Politik

Anbefalinger til nyt pensionssystem deler vandene på Christiansborg

Partierne er dybt uenige om, hvorvidt pensionsalderen skal fortsætte med at stige.

Pensionskommissionen har onsdag formiddag fremlagt sine anbefalinger til en justering af pensionssystemet.

Der lægges blandt andet op til, at pensionsalderen i fremtiden ikke skal stige ligeså hurtigt som ellers planlagt.

Men at sende danskerne tidligere på pension koster penge. Mange penge.

Og det skal man være meget bevidst om, inden man blindt jubler over kommissionens anbefalinger. Sådan lyder det blandt andet fra de radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa (R).

- Hvis man vil gøre tilbagetrækning mere lempelig, vil det være på bekostning af andre ting såsom investeringer i den grønne omstilling, velfærd og uddannelse, siger hun til TV 2.

Nogenlunde samme melding lyder fra Venstre, mens Enhedslisten og SF har helt andre bekymringer.

Det er i min optik et eksperiment med menneskeliv

Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF)

Der er råd

Den sænkning af pensionsalderen, som kommissionen lægger op til, vil betyde, at arbejdsudbuddet falder med cirka 80.000 frem mod år 2100, hvilket vil koste cirka 18 millarder kroner årligt.

Ifølge kommissionen er der dog råd til det.

- Konklusionen er, at det godt kan lade sig gøre, og vi har peget på en model, som både er holdbar og retfærdig, sagde kommissionsformanden Jørn Neergaard Larsen til TV 2 efter præsentationen.

Her er kommissionens vigtigste anbefalinger

  • Folkepensionsalderen bør fra 2045 øges med et halvt år frem for et år. Det vil sige at pensionsalderen i 2100 vil være 74 i stedet for 77 som med de nuværende regler.
  • En forhøjelse af det ekstra pensionsfradrag.
  • Et ekstraordinært ATP-bidrag til personer uden eller med begrænsede pensionsindbetalinger.
  • Muligheden for at sætte udbetaling til ratepension på pause.

Kilde: Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning

Peter Hummelgaard (S) oplyser, at han som beskæftigelsesminister er glad for at vide, at det kan lade sig gøre at lempe pensionsalderen.

Om det så er det, regeringen ønsker, kan han ikke sige endnu.

- Nu skal vi lige have tid til at læse os ordentligt ned i anbefalingerne. Og det har vi jo så heldigvis også god tid til, fordi kommissionen først foreslår ændringer fra 2040, siger han til TV 2.

Han understreger, at der er nødt til at være en sammenhæng mellem det at leve længere og at arbejde længere, men at det "ikke er det rigtige for alle".

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, har dog ikke samme tålmodighed som Peter Hummelgaard. Han fortæller til TV 2, at man i Venstre lige nu afventer et udspil fra regeringen til en holdbar dansk økonomi - herunder pension.

- Vi indgår gerne i en drøftelse af at gøre pensionssystemet mere fleksibelt, men det kræver, at vi har en holdbar økonomi, og der har vi desværre en regering, som vil gennemføre initiativer, der trækker mennesker ud af arbejdsmarkedet, siger han.

En helt anden bekymring

Hos regeringens støttepartier Enhedslisten og SF er man begejstret for, at kommissionen foreslår en lempelse af pensionsalderen. Man mener dog ikke, at lempelsen er stor nok.

Ifølge Karsten Hønge, SF's beskæftigelsesordfører, er det grundlæggende helt forkert at antage, at danskerne kan arbejde længere, bare fordi de bliver ældre.

- Det er i min optik et eksperiment med menneskeliv, siger han til TV 2.

Karsten Hønge mener i stedet, at det skal gøres nemmere og mere attraktivt for dem, der ønsker at blive længere på arbejdsmarkedet, mens resten skal kunne trække sig tilbage og "få nogle gode år".

Den holdning deler Enhedslisten.

- Folk må meget gerne arbejde længere, men ingen skal tvinges udover evne, siger Jette Gotlieb (EL) til TV 2.

Men det koster jo også noget, hvis folk bliver ældre, men ikke arbejdere længere. Hvad siger du til det?

- Jeg siger, at det er den forkerte vinkel. Jeg er af den opfattelse, at vores arbejdsliv er meget nedslidende, som det er nu, så måske skulle man dæmpe tempoet i stedet, siger Jette Gottlieb.

Et betændt emne

Generelt er pensionsalder et politisk betændt emne og også noget, der er begyndt at dele vandene blandt støttepartierne.

I mange år har de radikale stået stejlt på, at den automatisk stigende pensionsalder skal stoppe ved 70 år. Men i et interview med Børsen 18. april åbnede den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, for, at pensionsalderen sagtens kan blive højere end 70 år.

Det blev ikke vel modtaget blandt Enhedslisten og SF der - som de også giver udtryk for i dag - grundlæggende er imod den automatisk stigende pensionsalder.

Selvom både de røde og blå partier har indvendinger til anbefalingerne fra kommissionen, giver de udtryk for, at de finder rapporten interessant, og at de glæder sig til at drøfte den nærmere.

Det er udelukkende op til Folketingets partier, om de vil gå videre med nogle af anbefalingerne.

Hvis du vil læse mere om de netop fremlagte anbefalinger fra pensionskommissionen, kan du gøre det her.