Folkeafstemning 2022

Mere bøvl om afstemning – kommuner må fjerne opslag i stemmebokse

Brevstemmere i flere kommuner har fået en forkert vejledning i stemmeboksene.

Først blev formuleringen af stemmesedlen beskyldt for at være manipulerende. Så gik regeringen med til at ændre den. Og nu er der opstået endnu et problem i forbindelse med afstemningen om forsvarsforbeholdet.

Brevstemmere i blandt andet Gentofte Kommune er nemlig blevet mødt af en helt anden formulering, end den der blev resultatet af seneste ændring.

I stemmeboksene lød det: "Der stemmes om det forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, der er vedtaget af Folketinget."

For det første er det en mere knudret formulering. Og for det andet er lovforslaget slet ikke vedtaget af Folketinget endnu, som der står.

Indenrigs- og Boligministeriet oplyser til TV 2, at der er sket en fejl hos kommunen.

Fejl er sket i flere kommuner

Opslaget er beregnet til selve valgdagen, 1. juni. Her vil danskerne også blive mødt af stemmesedlen med det mere mundrette spørgsmål: "Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?"

Efter TV 2s henvendelse har ministeriet gjort Gentofte Kommune opmærksom på, at opslaget skal fjernes fra stemmeboksene, og det korrekte skal hænges op.

Indenrigsministeriet bekræfter desuden, at den samme fejl også er sket i andre kommuner. Ministeriet har dog ikke overblik over, hvor mange det drejer sig om.

Det er en helt vildt knudret sætning. Man skal nærmest have en højere uddannelse inden for semantik for at forstå den

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti

I Gentofte Kommune bekræfter teamleder Johnny Pedersen, at der er sket en fejl.

- Det er rigtigt, at vi er kommet til at bruge den forkerte tekst. Det var en menneskelig fejl, som vi har rettet, straks vi blev opmærksomme på det, siger han.

DF kræver redegørelse fra Indenrigsministeriet

Fejlen vækker kritik fra Dansk Folkeparti, der også var blandt modstanderne af den første formulering af stemmesedlen.

Partiformand Morten Messerschmidt forlanger nu en redegørelse fra Indenrigsministeriet om de fejl, der indtil videre er konstateret i brevstemningsprocessen.

- Det er da vildledende, at man siger til vælgerne, at lovforslaget er vedtaget. Det er jo lidt at gøre grin både med vælgerne og Folketinget, for vi har altså kun haft den første af tre behandlinger i folketingssalen, siger Morten Messerschmidt.

Han kan ikke bebrejde de brevstemmere, der har følt behov for at læse vejledningen mere end én gang.

- Det er jo en helt vildt knudret sætning. Man skal nærmest have en højere uddannelse inden for semantik for at forstå, hvad det egentlig er, der menes, siger han.

Der er også sket fejl i Fredericia

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, mener, at fejlen i stemmeboksene understreger problemet i, at processen med afstemningen om forsvarsforbeholdet "skal hastes igennem".

- Det er en ret afgørende afstemning. Derfor bør vi også have den tilstrækkelige tid, så vi undgår de fodfejl, vi har set med formuleringen af spørgsmålet på stemmesedlen, og det vi nu oplever med formuleringen i stemmeboksene. Det er særdeles uheldigt, at man har sådan et hastværk, siger han.

Danskerne har kunnet brevstemme om forsvarsforbeholdet siden 20. april.

Allerede første dag opstod der fejl i Fredericia. Der var ikke hængt nogen vejledning op i stemmeboksene på rådhuset, kunne Avisen Danmark berette om. Brevstemmerne fik bare en seddel, hvor de kunne sætte kryds for ja- eller nej.

Da kommunen blev gjort opmærksom på det, fik de borgere, der havde nået at brevstemme, inden fejlen blev rettet, mulighed for at stemme om.

Til folkeafstemningen 1. juni kan man brevstemme til og med lørdag 28. maj.