Mink-sagen

I dag skal Barbara Bertelsen afhøres igen - her er 3 spørgsmål, hun formentlig skal svare på

Mette Frederiksens departementschef blev landskendt, da hendes sms'er kom frem i Minkkommissionen. Nu skal Barbara Bertelsen afhøres igen.

74 vidner havde afgivet forklaring overfor Minkkommissionen, da den i slutningen af januar satte et foreløbigt punktum for afhøringerne.

Men fredag samles hele menageriet af kommissionsmedlemmer, bisiddere og reportere igen i Retten på Frederiksberg, hvor Barbara Bertelsen og to andre topembedsfolk skal genafhøres.

En af sagens mest omdiskuterede karakterer har været netop statsminister Mette Frederiksens departementschef. Her er tre ting, som hun formentlig vil blive spurgt om:

1. Hvem sagde hvad på afgørende møde?

Siden Barbara Bertelsens otte timer lange afhøring 18. november er sundhedsminister Magnus Heunickes (S) personlige noter kommet frem. Blandt andet 13 siders håndskrevne stikord fra mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020. Det var der, regeringen endte med at træffe beslutningen om, at alle landets mink skulle slås ned.

Indtil da havde der ellers ikke været nogen skriftlige spor fra det afgørende møde.

Ifølge Magnus Heunickes noter var det Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth (som også genafhøres fredag), der som den første konkluderede på mødet, at alle mink skulle slås ned. Samme budskab lød ifølge noterne flere gange fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Men det er siden blevet modsagt af blandt andre Martin Justesen, der er stabschef i Statsministeriet. Mette Frederiksen afviser også, at hun konkluderede noget under mødet.

Det er afgørende, hvem der foreslog aflivningen af alle landets mink. Derfor vil Kommissionen formentlig gerne høre, om Barbara Bertelsen kan genkende det billede af mødets forløb, der gengives i noterne.

FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os

SMS fra Barbara Bertelsen

2. Pressede Barbara Bertelsen for meget?

Barbara Bertelsen blev landskendt for sine sms'er under efterårets afhøringer. Den hårde tone var så opsigtsvækkende, at statsministeren senere måtte adressere det under et pressemøde. Det var her, Mette Frederiksen sagde de nu berømte ord: "Der kan ryge en finke af panden. Lev med det".

Siden Bertelsens første tur i vidneskranken er en stribe sms'er til sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, også kommet frem.

Under mødet i koordinationsudvalget skrev hun blandt andet og bad ham: "Gentag gerne det, du sagde tidligere: Klar anbefaling fra ssi om at slagte alle mink aht folkesundheden".

En besked, der kan tolkes som, at departementschefen forsøgte at styre diskussionen i en bestemt retning.

Og da regeringens beslutning blev meldt ud på et pressemøde dagen efter, sendte hun en byge af sms'er til Okkels for at for at få ham til at lægge pres på Kåre Mølbak. Direktøren fra Statens Serum Institut fortabte sig i lange forklaringer om spikeproteiner i stedet for at sige klart, at minkavl truede folkesundheden, lød det.

”FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os”, skrev hun til Okkels, der sms'ede videre til Kåre Mølbak for at lede ham ind på rette sti.

Dagen efter pressemødet skrev Barbara Bertelsen igen til Per Okkels med kritik af Kåre Mølbak, som hun kaldte en "total fej kujon", som opførte sig "simpelthen så skuffende".

Ifølge Per Okkels handlede det igen om, at Kåre Mølbak ikke tog det fornødne ansvar for beslutningen på sig.

Mon ikke Kommissionen gerne vil høre Barbara Bertelsens udlægning af de sms'er?

3. Hvor ligger ansvaret?

De helt store spørgsmål, Kommissionen skal besvare, er, hvad der skete i forløbet omkring regeringens beslutning om at aflive alle mink i november 2020? Hvem traf beslutningen? Og var regeringen klar over, at der ikke var lovhjemmel, da minkavlerne fik besked på at aflive alle deres dyr?

Barbara Bertelsen placerede - ligesom de ministre, der blev afhørt i Kommissionen - ansvaret entydigt hos fødevareminister Mogens Jensen og hans ministerium.

Spørgsmålene til Barbara Bertelsen vil givet også kredse om disse helt centrale spørgsmål.

Flere genafhøringer i minksagen

Fredagens afhøringer begynder med Hanne Larsen, som er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen. Derefter skal Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, genafhøres for anden gang.

Det var som sagt ham, der ifølge Heunickes noter var den første til at konkludere, at alle mink skulle slås ned.

Næste fredag genafhøres Tejs Binderup, Paolo Drostby og Henrik Studsgaard fra det daværende Miljø- og Fødevareministerium.

Granskningskommissionen skal herefter bruge de kommende måneder på at vurdere sagen og skrive sin rapport til Folketinget. Den ventes til juni.