Politik

Mette Frederiksen støtter "helhjertet" finsk og svensk NATO-medlemskab

Hvis Finland og Sverige søger om NATO-medlemskab, vil de andre nordiske lande forsøge at få ansøgningen godkendt allerede samme dag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) giver Danmarks fulde opbakning til Sverige og Finland, hvis de vælger at melde sig ind i NATO.

Det siger statsministeren på et pressemøde onsdag sammen med de fire andre nordiske regeringsledere fra henholdsvis Norge, Sverige, Finland og Island.

Fokus på pressemødet var den sikkerhedspolitiske situation i Europa i lyset af krigen i Ukraine, og Sverige og Finlands mulige medlemskab i forsvarsalliancen endte hurtigt med at tage opmærksomheden.

Mette Frederiksen lagde ud med at slå fast, at hvis Finland og Sverige vælger at søge om medlemskab i NATO, er det "jeres beslutning og jeres beslutning alene".

- Men I kan være sikre på, at hvis I beslutter jer for at melde jer ind, støtter vi det helhjertet. Sammen kan vi bane vejen for en stærkere nordisk stemme i sikkerhedspolitikken i Europa, sagde den danske statsminister.

Ansøgningsprocessen skal være hurtig

Både i Sverige og Finland er der stigende opbakning til NATO-medlemskab. Ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine.

I midten af april sagde Finlands statsmininister, Sanna Marin, at den omdiskuterede beslutning om et medlemskab af NATO er på trapperne. Det drejer sig om uger, lød det. Og den besked gentog hun på pressemødet onsdag.

- Jeg tror, at Finland vil tage beslutningen meget snart. Vi taler om uger, ikke måneder, siger Sanna Marin.

Hun understregede, at det er vigtigt, at Finland og Sverige ikke sidder fast i ansøgningsprocessen, hvis de vælger at søge om medlemskab, og at de to lande følges ad under hele processen. "For vores egen sikkerhed", lød det.

Og her står de andre nordiske regeringsledere klar til at hjælpe.

- Vi vil gøre alt for, at den nationale proces, der skal igangsættes hos os efterfølgende, går så hurtigt som overhovedet muligt. I det hele taget er jeg af den overbevisning, at i den situation, vi befinder os i med krig i Europa, gælder det om at styrke vores politiske fællesskaber både i NATO og EU, sagde Mette Frederiksen.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, tilføjede, at hvis Finland og Sverige sender en ansøgning afsted, vil de andre nordiske lande forsøge at få den godkendt samme dag.

Hjælp at søge hos NATO

I slutningen af april oplyste NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, at NATO vil sørge for, at Sverige og Finland bliver omfattet af sikkerhedsgarantier, så snart de måtte ansøge om medlemskab.

Han nævnte ikke konkret NATOs meget omtalte artikel 5, der garanterer hjælp til et NATO-medlem fra alliancen i tilfælde af et angreb.

Men Jens Stoltenberg gjorde det klart, at Sverige og Finland reelt vil kunne få hjælp af NATO, så snart de måtte ansøge.

- Når vi inviterer Sverige og Finland til at blive medlemmer af NATO, sender det et stærkt signal om, at deres sikkerhed har betydning for alle NATO-allierede, sagde Jens Stoltenberg dengang ifølge Ritzau.

Udmeldingen kom, efter at Rusland har truet med repressalier, hvis de to lande søger optagelse i NATO.

I starten af maj udpegede en ny russisk kampagne flere berømte svenskere som nazister og Sverige som et nazi-venligt land. Ifølge flere svenske eksperter er timingen på kampagnen ikke tilfældig.