Politik

To minutter efter sin afsked vendte Nick Hækkerup regeringens politik ryggen

Regeringen vil indføre alkoholgrænse på 18 år – noget Bryggeriforeningen er åbenlyst imod.

Det var en glad Nick Hækkerup (S), der mandag middag kom kørende i ministerbilen over Amalienborg Slotsplads efter at have været til afskedsaudiens hos Dronningen.

Søndag aften meddelte han, at han stopper som justitsminister for at blive direktør i Bryggeriforeningen, brancheforeningen for tapperier og bryggerier i Danmark.

Det ønskede pressen naturligvis en kommentar på. Og så var flere nysgerrige på, om Nick Hækkerups nye job indbefatter, at han nu vil kæmpe imod det forslag, som regeringen præsenterede for nylig i forbindelse med et stort sundhedsudspil – nemlig at hæve alkoholgrænsen.

Nu forlader du så en regering, der netop har foreslået at hæve alkoholgrænsen til 18 år og skal ind og være formand for Bryggeriforeningen. Er det et forslag, du kommer til at kæmpe imod?

- Jeg kommer til at tage den rolle på mig, som det er at være direktør i Bryggeriforeningen, svarede Nick Hækkerup med et skævt smil.

Han uddybede, at han synes, det er godt at kæmpe for unges sundhed, men at man – som de unge socialdemokrater har foreslået – kan kigge på procentgrænse frem for aldersgrænse.

Så du er imod forslaget nu?

- Jeg skal lige ordentligt ind på området, svarede Nick Hækkerup fra bilen – igen smågrinende.

Ser mærkeligt ud

Og der er vist ingen tvivl om Bryggeriforeningens holdning. Foreningen har blandt andet udsendt en pressemeddelelse, hvori der står, at aldersgrænsen ikke bør hæves, men at der bør være forskellige grænser for, hvornår unge må købe drikkevarer med lav og høj alkoholprocent.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, giver det god mening, at man som direktør for Bryggeriforeningen ikke kan være enig i, at alkoholgrænsen skal hæves.

Men det kan klinge hult hos mange danskere, når Nick Hækkerup for få minutter siden mente noget andet – i hvert fald officielt.

- Det ser mærkeligt ud, når man på den måde skifter kasket så hurtigt, siger han og uddyber:

- Han lægger jo decideret afstand til regeringens officielle politik, og for få minutter siden var han selv en del af den. Det er altså interessant.

Flere har gjort det samme

Hans Redder mener, at eksemplet med Hækkerup helt tydeligt illustrerer, hvad der sker, når man hopper direkte fra politik til et job i erhvervslivet – særligt et job i en brancheforening, hvor Hækkerup nu skal lave lobbyarbejde.

Flere andre politikere har igennem tiden gjort det samme. Blandt andre Brian Mikkelsen, tidligere justitsminister for de konservative, der i 2018 blev administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Nogle politikere har talt varmt for at indføre en såkaldt karensperiode, så man som politiker ikke kan gå direkte fra en ministerpost til job i erhvervslivet.

Senest i forbindelse med Nick Hækkerups afsked har Enhedslistens Rosa Lund bragt det på banen.

- Vi mener, det ville være oplagt at indføre en karensperiode på to år, siger hun til TV 2.

Kunne ikke sige nej

Nick Hækkerup forstår godt, at folk undrer sig over, at han skifter fra jobbet som justitsminister til at blive direktør i Bryggeriforeningen.

Det sagde han på vej ud fra afskedsaudiens hos dronningen.

- Men jeg er ikke kørt død. Jeg er faktisk glad for dansk politik og kan rigtig godt lide dansk politik, men jeg vil også gerne prøve noget andet i mit liv, sagde Nick Hækkerup.

Han fortalte, at det er noget, han har tænkt over længe, og da muligheden bød sig, slog han til.

Nick Hækkerup starter i det nye job 1. juni.

Hækkerup bliver afløst som justitsminister af Mattias Tesfaye (S), mens hans rolle som udlændinge- og integrationsminister overtages af Kaare Dybad Bek (S). Samtidig bliver Christian Rabjerg Madsen (S) ny bolig- og indenrigsminister.