Politik

Jeppe Kofod om Ruslands hævn mod Danmark: - Igen skruer Rusland op for aggressionen

For en måned siden udviste Danmark 15 russiske efterretningsofficerer. Nu udviser Rusland danske diplomater som modsvar.

Ruslands udvisning af danske diplomater er endnu en eskalering af konflikten fra russisk side.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om udvisningen af fire danske diplomater og tre lokale medarbejdere fra ambassaden i Moskva.

- Det viser, at Rusland ikke ønsker diplomatisk dialog og ikke ønsker at drøfte de her ting under ordentlige rammer. Det er igen en bekræftelse af, at Rusland hver gang vælger konfrontation og fravælger diplomati og fred, og det er dybt, dybt beklageligt, siger Jeppe Kofod.

- Rusland skruer op for aggressionen

Meldingen fra russisk side er, at udvisningen er en gengældelse af, at Danmark udviste 15 russere for en måned siden. Ifølge den danske regering var det efterretningsagenter, der havde udøvet spionage.

Allerede dengang var meldingen fra Rusland, at man havde tænkt sig at gengælde den danske beslutning. Det samme lyder nu fra det russiske nyhedsbureau Tass, der beskriver udvisningen af de danske diplomater som "gengældelse".

- Men vi udviste 15 russiske efterretningsofficerer. De udviser diplomater, understreger udenrigsministeren.

- Igen skruer Rusland op for aggressionen. Det er stærkt beklageligt.

Han afviser i samme ombæring, at Ruslands udvisning af danske diplomater kan betragtes som en logisk reaktion.

- Det kan man godt tænke. Men bare husk på, at dem, vi udviste, var efterretningsofficerer.

Ambassadøren er ikke udvist

Danmark drøfter i øjeblikket sammen med vores allierede, hvilke tiltag der skal tages som konsekvens af Ruslands handling.

Udenrigsministeren vil ikke komme nærmere ind på, hvilke modtræk der kan være på bordet. Men han understreger, at Danmark stadig mener, at det er vigtigt at holde en diplomatisk linje åben.

- Så sent som mandag havde vi indkaldt den russiske ambassadør til en samtale på baggrund af den helt uacceptable krænkelse af dansk luftrum ved Bornholm, fortæller Jeppe Kofod.

Den danske ambassade i Moskva er stadig åben og fortsætter med at hjælpe danske borgere i Rusland.

Ifølge udenrigsministeren var ambassadøren ikke blandt dem, der altså nu er udvist.

Sjette sanktionspakke er undervejs

Danmark er langt fra det eneste land, der i øjeblikket får udvist diplomater fra Rusland.

I øjeblikket forhandler Danmark og resten af EU-landene om en sjette sanktionspakke. Indtil videre indeholder den et forbud mod import af russisk olie inden årets udgang, som det dog ser ud til at være svært at få Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Bulgarien med på.

Desuden indeholder udspillet til en sanktionspakke, at flere store russiske banker skal udelukkes fra betalingstjenesten SWIFT, som globalt er den største operatør for finansielle pengeoverførsler.

En række personer fra Ruslands militærledelse vil også blive sanktioneret personligt, hvis pakken vedtages. Og endelig er det planen at forbyde tre store statsejede russiske tv-selskaber fra at distribuere misinformation om krigen i Ukraine til EU.

Danmarks holdning er "meget klar", lyder det fra udenrigsministeren:

- Danmark arbejder for de hårdest mulige sanktioner, vi kan blive enige om, siger Jeppe Kofod.