Politik

Liberal Alliance foreslår skattelettelser for 100 milliarder kroner

Står det til LA, skal registreringsafgift, topskat, afgift på lystbådeforsikringer og arveafgift for eksempel fjernes helt.

Lørdag stiller spydspidsen for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, sig op foran medlemmerne ved partiets landsmøde i Kolding.

Her vil han blandt andet præsentere en plan for, hvordan man kan sikre cirka 100 milliarder kroner i skattelettelser i 2035.

Det her er min mulighed for at slå fast, hvor jeg er i politik

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance

Ambitionen er langt fra ny. Og størstedelen af den økonomiske plan er da - med partilederens egne ord - også "gammelkendt, liberal politik". Men det er den første økonomiske plan, som partiet har præsenteret, siden Vanopslagh i 2019 overtog lederskabet efter Anders Samuelsen.

- Det her er min mulighed for at slå fast, hvor jeg er i politik, og hvad jeg kæmper for, siger Alex Vanopslagh.

Selvom "den overordnede linje" ifølge formanden er den samme, fremhæver han tre områder, hvor den nye økonomiske plan adskiller sig fra forgængerens.

Denne gang er der nemlig blevet plads til et øget bidrag til Forsvaret, grønne initiativer og et par velfærdspunkter mere end tidligere. Herunder blandt andet et ønske om skattefradrag for pasning af egne børn.

Sådan vil de gøre

De omtrent 100 milliarder kroner i skattelettelser skal ifølge 2035-planen blandt andet indfries ved at afskaffe topskatten, sænke selskabsskatten og skære i registreringsafgiften.

Øvelser, der skal finansieres ved en aflivning af Arne-pensionen, nulvækst i det offentlige, halvering af dagpengeperioden, afskaffelse af boligjobordningen, sænkelse af ulandsbistanden, en forhøjelse af folkepensionsalderen med mere.

Partiet lover 134.000 i øget arbejdsudbud og 41.800 kroner i årlige skattelettelser til "en almindelig arbejderfamilie", mens en direktørfamilie vil få 158.700 kroner i årlige skattelettelser.

Nu har vi de seneste uger hørt, hvordan de stigende varme- og benzinpriser presser særligt de lavestlønnede familier, som har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Burde skattelettelser ikke hellere komme de lavestlønnede mere til gode i stedet for for eksempel at fjerne afgiften på lystbådeforsikringer?

- Der er ikke et eneste parti, der hverken i form af skattelettelser eller checks vil forbedre økonomien for de lavestlønnede med 18.000 om året, som vi foreslår nu. Skattelettelserne sker ikke på bekostning af nogen, siger Vanopslagh og tilføjer:

- Hvis du går ud og spørger de familier, der er pressede lige nu, om 18.000 kroner mere om året ville lette deres økonomi, så er jeg overbevist om, at de vil svare ja.

Skæv timing?

Liberal Alliances økonomiske plan kommer kort tid efter, at den konservative partiformand Søren Pape Poulsen har erkendt, at partiets drøm om skattelettelser er sat på standby på grund af krigen i Ukraine.

Det skete under et interview med Berlingske i marts, hvor han "accepterede", at milliardudgifterne til Forsvaret "selvfølgelig også kan påvirke" partiets ønske om større skattelettelser.

- Lige nu nytter det ikke noget ikke at være ærlige over for befolkningen. Og vi har en forsikringspræmie, vi først skal have betalt her. Ønsket om frihed koster, sagde formanden for Det Konservative Folkeparti i marts til avisen.

Men netop frihed er også motivet for den økonomiske politik, som kollegaen Alex Vanopslagh ønsker at føre. Han ser det som den "mest fornemme politiske opgave" at sikre optimale betingelser for, at danskerne "kan leve et liv i frihed", begrunder han forslaget om de massive skattelettelser.

Er du enig med Søren Pape Poulsen i, at Forsvaret kommer før skattelettelser lige nu?

- Nu fremlægger jeg jo en plan for, hvordan vi både kan få råd til skattelettelser og et øget bidrag til Forsvaret. Jeg synes, det er slapt af de konservative, at de ikke længere har de samme ambitioner.

Der er krig på europæisk jord, vi kommer til at poste enorme summer i at blive fri for russisk gas, og der skal bruges 18 milliarder kroner mere på Forsvaret hvert år. Er det virkelig det rette tidspunkt at foreslå skattelettelser i det omfang, du gør nu?

- Jeg ville kunne forstå spørgsmålet, hvis ikke vi havde en finansiering af Forsvaret med i vores plan. Så jeg synes egentlig, at timingen er helt oplagt her, før det danske samfund synker ned i angst for fremtiden, siger Vanopslagh.

Stempler ind i klimadebatten

Som LA-formanden tidligere i artiklen her fremhævede, har klimaet for første gang fået plads blandt partiets politiske ambitioner.

Vanopslagh selv stemplede ind i klimakampen for en uge siden, da han i et interview med Berlingske erklærede sig "grundlæggende optimistisk" i forhold til den grønne omstilling og samtidig erkendte sit eget fravær i debatten.

Samtidig foreslog han, at Danmark reducerer CO2-udledningen med ikke bare de 70 procent i 2030, som et flertal uden om Liberal Alliance har vedtaget. Nej, nu hæver Liberal Alliance ambitionen til 100 procent.

De sidste 30 procent, som svarer til 23 millioner ton CO2, skal findes gennem myndighedssamarbejde eller danske projekter i udlandet, lyder det. Og den økonomiske 2035-plan viser nu, at partiet blandt andet vil finde pengene til det ved at indføre en CO2-skat og sænke ulandsstøtten.

- Mit mål er ikke at finde et nyt værktøj til kreativ bogføring. Mit mål er, at vi skal forpligte os til at gøre en forskel internationalt. Klimaforandringer er en global udfordring, men der er en tendens til klimanationalisme i dansk politik, sagde Vanopslagh til avisen i forbindelse med lanceringen af partiets klimaudspil.

Liberal Alliances formand holder sin tale for medlemmerne ved partiets landsmøde cirka klokken 11. Talen kan ses på TV 2 NEWS.