Her er byen, som Zelenskij opfordrer Danmark til at hjælpe med at genopbygge

Mykolajiv vil, ifølge Ukraines præsident, "genskabe storheden i skibsbyggeriet" ved Sortehavet.

Havnebyen Mykolajiv kom i centrum, da Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij tirsdag talte til Folketinget.

Her fortalte han, at russiske missiler samme morgen ramte den sydlige by, som Zelenskij kaldte "skibsbyggernes by."

- Det er en fuldstændig fredelig by, som kun drømte om én ting: at genskabe storheden ved skibsbyggeriet ved Sortehavet, lød det fra præsidenten under videotalen til danskerne.

Angrebet har ifølge Zelenskij, indtil videre kostet syv personer livet og såret yderligere 22 - og redningsarbejdere arbejder sig stadig igennem murbrokkerne efter missilangrebet.

Blandt de ramte bygninger var den regionale regeringsbygning.

- Der var ingen militære ambitioner i Mykolajiv. Byens indbyggere udgjorde ingen trussel mod Rusland. Alligevel blev de i lighed med andre ukrainske byer genstand for Ruslands tropper. For missilerne, bomberne, projektiler og minerne, lød det fra den ukrainske præsident.

Opfordrer Danmark til at genopbygge Mykolajiv

Alligevel understregede den 44-årige præsident, at ukrainerne er sikre på, at freden igen vil indfinde sig i det krigshærgede land.

I den forbindelse opfordrede han Danmark til at hjælpe med genopbygningen af Ukraine, når tiden kommer. Med danske virksomheder, danske specialister og med hjælp fra den danske stat.

- Vi kender jeres kapacitet og jeres økonomiske og kreative formåen. Jeg inviterer jeres land til at tage kreativt lederskab over en af vores regioner, sagde Zelenskij og fremhævede Mykolajiv som en mulighed.

- Det kunne blive byen, som kunne forene os yderligere, og som Danmark kunne hjælpe med at genopbygge, fortsatte præsidenten.

En vigtig strategisk by, som russerne forgæves har forsøgt at indtage

Fra Kyiv fulgte TV2s korrespondent Rasmus Tantholdt med i talen.

Han kender udmærket Mykolajiv og har set billeder af administrationsbygningen, som er kløvet i to efter det russiske angreb.

- Det er interessant, at han i talen talte om fred. Han fokuserede på tiden efter krigen og genopbygningen, siger TV 2s korrespondent.

Mykolajiv er ifølge Rasmus Tanholdt en strategisk vigtig havneby, hvis russerne vil kæmpe sig hele vejen til Odessa og overtage kontrollen med kysten ved Sortehavet.

- De har prøvet at komme forbi Mykolajiv - i rigtig mange forsøg - men det går rigtig dårligt. Det er et sted, hvor ukraineren har stået meget stærkt. Men fordi den er strategisk vigtig, må man forvente, at den bliver fuldstændig smadret, siger Rasmus Tantholdt.

Han vurderer, at Mykolajiv kan ende med at lide samme skæbne som Kyiv-forstaden Irpin, der nu er totalt ødelagt.

12. tale til et vestligt parlament

Talen til Folketinget varede cirka 15 minutter. Her talte Zelenskij særligt om situationen i Ukraine og ønsket om, at Vesten indfører hårdere sanktioner mod Rusland.

Det danske folketing er det 12. nationale parlament i Vesten, som den ukrainske præsident taler til, siden Rusland invaderede Ukraine for en måned siden.

Tidligere har han blandt andet talt til den amerikanske kongres, Underhuset i Storbritannien, den tyske forbundsdag, Knesset i Israel og svenske Riksdagen.