Mistanke om lovbrud i DF efter omfattende undersøgelse
18 medarbejdere har forladt DF de seneste måneder. De tilbageværende beskriver et hårdt psykisk arbejdsmiljø over for Arbejdstilsynet.
Artiklen er opdateret klokken 15.20 med en kommentar fra Pia Kjærsgaard.
Det psykiske arbejdsmiljø i Dansk Folkeparti er så elendigt, at der er mistanke om, at det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt og tilmed overtræder arbejdsmiljølovgivningen.
Det konkluderer Arbejdstilsynet i en tilsynsrapport, TV 2 har fået aktindsigt i.
Rapporten konstaterer efter et besøg i partiet 30. marts, at der foregår krænkende handlinger. For eksempel oplever ansatte "højlydt udskældning og overfusninger på gangene".
Dansk Folkepartis ansatte fortæller til tilsynet, at de kan blive mødt med tavshed eller blive direkte ignoreret, når de siger godmorgen. Og de oplever, at deres evner og indsats bliver mere eller mindre indirekte nedvurderet.
- Nogle oplever, at det vil være svært at sige fra, hvis man bliver udsat for krænkende handlinger, særligt hvis handlingerne kommer fra nogen med en højere status i partiet, bemærkes det også i tilsynsrapporten.
Flere ansatte er ifølge Arbejdstilsynet bange for selv at blive udsat for krænkende adfærd, og derfor frygter de konsekvenserne, hvis de siger fra.
18 ansatte har forladt partiet
Der har længe været interne skærmydsler i Dansk Folkeparti, og de brød ud i lys lue, da Kristian Thulesen Dahl opgav formandsposten som konsekvens af det dårlige resultat ved kommunalvalget i november 2021.
De ansatte beskriver det som "en brydningstid". Og selvom formandsvalget blev afgjort til Morten Messerschmidts fordel i januar, så er det fortsat en "urolig og turbulent" tid for de ansatte.
Det har indtil videre fået 18 medarbejdere til at forlade partiet.
De tilbageværende beskriver endvidere, at det psykiske arbejdsmiljø er præget af "grupperinger, dårlig stemning og lukkede døre".
Der bliver hvisket og bagtalt. Og det står for de ansatte i skærende kontrast til tidligere, hvor de oplevede samarbejdet som "åbent og tillidsfuldt".
Flere fortæller også, at de oplever et stort arbejdspres, og at der ikke er sammenhæng mellem, hvad der bliver krævet af dem, og hvor mange de er til at løse opgaverne.
Folk går grædende hjem
Siden valget af Morten Messerschmidt som partiets nye formand har seks folketingsmedlemmer også forladt partiet.
Flere af dem har talt åbent om, at der ikke var rart at være i Dansk Folkeparti længere. For eksempel har partiets mangeårige sundhedsordfører Liselott Blixt, der nu er løsgænger, fortalt, at mange blev nervøse, når de ser partistifteren Pia Kjærsgaard på gangene.
- Altså det er jo en voksenmobning, et pres og et arbejdsmiljø, som ikke er sundt. Vi har folk, der går grædende hjem blandt andet på grund af Pia Kjærsgaard, sagde hun til DR.
En anden DF-afhopper, Hans Kristian Skibby, har over for TV 2 begrundet sin afgang med, at Pia Kjærsgaard "render hen ad gangene og siger, at medarbejdere skal skamme sig".
Det afviste Pia Kjærsgaard selv under en tale ved sin 75-års fødselsdagsreception i februar:
- Jeg vil godt afvise, at der er dårligt arbejdsmiljø i Dansk Folkeparti. Har man haft det den seneste tid, har man selv været med til at skabe det. Det må I tage på jer, sagde hun møntet mod dem, der netop havde forladt partiet, og kaldte det "forsøg på karaktermord".
Pia Kjærsgaard: Man skal passe på de ansatte
Pia Kjærsgaard understreger over for TV 2, at det ikke er hende, der har udsat medarbejdere for krænkende adfærd.
- Nej, tværtimod har jeg taget hånd om de her medarbejdere, der har været kede af det over, at de har været i en presset situation i Dansk Folkeparti, siger hun.
Ifølge Pia Kjærsgaard er det velkendt, at DF har været i krise, og at der er blevet skiftet ud på centrale poster – politikere såvel som medarbejdere. Alle gør nu deres bedste for at genskabe den gode stemning i partiet, lyder det.
- Der er blevet skiftet ud. Der har ikke været taget ordentligt hånd om problemerne. Det bliver der nu. Ingen, specielt ikke som ansat, skal føle sig intimideret i et parti. Tværtimod skal man passe på de ansatte, fastslår Pia Kjærsgaard.
DF tager imod tilbud om hjælp
Arbejdstilsynet tilbyder Dansk Folkeparti en aftale om at forbedre arbejdsmiljøet med hjælp og vejledning fra tilsynet.
Det tager partiet imod, oplyser gruppeformand Peter Skaarup.
- Dansk Folkepartis sekretariat har alle dage været kendt for at have et åbent, hyggeligt og tillidsfuldt samarbejde, og sådan skal det selvfølgelig også være igen. Derfor tager vi selvfølgelig imod tilbuddet fra Arbejdstilsynet om at gøre en ekstra indsats for at forbedre arbejdsmiljøet, så vi sikrer, at vores medarbejdere er glade for at gå på arbejde, siger han i et skriftligt svar til TV 2.
Det er ingen hemmelighed, medgiver han, at partiet har oplevet "en turbulent periode".
- Det har givet "nogle rystelser, som desværre også er gået ud over medarbejdere, siger han og forsikrer, at partiet nu er i arbejdstøjet for at "føre politik for den almindelige dansker.”