Politik

Udtalelse om Rusland i folketingssalen viser Mai Villadsens store problem, mener ekspert

Mai Villadsen står "forpjusket og tvetunget" tilbage efter kontroversiel udtalelse fra partifælle, siger politisk kommentator.

En udtalelse fra Enhedslistens Søren Søndergaard fredag fik bogstavelig talt statsminister Mette Frederiksen (S) til at hoppe i stolen og udbryde "what".

Adspurgt af SF's Anna Valentina Berthelsen om, hvorvidt Rusland udgør en trussel mod Europa lige nu, svarede han "generelt er svaret nej".

Det begynder at blive mere diffust, tåget og bizart, hvad de egentlig mener

Lars Trier Mogensen, politisk kommentator

Den kontroversielle udtalelse er udtryk for et fortsat splittet Enhedslisten, og den får partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, til at fremstå svag. Samtidig skaber den endnu mere uklarhed om partiets linje. Det siger to politiske kommentatorer til TV 2.

- Det får konsekvenser for Enhedslisten og ikke mindst Mai Villadsen, for hvad er hendes mandat egentlig? Hun er politisk leder og har været det i et års tid, men er det hende, der sætter kursen, eller er det Søren Søndergaard, spørger politisk kommentator Noa Redington.

Kan hverken forsvares eller forklares

Politisk kommentator Lars Trier Mogensen mener også, at udtalelsen vil skabe problemer for Mai Villadsen.

- Hun bliver udfordret indefra, og det er noget, der både svækker hende personligt og partiet, for det begynder at blive mere diffust, tåget og bizart, hvad de egentlig mener, fortæller han.

Hvad skete der?

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, blev af SF's Anna Valentina Berthelsen spurgt om, hvorvidt partiet ser Rusland som en trussel mod Europa lige nu.

Til det svarede Søren Søndergaard: 

- Generelt er svaret nej. 

Spørgsmålet faldt i forbindelse med en debat om den kommende folkeafstemning om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet. Afstemningen er udløst af Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar.

Samtidig bliver det svært for Mai Villadsen som politisk ordfører at formidle og kommunikere Enhedslistens position, når hun hverken kan forsvare eller forklare den, mener han.

- Hun kommer til at stå forpjusket og tvetunget tilbage, når hun forsøger at foregive, at hendes linje er Enhedslistens linje, siger Lars Trier Mogensen.

Noa Redington mener, at Søren Søndergaards udtalelse også er et udtryk for en ledelse, der er enormt presset internt.

- Det er et parti i splid med sig selv om en af de allervigtigste dagsordener i øjeblikket. Enhedslisten er ganske enkelt blevet taget på det forkerte ben i forhold til Ukraine-krigen, siger han.

"Der skal to til at føre krig"

Og der er ifølge Lars Trier Mogensen ikke nogen tvivl om, at udtalelsen fra Søren Søndergaard er noget, der rusker op i det "meget ubehagelige og pinagtige" forløb, der har været internt i Enhedslisten siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Regeringen kan ikke føre udenrigs- og sikkerhedspolitik med Enhedslisten

Noa Redington, politisk kommentator

Invasionen har nemlig blotlagt fundamentale uenigheder i venstrefløjspartiet.

Mens partitoppen med politisk ordfører Mai Villadsen i spidsen utvetydigt har fordømt og placeret ansvaret for krigen hos Ruslands præsident, Vladimir Putin, har andre kræfter i partiet været mere tvetydige i deres udmeldinger.

Blandt andet har folketingsmedlem Christian Juhl udtalt, at Ukraine også bærer en del af ansvaret for Ruslands invasion af landet, mens Mikael Hertoft, som er medlem af partiets hovedbestyrelse, har sagt til Jyllands-Posten, at "der skal to til at føre krig". Christian Juhl har efter kritik fra en række partier og fra Mai Villadsen korrigeret sin udtalelse på Twitter, hvor han skriver, at krigen er "Putin og KUN Putins ansvar".

- Man kan tydeligt se, at der i høj grad er nogle ældre mænd i baggrunden, som mener noget andet end Mai Villadsen, og som tilsyneladende heller ikke har tænkt sig at stikke piben ind og acceptere hendes linje, siger Lars Trier Mogensen.

Han fortæller, at der er tale om et "generationsopgør" i partiet, hvor den gamle garde, som er vokset op under Den Kolde Krig, generelt har svært ved at lade være med at se USA og NATO som den store skurk.

Opgør spidser til

På den anden side af generationskløften står blandt andet partimedlemmer som Mai Villadsen, Pelle Dragsted og Pernille Skipper, hvis synspunkter i sikkerhedspolitikken lægger sig lidt nærmere op ad SF's.

Og det er den generationskløft, SF spiller ind i ved at stille Søren Søndergaard spørgsmålet om Rusland, mener Lars Trier Mogensen.

- Det viser, at opgøret mellem de to røde partier spidser til, og at SF ved, hvor de skal trykke for at ramme Enhedslistens mest ømme punkt, siger han og kalder det udtryk for "dygtigt parlamentarisk håndværk" fra SF's side.

At Mette Frederiksen reagerer på udtalelsen, er der ikke noget at sige til, mener både Lars Trier Mogensen og Noa Redington.

- Det viser, at afstanden mellem regeringen og det parlamentariske grundlag på nogle punkter er meget længere, end man måske har indtryk af til dagligt. Og at regeringen ikke kan føre udenrigs- og sikkerhedspolitik med Enhedslisten, mener Noa Redington.

Beklager udtalelse

Søren Søndergaard har efterfølgende beklaget sin udtalelse i folketingssalen.

Det gør han på Twitter, hvor han skriver, at "når noget man siger kan misforstås, så ligger ansvaret hos en selv".

- Jo, Putin-diktaturet udgør en trussel mod hele Europa hvad angår cyber, misinformation og atomart. Og han har invaderet Ukraine og truer andre nabolande, skriver han.

I en kommentar tilknyttet tweetet uddyber han, at "ikke alle lande i Europa er truet af en russisk militær invasion".

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Mai Villadsen.