Ny ministerrokade er yderst ubelejlig for Mette Frederiksen, siger Hans Redder

Der venter Mattias Tesfaye (S) en tung og svær opgave, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Det er under tre måneder siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) sidst stod på Amalienborg og præsenterede en ministerrokade.

Mandag skete det så igen, efter at Nick Hækkerup (S) søndag aften meddelte, at han stopper som justitsminister.

Den nye mand i rollen bliver Mattias Tesfaye (S), og hans tidligere post som udlændinge- og integrationsminister overtages af Kaare Dybvad Bek (S). Samtidig bliver politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) ny indenrigs- og boligminister efter Dybvad Bek.

Men hvor stiller det egentlig Mette Frederiksen, at der igen rykkes rundt?

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kommer rokaden yderst ubelejligt for statsministeren med maksimalt et år til folketingsvalg og med en måned til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.

- Jeg er overbevist om, at Mette Frederiksen helst havde været det her foruden. Hun havde sat det hold, som hun havde tænkt sig at gå til folketingsvalg med, siger han.

Et tab for regeringen

Det er heller ikke en hvilken som helst minister, der stopper. Med over 20 år i politik er Nick Hækkerup nemlig en yderst erfaren herre, og hans sko bliver ikke nemme at udfylde, mener Hans Redder.

- Det er et stort tab for regeringen. Han var en af hendes mest rutinerede og driftssikre politikere, og pludselig vil han ikke mere, siger han.

Hækkerup har siddet i Folketinget siden 2007 og haft flere ministerposter, blandt andet sundhedsminister og forsvarsminister.

Det er tre gode mænd, der bliver præsenteret i denne rokade

Mette Frederiksen (S), statsminister

Hækkerups exit kommer også som en overraskelse for Mette Frederiksen, ifølge Hans Redder.

I opslaget på Nick Hækkerups Facebook-profil understreger han, at han ikke er utilfreds med sit nuværende job, men at lysten til at prøve noget nyt trækker.

Ifølge Hans Redder, er det dog svært ikke at spekulere i, om der ligger noget dybere bag, og det gavner aldrig en regering med den slags spekulationer.

- Det er opsigtsvækkende, at han træffer beslutningen på et tidspunkt, hvor han er på toppen af sin karriere, og hvor Socialdemokratiet står fint i meningsmålingerne, lyder det.

Tesfaye er oplagt valg

Men når nu Mette Frederiksen tvinges til at finde en ny justitsminister, overrasker det ikke den politiske redaktør, at valget falder på Mattias Tesfaye.

Ifølge ham, er justitsministerposten så tung, at Mette Frederiksen ikke ville vælge en person, der aldrig har været minister før. Samtidig har Mattias Tesfaye vist sit værd som udlændinge- og integrationsminister de sidste tre år, ligesom han selv har givet udtryk for, at han gerne ville prøve noget andet.

- Tesfaye er en dygtig politiker, og der er ingen tvivl om, at han nu tager et skridt op ad ministerrangstigen, siger Hans Redder.

Han tør dog ikke spå om, hvordan det kommer til at gå Tesfaye.

- Det er for tidligt at sige. Vi må se, hvordan han træder ind i rollen. Men der er ikke nogen tvivl om, at det bliver en svær og tung opgave for ham, siger Hans Redder.

Store opgaver for Tesfaye

I Justitsministeriet overtager Mattias Tesfaye blandt andet den højt profilerede sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Her blev den hjemsendte chef for FE, Lars Findsen, anholdt og sigtet for at have lækket oplysninger. Senere blev også tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sigtet for læk.

Derudover ventes Minkkommissionens rapport at lande i juni. Minkkommissionen har undersøgt forløbet op til, at beslutningen om at aflive alle mink blev truffet. Her spillede Justitsministeriet også en helt central rolle.

Der er også netop underskrevet en traktat om, at Danmark kan leje 300 pladser i et fængsel i Kosovo, hvor kriminelle, som udvises af Danmark, skal afsone.

Alle er store sager, som Mattias Tesfaye nu skal tage sig af.

Også for de to andre ministre venter store opgaver. Kaare Dybvad Bek skal nu stå i spidsen for Udlændinge- og Integrationsministeriet, som er særdeles betydningsfuldt, og Christian Rabjerg Madsen skal være minister for første gang.

Statsministeren er tilfreds

Mette Frederiksen udtaler mandag, at hun er helt tryg ved udnævnelsen af sine tre nye ministre.

- Det er tre gode mænd, der bliver præsenteret i denne rokade, siger hun ved præsentationen af ministrene på Amalienborg.

Samtidig takker hun Nick Hækkerup for den store indsats, han har leveret i sin tid som justitsminister.

- Jeg har været ualmindelig glad for mit samarbejde med ham. Han var været helt enestående, siger hun og understreger samtidig, at hun har forståelse for, at Nick Hækkerup vil noget andet.

Afviser "konspirationsteorier"

Mette Frederiksen ville ikke svare på, om hun opfatter det som en svækkelse for regeringen, at Nick Hækkerup har trukket sig.

Hun afviste samtidig, at Nick Hækkerups afgang skyldes én eller flere problematiske sager.

- Jeg tror faktisk ikke, at man behøver at dykke så langt ned i konspirationsteorierne denne her gang. Måske er det bare, som Nick Hækkerup skrev på Facebook i går, at han har været i toppen af dansk politik i 20 år, og det er ikke her, at han ønsker at fortsætte sit arbejdsliv, sagde hun.

Under præsentationen af de tre nye ministre afviste Mette Frederiksen blankt, at Nick Hækkerup trækker sig som justitsminister på baggrund af én eller flere problematiske sager.