Politik

Både Mette Frederiksen og Bjarne Larsen vil af med det her gasfyr, men det har lange udsigter

Det går alt for langsomt med at få udrullet fjernvarme til danskerne, mener eksperter og Dansk Fjernvarme.

Det er dyrt at bo på den forkerte side af vejen Firhøj i Karlslunde.

På den ene side bor Bjarne Larsen. Hans varmeregning er fordoblet i løbet af det seneste år.

- Det gjorde ikke noget, hvis der kom fjernvarme, bemærker Bjarne Larsen, da han viser gasfyret frem i bryggerset.

Det koster ham i øjeblikket 6600 kroner i kvartalet.

På den anden side af vejen bor Kirsten og Leif Sørensen. De har fjernvarme og betaler godt det halve.

- Vi stiger ikke i priserne overhovedet. Vi er helt neutrale og har det fint med det, siger Leif Sørensen.

Begge hjem ligger i Greve kommune, hvor størstedelen af borgerne – ligesom Bjarne Larsen – har gas som varmekilde.

Det er sådan nogle som dem, som statsminister Mette Frederiksen (S) taler meget om i øjeblikket. De 400.000 danske husstande, som skal over på en anden energikilde hurtigst muligt.

- Vi skal have dem over på fjernvarme eller individuelle varmepumper, hvor det kan give mening. Vi skal sikre, at danskere kommer væk fra naturgas, sagde statsministeren så sent som i weekenden til Berlingske.

Men trods de gode intentioner fra alle sider kommer det til at tage årevis. Og lige nu kan mange ikke engang få svar på, om de kommer til at kunne få fjernvarme eller ej.

Planlægning skal accelereres

Ifølge Dansk Fjernvarme, tager det i gennemsnit tre til fem år at komme på fjernvarmenettet. Og med den nuværende situation, hvor efterspørgslen er enorm, er det realistiske bud nærmere op til syv år, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for fjernvarmeselskaberne.

- Der er en lang procestid, inden det kommer igennem godkendelsessystemerne. Det er noget af årsagen til det. Og så er der jo det rent fysiske – der skal lægges rør i jorden, og der skal installeres fjernvarme hos forbrugerne. Så det er en ret omfattende proces, forklarer han.

260.000 husstande skal skifte til fjernvarme

Fjernvarme er i de fleste tilfælde både det billigste og mest klimavenlige alternativ til gas, ifølge eksperter fra Aalborg Universitet.

De anbefaler, at godt 260.000 af de 400.000 husstande med gasfyr går over til fjernvarme. Derudover er der omkring 100.000, der bør få en individuel varmepumpe.

65 procent af alle husstande – svarende til 3,8 millioner borgere – har fjernvarme i dag. Det er primært i landets største byer, at fjernvarme er udrullet.

Men det skal gå hurtigere, mener en ekspert.

- Vi har en akut krise, som vi er nødt til at gøre noget ved. Det betyder, at vi skal have accelereret vores planlægning. Normalt tager det tre til fem år, men det skal gå meget hurtigere, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Kommuner skal lave varmeplaner

Eksperter og Dansk Fjernvarme foreslår, at alle landets kommuner skal forpligtes til hurtigst muligt at lave varmeplaner, så folk kan se, om de skal vente på fjernvarmen, eller om de lige så godt kan gå ud og investere i en varmepumpe i dag.

- Vi tror, at det haster med at give naturgasforbrugerne et svar på, om der kommer fjernvarme i området og i givet fald hvornår, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Og det er flere politikere enige med ham i.

- Vi skal have lavet en varmeplan, så den enkelte husstand kan finde ud af, kan jeg få fjernvarme, eller kan jeg ikke få fjernvarme? Og hvis jeg kan få fjernvarme, hvornår kan jeg regne med, at det kommer? lyder det for eksempel fra Venstres energi- og forsyningsordfører, Carsten Kissmeyer.

Lang proces før gravearbejdet

Det er kommunerne, der er stopklodsen, mener direktøren for Dansk Fjernvarme. Planlægningen skal gå hurtigere ude i kommunerne. Og dernæst skal der være en hurtigere vej gennem myndighedsbehandlingerne, mener han, så de kan begynde på gravearbejdet.

Vi kan ikke acceptere, at der er danskere, som gerne vil af med deres gasfyr og ikke kan komme det

Dan Jørgensen (S), klima- og energiminister

Og han møder ingen protester fra regeringen.

- Vi synes også, at det tager for lang tid, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S).

- Det er klart, at det tager noget tid at grave de her rør ned. Sådan er det jo. Men vi bliver nødt til i de processer, der er tale om her, at gøre det hurtigere og bedre, siger ministeren.

Efter påske præsenterer regeringen udspillet 'Danmark kan mere 2', der blandt andet vil indeholde en plan for, hvordan vi bliver hurtigere uafhængige af russisk gas. Derfor er regeringen nu i dialog med Dansk Fjernvarme, Kommunernes Landsforening (KL) og resten af partierne i Folketinget for at finde ud af, hvordan de kan få det hele til at gå hurtigere.

- Det er klart, at det tager noget tid at grave de her rør ned. Sådan er det jo. Men vi bliver nødt til i de processer, der er tale om her, at gøre det hurtigere og bedre, siger ministeren.

Ambitiøs plan er undervejs

Er virkeligheden ikke, at der er en masse danskere, der må leve i mange år med et gasfyr?

- Vi kan ikke acceptere, at der er danskere, som gerne vil af med deres gasfyr og ikke kan komme det. Derfor vender vi hver en sten nu. Vi går fordomsfrit til værks, og så må vi se, hvad vi kan ændre af regler, for det er ikke godt nok, at det ikke kan gå hurtigere, siger Dan Jørgensen.

Han lover en "ambitiøs" plan efter påske, som altså vil sikre, at udbredelsen af fjernvarme "kan gå hurtigere og mere omfangsrigt, end det ellers har gjort".

Tilbage i Karlslunde har Bjarne Larsen været i kontakt med det lokale fjernvarmeselskab om muligheden for at komme på fjernvarmen. Men om det kan lade sig gøre, og i så fald hvornår, det ved han ikke endnu.

- Jeg har det helt sikkert sådan at hellere i dag end i morgen. At det så ikke kan blive hverken i dag eller i morgen, det er noget helt andet. Jeg er ivrig efter, at de går i gang hernede, siger han.