i døgnet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar om, hvorvidt Venstre fortsat er imod regeringens forslag om at forbyde præfekt-ordninger.

Dokumentaren ’Herlufsholms Hemmeligheder’ kan ses på TV 2 PLAY

Har du oplevelser med Herlufsholm, du gerne vil fortælle TV 2? Skriv til 1234@tv2.dk.