Politik

Minister efter minkrapport: Useriøst at drage konklusioner nu

Socialdemokratiet har endnu ikke taget endelig stilling til minkerhvervets fremtid, oplyser minister.

Minkavlerne må vente lidt endnu på svar om erhvervets fremtid i Danmark.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) siger i en skriftlig udtalelse tirsdag, at ministeren nu vil gennemgå en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), inden der drages konklusioner.

I rapporten konkluderer SSI, at sandsynligheden for, at der opstår en bekymrende virusvariant ved begrænset dansk minkavl er lav.

Men der tages en række forbehold, da det er højst usikkert, hvordan coronapandemien udvikler sig. Og skulle en bekymrende variant opstå, kan konsekvensen være stor, lyder det videre i rapporten.

Svær beslutning

Rasmus Prehn kalder det en svær beslutning om folkesundhed, der nu skal træffes.

- Nu vil vi gå det omfattende materiale om den meget komplicerede problemstilling grundigt igennem, siger han i den skriftlige udtalelse.

- En mulig genåbning af minkerhvervet er en stor beslutning – både for folkesundheden og erhvervet. Det vil derfor være useriøst af mig at drage konklusioner allerede nu, fortsætter ministeren.

I udtalelsen står der, at Folketinget onsdag vil blive præsenteret for en faglig gennemgang af konklusionerne.

- Her vil vi også have en politisk drøftelse af spørgsmålet om genåbning, udtaler Prehn.

Midlertidigt forbud

Det er midlertidigt forbudt at opdrætte mink.

Det har det været, siden millioner af mink blev slået ned i efteråret 2020 og den følgende vinter af frygt for nye mutationer af coronavirus.

Hos SF og Enhedslisten mener man, at risikoen ved en mulig genåbning er for stor.

- Vi har brugt 19 milliarder kroner på at lukke erhvervet ned, og så ville det være en fuldstændig halsløs gerning at kaste sig ud i en genåbning, hvor vi ved, at der er en risiko for, at vi kan komme til at stå i noget tilsvarende, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen, siger til TV Midtvest, at partiet gerne ser erhvervet genoptaget snarest muligt.