Politik

Danmark udviser 15 russiske diplomater for spionage

Rusland vil gengælde Danmarks udvisning af russiske diplomater. Det meddeler det statsejede russiske nyhedsbureau Ria.

Danmark følger nu en række andre europæiske lande og udviser russiske diplomater.

Ifølge regeringen, drejer det sig om 15 russiske efterretningsofficerer, der er registreret som diplomater i Danmark. De har nu fået 14 dage til at forlade landet.

Det oplyser udenrigsministeren, Jeppe Kofod (S), efter at have orienteret Folketinget ved et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Vi vil ikke have russisk spionage på dansk jord. Derfor bliver de udvist fra Danmark nu, siger Jeppe Kofod.

Rusland har allerede annonceret, at landet vil gengælde Danmarks udvisning af russiske diplomater. Det meddeler det statsejede russiske nyhedsbureau Ria.

Og oplysningen bekræftes af en talskvinde fra Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova. Hun siger til russisk stats-tv, at "Moskva vil træffe foranstaltninger mod ansatte ved danske udenrigsmissioner i Rusland som følge af udvisningen af russiske diplomater".

Et historisk skridt

Udenrigsministeren oplyser, at de 15 russere har udøvet spionage på dansk jord. Han kan ikke komme ind på karakteren af spionagen, men kalder det "et angreb på dansk sikkerhedsarkitektur".

- Det er et historisk skridt, vi tager her fra dansk side. Men det gør vi også på linje med en lang række europæiske lande, for vi ønsker at beskytte vores tryghed og sikkerhed. Vi ønsker ikke russisk spionage i Danmark, siger Jeppe Kofod.

Dette skridt fra dansk side er ubegrundet. Det kommer ikke til at stå ubesvaret

Den russiske ambassade i Danmark i en pressemeddelelse

Hvorfor skal de først være ude om 14 dage?

- De skal være ude hurtigst muligt. De får mulighed for at tage deres ting og forlade landet. Det, har man vurderet, er et rimeligt varsel, siger udenrigsministeren.

Ambassadøren blev kaldt til møde

Ifølge den russiske ambassade i Danmark, blev ambassadøren, Vladimir Barbin, kaldt til møde i Udenrigsministeriet. Her fik han at vide, at den danske efterretningstjeneste mistænker 15 russiske diplomater for spionage, hvorfor de skal forlade Danmark.

Der blev ikke fremlagt nogen beviser, lyder det i en pressemeddelelse, hvor ambassaden også fastholder, at alle russiske diplomater følger reglerne for diplomatisk arbejde "strengt".

- Dette skridt fra dansk side er ubegrundet og har til formål at ødelægge relationen mellem vores lande. Det kommer ikke til at stå ubesvaret, afrundes beskeden fra den russiske ambassaden.

Frankrig og Tyskland udviser diplomater

Mandag meddelte de to EU-stormagter Frankrig og Tyskland, at de udviser en række russiske diplomater på grund af krigen i Ukraine.

Den tyske regering oplyser, at den har erklæret 40 russiske diplomater for persona non grata og dermed reelt udvist dem af landet.

De 40 udviste diplomater menes alle at være medlemmer af russiske efterretningstjenester. De har nu fået 5 dage til at forlade Tyskland.

Hvad er en diplomat?

Betegnelsen diplomat bruges typisk om personer, der er udsendt som officiel repræsentant for deres land og er tilknyttet en ambassade eller organisation.

Ifølge Wienerkonventionen, der blandt andet beskriver landes diplomatiske relationer, kan et modtagerland til enhver tid erklære en diplomat for persona non grata og altså uønsket i landet

Og Frankrigs udenrigsministerium oplyste mandag aften, at man har valgt at udvise 35 russiske diplomater "som en del af et europæisk initiativ".

Det er særligt billeder og meldinger fra den ukrainske by Butja, der har fået Frankrig, Tyskland og mange andre lande til at reagere. Billederne viser angiveligt døde civile ligge på gaden i byen.

Tidligere har også Holland, Belgien, Irland, Tjekkiet og Polen udvist russiske diplomater på grund af spionage.

Rusland varsler modsvar

Rusland vil på proportionel vis reagere på, at flere vestlige lande har udvist en række russiske diplomater på grund af krigen i Ukraine. Sådan lyder det fra Næstformanden for Ruslands Sikkerhedsråd, Dmitrij Medvedev, i et opslag på Telegram. Det skriver Reuters.

Han siger blandt andet, at det vil blive "destruktivt for bilaterale relationer".

- Hvem har de (europæiske lande, der har udvist russiske diplomater, red.) straffet? Først og fremmest sig selv, siger han.

- Hvis dette fortsætter, vil det være passende – som jeg skrev 26. februar – at smække døren for vestlige ambassader, siger Dmitrij Medvedev.

- Det vil blive billigere for alle. Og så vil vi bare ende med at se på hinanden på ingen anden måde end gennem sigtekorn.

Udenrigsministeriet oplyser til TV 2, at den russiske ambassaden pt. har cirka 65 udsendte medarbejdere. Omkring 30 af dem er diplomater.