Rusland invaderer Ukraine

"Exceptionel situation" får Finansministeriet til at tilsidesætte lov

Ifølge finansminister Nicolai Wammen er det "fuldt ud ansvarligt" at overskride budgetlovens underskudsgrænse.

Finansministeriet mener, at krigen i Ukraine har så alvorlige økonomiske følger, at budgetloven skal fraviges.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse mandag aften.

Budgetloven sætter rammerne for, hvor store underskud Danmark må have. Og fraviges den - som Finansministeriet nu vil - kan eksempelvis udgifterne til ukrainske flygtninge betales ved at øge underskuddet mere.

Fuldstændigt ansvarligt, siger minister

Ministeriet skriver, at krige har skabt en "ekstraordinær situation" med store konsekvenser for både hele europæisk og dansk økonomi.

Som eksempler nævner Finansministeriet et højt antal ukrainske flygtninge, et behov for "akut opskalering af det sikkerhedsmæssige beredskab" og store stigninger i energipriserne.

- Finansministeriet vurderer på den baggrund, at vi nu står i en exceptionel situation, der giver mulighed for at afholde udgifter direkte relateret til Ukraine-situationen ud over budgetlovens underskudsgrænse, skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i meddelelsen.

Finansministeren understreger derudover, at den danske økonomi er "bundsolid", og at de offentlige finanser er "kernesunde".

Derfor er det altså også ifølge ministeren "fuldt ud ansvarligt" at overskride budgetlovens underskudsgrænse.

Politisk stridspunkt

Finansieringen af især de ukrainske flygtninge har været et stort politisk stridspunkt, da det forventede antal flygtninge blev øget fra 20.000 til over 100.000.

Det sendte regningen op fra omkring to milliarder kroner - der blev taget fra udviklingsbistanden - til over 10 milliarder kroner. Slagsmålet har stået i, hvor de ekstra milliarder skulle tages fra.

Lyn-analyse

Jeg tror, der vil være meget bred enighed på Christiansborg om, at man er nødt til at tillade et større underskud end normalt. Hvis man ikke gør det her, kan man kun finde pengene ved at spare andre steder – lave drastiske velfærdsnedskæringer eller hæve skatterne markant – og det tror jeg ikke, at der er nogen appetit for på Christiansborg. Det er på mange måder kernen i dansk finanspolitik, hvad end det er en rød eller blå regering, som man nu er klar til at sætte midlertidigt ud af kraft for at håndtere den her situation.

I den store aftale om at styrke det danske forsvar aftalte partierne bag, at budgetloven skal revideres, så Danmark kan køre med underskud på én procent af BNP. Det var det, der skulle skaffe 18 milliarder kroner ekstra til Forsvaret årligt.

Budgetloven blev vedtaget i 2012 og har tidligere foreskrevet, at danske regeringer ikke har måttet planlægge efter underskud, der var større end 0,5 procent af BNP.

Regeringen og en række partier har derudover vedtaget en varmecheck til danskere, der er hårdest ramt af de stigende gaspriser. Om også den skal finansieres ved større underskud, kan Finansministeriet ikke oplyse, skriver Ritzau.