Politik

Regeringen vil give husejere med gasfyr besked om fjernvarme i 2022

Man kan højst sandsynligt forvente økonomisk hjælp, hvis man overgår til varmepumpe i stedet for fjernvarme.

Tirsdag morgen klokken 9 fremlægger regeringen sit reformudspil 'Danmark kan mere II', der vil gøre os klogere på, hvordan vi bliver uafhængige af russisk gas.

Udspillet indebærer blandt andet et initiativ fra regeringen om, at alle husejere med gas- eller oliefyr senest ved årets udgang har fået et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme.

Derudover vil regeringen have kommunerne til i 2022 at udarbejde planer for grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede. Det kan eksempelvis være ved at overgå til fjernvarme eller eldrevne varmepumper.

Mulighed for økonomisk hjælp

Omkring 400.000 danske hjem opvarmes i dag med naturgas og skal derfor overgå til den såkaldt grønne varme.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Og ud over et ja eller nej til, om de kan få fjernvarme, skal brevet til husstandene indeholde følgende:

• Hvordan man bliver tilkoblet til fjernvarme, og hvornår man skal beslutte sig.

• Mulighed for rådgivning om en midlertidig løsning, hvis fjernvarmen ikke kan udrulles hurtigt.

• Hvis der ikke er planer om fjernvarme, vil brevet vise andre grønne muligheder. For eksempel en varmepumpe.

• Information om støttemuligheder og yderligere rådgivning.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren fortæller, at man forventer, at omkring 250.000 husstande kan få fjernvarme.

Resten – omkring 150.000 – kan derfor i stedet købe en varmepumpe og på den måde skille sig af med gasfyret. Men en varmepumpe kan være en dyr omgang, og derfor vil regeringen højst sandsynligt ty til en indkomstreguleret tilskudsordning, lyder det fra Vestergren.

- Det er hovedsageligt husstande i provinsen, som ikke nødvendigvis er steget meget i værdi, der skal have varmepumper. Der kan det være en meget stor udskrivning at skulle bruge i omegnen af 100.000 på en varmepumpe, siger han.

Regeringen vil mindske bureaukrati

Han tilføjer, at TV 2 endnu ikke kender detaljerne af støtteordningen, men at personer, der kan overgå til fjernvarme, dog nok ikke skal forvente en check i postkassen.

- Det koster også en stak tusindkronesedler at blive koblet til fjernvarmeværket i de fleste tilfælde. Men det er noget, folk selv må stå for, fordi prisen er lavere, siger han.

Normalt er det ikke en fuldstændigt ligetil proces at etablere fjernvarme rundt omkring i landet. Fra et byråd tager beslutningen, går der ofte "meget lang tid", før den enkelte husstand kan varme sig på rørene, siger Jesper Vestergren.

Derfor er regeringen nu også villig til at kigge på de "bureaukratisk tunge" regler, så udrulningen gøres mere enkel for fjernvarmeselskaberne og kommunerne.

- Så kan der selvfølgelig være andre udfordringer som mangel på materialer eller håndværkere til at udføre arbejdet. Men det skal ikke være bureaukratiet og reglerne, der står i vejen, siger TV 2s politiske analytiker.

Det er regeringens ambition, at de sidste fjernvarmeprojekter er afsluttet i 2028.