Politik

Mette Frederiksen har kendt til Hækkerups afgang i "nogle dage"

Mens mange undrer sig over timingen af Hækkerups exit, mener statsministeren ikke, at der er nogen grund til at "dykke ned i konspirationsteorierne".

Efter en dag med 1. maj-markeringer landet over meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S) sent søndag aften, at han forlader dansk politik.

Meldingen blev hurtigt kategoriseret som "en bombe", der blev detoneret med et længere skriv på Facebook tilpas langt ude på aftenen til, at aviserne for længst var gået i trykken.

Og med et folketingsvalg i vente inden for et år kan man, ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, roligt sige, at den blev kastet ubelejligt.

Jeg har kendt til det et lille stykke tid

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog haft "nogle dage" til at forberede sig, fortæller hun nu i forbindelse med præsentationen af den nye ministeropstilling.

- Jeg har kendt til det et lille stykke tid, så jeg kunne forberede denne ministerrokade bedst muligt, siger hun.

Hækkerup afviser utilfredshed

Statsministeren brugte også anledningen til at sætte nogle ord på den kollega, hun nu siger farvel til, og som siden regeringsskiftet i 2019 har været "en enestående, god justitsminister".

- Jeg har været ualmindelig glad for mit samarbejde med Hækkerup, men på et tidspunkt slutter også det politiske arbejde, og det har jeg selvfølgelig forståelse for, siger hun.

Det er ikke politik, der skubber

Nick Hækkerup (S), afgående justitsminister

Hovedpersonen selv forsøgte allerede i sit opslag på Facebook søndag aften at komme spekulationerne i forkøbet ved at skrive, at valget om at forlade politik "af mange sikkert vil blive fortolket som en utilfredshed".

- Men det vil ikke være en rigtig læsning. Det er ikke politik, der skubber, det er arbejdet i Bryggeriforeningen, der trækker, skrev Hækkerup.

Ingen grund til at grave

Da Hækkerup mandag var forbi Amalienborg, understregede han, at jobbet i Bryggeriforeningen er noget, han "bare enormt gerne" vil. Derfor slog han til, da tilbuddet kom.

Og selvom farvellet falder på et tidspunkt, hvor hans ministerium er centrum i flere store sager, afviser han alle spekulationer om, at han er blevet presset til at gå.

Det samme gør statsminister Mette Frederiksen.

Man kan måske undre sig lidt over timingen – både med FE-sagen og Minkkommissionen, som endnu ikke har afsluttet arbejdet. Har Hækkerups afgang noget med de to sager at gøre?

- Jeg tror faktisk ikke, at man behøver at dykke så langt ned i konspirationsteorierne denne her gang. Måske er det bare, som Nick Hækkerup skrev på Facebook i går: At han har været i toppen af dansk politik i 20 år, og at det ikke er her, at han ønsker at fortsætte sit arbejdsliv, siger hun.

Hvis der ligger noget på Nick Hækkerups skrivebord, som det viser sig, at han har ansvaret for – for eksempel FE-sagen – hvem har så ansvaret for det, nu hvor han er væk?

- Det tror jeg bestemt ikke, at der gør, siger Mette Frederiksen.