Politik

Lovede først "opgør med ultimative krav" - men nu har han selv fem

Alex Vanopslaghs fem krav til en borgerlig statsminister er dog "krav med elastik i metermål," siger Noa Redington.

Lørdag formiddag præsenterede formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, fem krav til en kommende borgerlig statsminister.

Det gjorde han fra talerstolen på partiets landsmøde, hvor han understregede, at kravene ikke var ultimative, for partiformanden havde ifølge ham selv "taget et opgør med ultimative krav og træklatring".

Det viser sig dog nu ikke at være helt rigtigt.

I et interview med TV 2 siger partiformanden, at kravene til en borgerlig statsminister ligger helt fast, at han ikke er villig til at slække på dem.

Så er det vel ultimativt?

- Det kan du godt kalde det, ja.

Brændt barn skyer ilden

Alex Vanopslag forklarer, at selvom kravene er ultimative, er han fleksibel, når det kommer til at få dem indfriet.

- Jeg er gået væk fra den tilgang, der hedder, at ”hvis ikke jeg får præcis min løsning - eksempelvis fem procent på topskatten - så nægter jeg at samarbejde”. Sådan kan man jo ikke arbejde sammen, siger han og henviser dermed til sidste gang, partiet stillede "ultimative krav" til regeringen.

Partiet har i den grad brændt fingrene på at stille ultimative krav tidligere

Noa Redington, politisk analytiker

I 2017 slog Liberal Alliance sig nemlig gevaldigt på netop at stille ultimative krav.

Partiet var på det tidspunkt en del af regeringen. Den daværende formand, Anders Samuelsen, sagde, at partiet ikke ville stemme for finansloven, hvis ikke den indeholdt skattelettelser på fem procent på topskatten.

Et krav, som formanden senere måtte opgive, hvilket endte tæt på katastrofalt for partiet, der efterfølgende nærmede sig spærregrænsen.

Anders Samuelsen blev da heller ikke genvalgt til Folketingsvalget i 2019.

Og netop det kan være årsagen til, at partiets fem nye krav er relativt ukonkrete, mener politisk analytiker Noa Redington.

- Partiet har i den grad brændt fingrene på at stille ultimative krav tidligere. Brændte børn skyer ilden. Og det er meget, meget brændte børn, der skyer ilden meget, vi taler om her, siger han til TV 2.

Krav med elastik i metermål

Kravene fra Alex Vanopslagh til en borgerlig statsministerkandidat indebærer sænkelse af skatten i både toppen og bunden, at den offentlige sektor skal være friere med flere private velfærdsudbydere, at politikerne skal blande sig mindre i borgernes liv og en styrkelse af danskernes retssikkerhed.

Desuden ønsker Liberal Alliance, at klimapolitikken skal have et mere internationalt udsyn, og at der bliver rettet op på folkeskolen, så unge går derfra med "kundskaber, færdigheder og myndighed".

Og det er "krav med elastik i metermål", mener Noa Redington. Faktisk mener han, at kravene er så ukonkrete, at det kan være ligegyldigt, om de er ultimative eller ej.

- Det eneste, der er i nærheden af at være konkret, er kravet om at sænke skatten i top og bund. Men de giver sig selv meget plads i forhold til, hvilken skat, det er, der skal sænkes. Han har givet sig selv masser af rum til at forhandle i, siger han og kalder kravene "fint kalibrerede".

Kravene kommer ifølge Noa Redington heller ikke til at holde hverken Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen vågne om natten.

Optimistisk formand

Til folketingsvalget i 2019 fik Liberal Alliance 2,3 procent af stemmerne, hvilket var en stor tilbagegang fra valget i 2015, hvor partiet fik 7,5 procent.

Ifølge den seneste meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken i slutningen af marts står Liberal Alliance til at få 3,1 procent af stemmerne.

Men Alex Vanopslagh er fortsat optimistisk omkring Liberal Alliances fremtid.

- Jeg tror fuldt og fast på, at vi kan få et godt folketingsvalg og en fordobling af vores mandater – måske kan vi endda få otte mandater, sagde formanden fra talerstolen lørdag formiddag.