Regeringen vil satse stort på vindmøller, men har endnu ikke besluttet, hvor de skal stå

Ifølge Venstre skal vindmøllerne opstilles i havet, så de generer færrest mennesker.

Der skal produceres meget mere vedvarende energi både til lands og til vands.

Det fremgår af regeringens udspil "Danmark kan mere II", som statsminister Mette Frederiksen (S) og fire andre ministre tirsdag præsenterede i Statsministeriet.

I udspillet står der, at regeringen vil "høste Nordsøens fulde havvindspotentiale", blandt andet ved at igangsætte forberedelser af nye energiøer i Nordsøen.

Samtidig vil regeringen firedoble den samlede produktion af solenergi og landvind frem mod 2030. Det inkluderer en tidobling af solceller og fordobling af vindmøller på land.

Venstre: Hellere flere havvindmøller

Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har regeringen endnu ikke sat krydserne for, hvor de nye landvindmøller skal stå, men forventningen er, at de skal fordeles i hele Danmark.

- Vi kommer ikke til sidde på Christiansborg og detailplanlægge, at på den her mark skal der stå x antal vindmøller, men vi kommer til at sætte de her mål og tilvejebringe de virkemidler, der skal til, for at det kan lade sig gøre, siger Dan Jørgensen.

Regeringen vil nu gå i dialog med kommunerne om at fjerne nogle af de nuværende barrierer, så der kan blive bygget mere vedvarende energi på land. Vindmøllernes præcise lokation skal også diskuteres med både kommunerne og de andre partier.

- Vi går nu i dialog med kommunerne om, hvad det er for nogle barrierer, de ser lige nu både med hensyn til de borgere, der bor i deres kommuner, men også med hensyn til natur og biodiversitet, siger Dan Jørgensen og fortsætter:

- Vi er afhængige af, at kommunerne vil være med, og det har vi ret gode indikationer på, at de vil. Jeg er allerede i dialog med dem.

Men forslaget har allerede mødt kritik fra den borgerlige side.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, så hellere, at der opstilles flere havvindmøller, end at de sættes på land.

- Jeg mener, at vindmøller hører til ude på vandet, hvor de generer færrest muligt mennesker, siger han til Ritzau.

Energistyrelsen har tidligere vurderet, at der var potentiale til at udnytte 40 GW havvind i Nørdsøen. I regeringens nye udspil vurderes potentialet kun til at være op til 35 GW.

- Hvis man kan stille op til 40 GW, skal man ikke nøjes med 35 GW og så sætte resten op inde på land, hvor det kan genere folk, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Landvindmøller leverer hurtigt energi

Størstedelen af de nye vindmøller i regeringens udspil kommer til at være at finde på havet.

Danmark er allerede globalt førende inden for havvind og har nogle af verdens største havvindmølleparker. Men der er potentiale til mere ifølge regeringen. Det vurderes foreløbigt, at der er et potentiale for mere end en 15-dobling af den nuværende havvindkapacitet i Danmark frem mod 2050.

Og frem mod 2030 foreslår regeringen at udbyde endnu mere havvind, end der er medregnet i finansloven. Danmark skal nemlig gøres til nettoeksportør af grøn energi i 2030. Det vil regeringen komme med et udspil om inden sommerferien.

Men landvindmøller – og solceller, som også skal udbygges massivt de næste otte år – kan hurtigt levere grøn energi i årene frem mod 2030. Og derfor er det ifølge regeringen nødvendigt også at opstille vindmøller på land.