Politik

Mette Frederiksen om stigende priser: Det vil ikke være muligt at holde alle skadefri

Krigen i Ukraine satte tydelige spor i statsministerens 1. maj-tale.

Statsminister Mette Frederiksens (S) tale 1. maj var præget af krigen i Ukraine og konsekvenserne for Danmarks økonomi.

- Krigen er tilbage i Europa, Putin har invaderet et fredeligt demokratisk land, og verden bliver aldrig den samme igen, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der holdt sin tale i Socialdemokratiets lokalforening i Ballerup.

Statsministeren berørte især krigens konsekvenser. Både for Europa, men også for den enkelte dansker, der bliver berørt af stigende priser på energi og fødevarer.

- Krig i Europa kommer med en høj pris. Vi må forvente højere renter. Stigende arbejdsløshed. Desværre, sagde Mette Frederiksen (S).

Hun understregede, at det ikke vil "være muligt at holde alle skadefri".

Aktuelle politiske temaer

Statsministeren brugte også talerstolen til at fordømme handlingerne fra Ruslands præsident, Vladimir Putin. Hun sagde, at Vestens værdier er stærkere og takkede de danskere, der har stået klar med en "hjælpende hånd" og "et åbent sind".

- Putin har forregnet sig. Han har undervurderet, hvor svært det er at tage friheden fra et folk, der har oplevet at have den, lød det fra Mette Frederiksen.

Talen var også præget af diskussionen om russisk gas, der er et brandvarmt politisk emne. Her fremhævede Mette Frederiksen, at Danmark skal fri af russisk gas hurtigst muligt.

Mette Frederiksen slog i sin tale også fast, at regeringen vil fortsætte med reformer.

- Reformer, der styrker dansk økonomi. Får flere i beskæftigelse. Så vi også i fremtiden har en økonomi, der kan stå imod, når en krise rammer, sagde Mette Frederiksen og fremhævede, at hjælpen skal være "målrettet" og "midlertidig".

- Vores værdier er under angreb

Statsministeren sluttede talen med en klar opfordring til danskerne om at stemme ja til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet 1. juni.

Hun kaldte blandt andet NATO en "hjørnesten i dansk sikkerhedspolitik" og fremhævede, at hun mener, Danmark skal tage ansvar og er for lille et land til at stå alene.

- Når ufriheden banker på Europas dør, findes neutralitet ikke, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

- Når vores værdier er under angreb, er det ikke nok, at vi fortæller hinanden om vigtigheden af de værdier, så skal vi også være klar til at forsvare dem.

Her kom Mette Frederiksen med en reference til Anden Verdenskrig, og den tidligere socialdemokratiske statsminister Hans Hedtofts berømte ord "Aldrig mere 9. april", datoen for Danmarks besættelse.

- Vesten lever. Stærkere end nogensinde måske, sagde hun og mindedes selv, da hun var ung i 90'erne, og Berlinmuren faldt.

Markeres i hele landet

Også SF-formand Pia Olsen Dyhrs tale var præget af Ruslands invasion i Ukraine og de omfattende konsekvenser for Danmarks økonomi.

Talen fandt sted tidligere søndag morgen i 3F Kastrups hovedkvarter.

Her fremhævede Pia Olsen Dyhr, at begivenhederne kalder på, at danskerne tager ansvar, er tålmodige og viser solidaritet med de flygtninge, der kommer til landet.

Søndag 1. maj markeres Arbejdernes Internationale Kampdag både i Danmark og resten af verden.

Landet over markeres dagen med taler, røde faner og arbejdersange.

For første gang i tre år bliver dagen også markeret i Fælledparken i København. Men det bliver uden partiledere på den store hovedscene.

Det skyldes, at det i år er 150-året for Slaget på Fælleden, hvor den tidlige danske fagbevægelse tørnede sammen med militær og politi på Nørre Fælled i København i 1872. Derfor er det fagbevægelsen selv, der indtager den store scene.