Rusland invaderer Ukraine

Jeppe Kofod vil ikke udelukke "noget som helst", når det kommer til Rusland

Tyskland sender kampvogne, og Storbritannien vil sende kampfly til Ukraine. Danmarks udenrigsminister vil dog ikke gå i detaljer om det danske bidrag.

Danmark har allerede sendt militær støtte for mere end en milliard kroner til Ukraine i landets kamp mod Rusland, men den sidste ladning våben er langt fra afleveret til Ukraines hær i en krig, der risikerer at blive langstrakt.

Det understregede udenrigsminister Jeppe Kofod i ugens udgave af 'Lippert'.

Blå bog: Jeppe Kofod

Født 14. marts 1974 i København, 48 år

Udenrigsminister fra 27. juni 2019-

Medlem af Europa-Parlamentet 2014-2019, vicepræsident S&D-gruppen 2016-2019

Udenrigsordfører 2000-2013

Master i Public Administration, Harvard University, 2006-2007.

BA scient.soc, RUC, 1996-2004.

Student, Bornholms Amtsgymnasium, 1991-1994.

Her ville han dog ikke gå i detaljer om, hvorvidt Danmark er klar til at sende tungere materiel som kampfly:

- Jeg vil ikke komme ind på, hvad vi sender til Ukraine. Jeg vil bare sige, at vi har en tæt koordination, både med Storbritannien og USA og mange andre.

- Du udelukker ikke, at der kan komme kampfly?

- Jeg vil ikke gå i detaljer om våbenleverancer, siger Kofod.

- Hvis Danmark beslutter sig for at sende kampfly, så kan I ikke holde det hemmeligt?

- Nej, det kan godt være, at vi ikke kan det, men det skal jeg ikke spekulere over. Det, jeg er optaget af, det er det, som vi sender til Ukraine. Ikke bare Danmark, men de allierede. At det er noget, som ukrainerne har brug for, og som gør, at de kan forsvare sig selv mod den ulovlige uprovokerede krig, som de er blevet udsat for fra Ruslands side.

Tavs om danske bidrag

En række større europæiske lande har ellers allerede fortalt, hvad de sender af tungt materiel til Ukraine.

Tirsdag annoncerede Tyskland eksempelvis i en historisk beslutning, at man sender antiluftskytsvogne af typen Gepard afsted til fronten, og ifølge BBC siger den britiske udenrigsminister, Liz Truss, at Vesten bør supplere Ukraine med kampfly.

Den danske udenrigsminister ønsker imidlertid ikke at fortælle, hvad Danmark donerer på grund af ukrainerne:

- Mit hensyn er først og fremmest til ukrainerne. Derfor har vi også valgt i den danske regering at være tilbageholdende med at sige, hvad det er, som vi støtter med. Og det, synes jeg, er rimeligt. Det at gå ud med det offentligt, det kommer i anden række i forhold til at støtte ukrainernes kamp, lyder det fra Kofod.

I interviewet understreger ministeren, at man skal passe på med at udelukke noget som helst, når det kommer til Putin og Rusland, men at der "absolut ikke er planer" om danske soldater i Ukraine.

Omkostningsfuldt for Rusland

For Kofod er hovedmålet med at støtte den ukrainske hær, at omkostningerne for Rusland bliver så store, at de er nødt til at stoppe krigen.

- Krigen skal være så omkostningsfuld som overhovedet muligt – også på slagmarken(for russerne, red.). Så kalkulen hos Putin og hans folk ændrer sig. Det skal ikke kunne svare sig at angribe et naboland. Man skal ikke kunne lave om på Europas grænser med militær magt, understreger Kofod.

Se hele interviewet med udenrigsministeren på TV 2 PLAY, hvor han også bliver spurgt ind til regeringens kovending i spørgsmålet om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet: