Inflation

Partier klar med ønskelister til forhandlinger om krisepakke – flere er bekymrede for økonomien

Finansminister Nicolai Wammen inviterer onsdag partierne til forhandlinger om økonomisk kompensation til danske husholdninger.

Mandag aften præsenterede regeringen et nyt udspil til en krisepakke. Den skal gøre det nemmere for udvalgte danskere at håndtere de højere forbrugerpriser på eksempelvis fødevarer og benzin.

Udspillet indebærer blandt andet en ekstra ældrecheck på 5000 kroner, og at værdien af befordringsfradraget øges.

I løbet af de næste dage vil regeringen invitere Folketingets partier til forhandlinger, som statsminister Mette Frederiksen (S) håber, der munder ud i en hurtig og bred aftale.

Selvom flere af partierne er glade for statsministerens udmelding, er der også bekymring for de økonomiske konsekvenser ved at sende flere penge ud i et inflationsramt samfund.

- Vi anerkender fuldstændig, at nogle er pressede på økonomien. Men vi er nødt til at sikre, at inflationen ikke stiger, og det gør vi ved at være tilbageholdende i det offentlige forbrug, siger politisk ordfører i Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard.

Bekymret for økonomien

Flere økonomer, blandt andre økonomisk overvismand Carl Johan Dalgaard, har flere gange advaret mod, at der sendes penge ud til danskerne i en situation, hvor inflationen er på det højeste niveau i mange år.

I Avisen Danmark anerkender Mette Frederiksen, at der er en ”smertegrænse for, hvad der er fornuftigt i dansk økonomi”, men at en samlet pakke på omkring tre milliarder kroner "lyder fornuftigt".

- Hvis vi skal gøre dette på en præmis om økonomisk ansvarlighed, vil jeg klart anbefale en midlertidig håndsrækning eller en målrettet hjælp frem for noget generelt, for det er ikke, hvad økonomien har behov for, siger Mette Frederiksen til avisen.

I Det Konservative Folkeparti er der dog ”en grundlæggende tvivl” om, hvorvidt de ”rigtige mennesker” tilgodeses af regeringens udspil. Hvis der skal flere penge ud i samfundet, ser partiet hellere, at det sker gennem skattelettelser.

- Vi har også et forslag i vores skatteudspil om at øge beskæftigelsesfradraget, så lavere indkomster også får mere ud af skattelettelserne, siger Mette Abildgaard.

Pengene skal gå til de hårdest ramte

Regeringen vil finansiere udspillet ved et større statsunderskud. Men hos Radikale Venstre er de tilbageholdende med ”at dele lånte penge ud”, fortæller politisk ordfører Andreas Steenberg.

- Pengene skal betales tilbage, og vi har i forvejen lånt mange penge til corona, mink og forsvar. Så vi er rimelig skeptiske over bare at låne penge, siger han.

Hvis pengene skal uddeles, bør de ,ifølge Radikale Venstre, gå til de hårdest ramte danskere. Derfor foreslår partiet, at der laves beregninger på, hvem der har mest brug for pengene, i stedet for at de bliver uddelt ”tilfældigt og til dem, partierne har kær”.

Derfor møder Radikale Venstre op ved forhandlingerne med en ”masse spørgsmål”. De har dog også mindst ét punkt på ønskelisten.

- Vi synes, at det er bemærkelsesværdigt, at der ikke er nogen penge i deres udspil til at finansiere den grønne omstilling væk fra olie og gas, siger Andreas Steenberg og foreslår mere kompensation til de mange danskere, der skal af med deres gasfyr.

En bred pakke er bedre

Venstre hilser regeringens ønske om en bred politisk aftale velkommen, og partiets finansordfører tager selv nogle forslag med til forhandlingerne.

- Der skal gøres mere for danskere på arbejdsmarkedet med lav indkomst. Vores fokus vil være på bedre befordringsfradrag, lavere energiafgifter og højere beskæftigelsesfradrag, siger Troels Lund Poulsen (V).

Inflationen er lige nu på det højeste niveau i mange år. Hvilke overvejelser gør I om konsekvenserne ved at skyde flere penge ud i samfundet?

- Det er en rigtig og relevant overvejelse. Men det skal vejes af, i forhold til hvem der får en hjælpende hånd. Hvis en familie i et gasopvarmet hus med to ufaglærte jobs får en økonomisk håndsrækning, tror jeg ikke, at det kommer til at sætte gang i inflationen, siger han.

SF klar til at forhandle

Inden påske præsenterede SF et nyt udspil, der lægger op til at afsætte tre milliarder kroner til at kompensere de befolkningsgrupper med de laveste indkomster.

- Den nuværende situation rammer alle danske familier, og der er udfordringer hele vejen rundt. Men nogle bliver ramt så hårdt, at de skal vælge mellem medicin og mad, og sådan skal det ikke være i Danmark, sagde formanden, Pia Olsen Dyhr, dengang.

Dette udspil vil SF tage med til de nye forhandlinger.

Ligesom regeringen foreslår støttepartiet en ekstra ældrecheck. Samtidig vil SF forhøje den særlige grønne check til børnefamilier og udbetale en ekstra SU-betaling til de studerende.

Finansminister Nicolai Wammen (S), beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S) inviterer onsdag partierne til forhandlinger om målrettet kompensation til husholdningerne som følge af de økonomiske konsekvenser af Ruslands invasion af Ukraine.