Politik

Enhedslisten vil afsætte fem milliarder til højere løn i velfærdssektoren

Hvor meget lønnen skal stige, vil Enhedslisten lade arbejdsmarkedets parter forhandle om.

Enhedslisten vil præsentere et nyt udspil, der skal rekruttere og fastholde medarbejdere på velfærdsområdet.

Det sker i forbindelse med partiets politiske ordfører, Mai Villadsens, tale på Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj.

Partiet ønsker at sikre flere ansatte og gøre den offentlige velfærdssektor til et mere attraktivt sted at arbejde. Ifølge Mai Villadsen skal det forhindre, at ”vores velfærd slår sprækker”.

- Vi kan se, at offentligt ansatte desværre forsvinder fra vores velfærd. Og noget af det, de siger, er desværre, at det handler både om lønnen og arbejdsvilkårene, siger hun til TV 2.

Til det vil de afsætte fem milliarder kroner årligt, som skal gå til en særlig lavt- og ligelønspulje, samt 1,3 milliarder til at hæve kvaliteten på velfærdsuddannelserne.

Udspillet skal blandt andet finansieres ved at indføre en ekstra selskabsskat for virksomheder med særligt høj profit.

- De har historisk bare fået lavere løn

Hvem der skal have hvor meget mere i løn, mener Enhedslisten skal forhandles mellem arbejdsmarkedets parter.

Men for nogle grupper kunne det ifølge den politiske ordfører være omkring 1000 til 2000 kroner ekstra om måneden.

Håbet er, at det kan være med til at dæmme op for det lønefterslæb, der har domineret fag som sygeplejersker og pædagoger siden tjenestemandsreformen i 1969.

- Nogle af de her mere kvindedominerende såkaldte omsorgsfag blev placeret lavere. Så det er derfor, de historisk bare har fået lavere løn, og jeg tror også, det er derfor, at rigtig mange har fået nok, siger Mai Villadsen.

I udspillet lægges der desuden vægt på at give medarbejdere bedre arbejdsvilkår ved at lave fastholdelsesplaner med fokus på familieliv, faglig udvikling og gode arbejdsforhold i håb om at få flere til at blive i faget.

Kan ikke ”klares med et fingerknips”

Hos Socialdemokratiet mener politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen, at mange tanker i Enhedslistens udspil er fornuftige.

- Jeg synes, at den politiske slagretning er rigtig. Meget af det, vi har arbejdet med i regeringen, også sammen med Enhedslisten, er netop at sikre, at vi får nogle flere hænder og hoveder ud i vores velfærdssamfund, siger han til TV 2.

Blandt andet peger han på den kommission med direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i spidsen, som skal komme med anbefalinger til løsninger på udfordringer med personalekapacitet i sundhedsvæsnet.

Men selvom Christian Rabjerg Madsen anerkender, at der stadig er udfordringer i det danske velfærdssystem, mener han dog ikke, at de kan ”klares med et fingerknips”.

Flere af de initiativer, regeringen har sat i vandet, skal nemlig have mere tid til at virke, før effekten for alvor kan bedømmes, mener Christian Rabjerg Madsen:

- Jeg tror selv på, at noget af det, der er afgørende for arbejdsglæden derude, er, at man styrer efter sin faglighed og lysten til at gøre en forskel i højere grad end efter skemaer.