Rusland invaderer Ukraine

Flere lande udviser russiske diplomater - Danmark "overvejer tiltag"

Det kan blive nødvendigt helt at kappe de diplomatiske forbindelser til Rusland.

En række europæiske lande har nu udvist et større antal russiske diplomater.

Danmark "har noteret udvisningerne", lyder det fra Udenrigsministeriet.

- Fra dansk side overvejes løbende tiltag over for Rusland. Alle muligheder er på bordet, oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

Fire lande udviste diplomater tirsdag

Holland udviste tirsdag 17 russiske diplomater, som ifølge den hollandske regering viste sig at være agenter i efterretningstjenesten og ikke diplomater, som de havde hævdet.

Samme dag udviste Belgien 21 russere for spionage. De har arbejdet på Ruslands ambassade i den belgiske hovedstad, Bruxelles, og et konsulat i byen Antwerpen.

Her var de alle akkrediteret som diplomater. Men de har i virkeligheden udført spionage, udtaler en talsmand for det belgiske udenrigsministerium.

Også Irland meldte tirsdag om udvisning af russiske diplomater. Irland har bedt fire højtstående embedsmænd på den russiske ambassade i landet om at forlade Irland, "fordi deres aktiviteter ikke har været i overensstemmelse med internationale standarder for diplomatisk opførsel", oplyste landets udenrigsministerium.

Det uddybes ikke, hvilke aktiviteter der er tale om.

Derudover udviser også Tjekkiet en diplomat fra den russiske ambassade i Prag, oplyser landets udenrigsministerium.

Mette F. vil ikke udelukke udvisninger

Onsdag i sidste uge udviste Polen - som det første europæiske land - 45 russiske diplomater, der anklages for spionage.

På et pressemøde ved Statsministeriet senere samme dag blev Mette Frederiksen (S) spurgt, om Danmark kan finde på at gøre det samme?

Diplomatiet er til for at fungere både i fredstid og i krigstid. Men ja, det kan godt være, vi ender med at lave om på det

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)

Statsministeren ville ikke afvise, at "vi også kan bruge den slags diplomatiske værktøjer".

- Men jeg vil hele tiden tilstræbe, at vi (de europæiske lande, red.) gør tingene sammen, sagde hun.

Kan blive nødvendigt at kappe diplomatiske bånd

Det er et stort skridt at udvise russiske diplomater - måske endda et af de største våben i diplomatiets værktøjskasse.

Det har Danmark kun gjort en enkelt gang de seneste 25 år. Det var i 2018, hvor to russiske diplomater blev udvist som en reaktion på giftattentatet mod den tidligere russiske spion Sergej Skripal i Storbritannien.

I et interview med Berlingske onsdag afslører udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at det kan blive nødvendigt helt at kappe de diplomatiske forbindelser og trække den danske ambassadør hjem fra Moskva.

- Diplomatiet er til for at fungere både i fredstid og i krigstid. Men ja, det kan godt være, vi ender med at lave om på det sammen med vores allierede, hvis det kan tjene vores interesse for at skabe fred. Vi har et tæt samarbejde også med de andre europæiske lande om at håndtere det spørgsmål, sagde udenrigsministeren til avisen.

Allerede for en måned siden bad Ukraine de vestlige lande om at udvise russiske ambassadører.

Her sagde Jeppe Kofod under en TV 2-debat om krigen i Ukraine på Christiansborg, at "det ville være et stærkt signal, og det diskuterer vi også med vores ligesindede lande".

Han understregede dog også, at det er nemmere at kommunikere Danmarks fordømmelse videre til Rusland, hvis der rent faktisk er diplomatisk forbindelse.

Men - fortsatte han - "hvis det virker i forhold til at underminere Putin og hans regime, så er det en ting, der er på bordet. Alle optioner er på bordet".