Politik

Valget nærmer sig - og ny måling viser, at intet er afgjort

Det står næsten lige mellem rød og blå blok, viser ny Megafon-måling. Det stiller Moderaterne i en afgørende position.

Hvis der blev udskrevet valg i morgen, ville det blive et tæt løb.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Rød blok står samlet til at få 51 procent af stemmerne, hvor blå blok uden Moderaterne ville få 46 procent.

Lars Løkke Rasmussens nye parti placerer sig endnu en gang over spærregrænsen med 2,9 procent af stemmerne og fem mandater.

Det betyder, at Moderaterne er tæt på at kunne få en afgørende rolle.

Får Moderaterne omkring tre procent af stemmerne, kan det blive svært for blå blok at komme uden om Løkkes parti i kampen om statsministerposten efter næste folketingsvalg.

Med en stemmeandel på 51 procent kan det også blive aktuelt for statsminister Mette Frederiksen at hente støtte hos Moderaterne.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere udtalt til TV 2, at han ikke ønsker at tilslutte sig hverken rød eller blå blok, før Moderaterne "officielt er et parti" 5. juni på grundlovsdag, hvor partiprogrammet lanceres.

Målingen er foretaget fra 21. til 24. marts med 1032 respondenter. Der skal som altid tages forbehold for statistiske usikkerheder.

Lyn-analyse

Vi går et helt utroligt spændende år i møde i dansk politik, for der er vitterligt ikke noget, der er afgjort endnu.

Hvis situationen, når Mette Frederiksen udskriver valg, er som her, og det kun er en, to og tre procentpoint, der kan få magtbalancen til at tippe, er det helt uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske.

Målingen tegner et billede af en parlamentarisk situation, hvor Løkke kan ende med de afgørende mandater. Og det er meget svært at forudsige, hvad de mandater vil blive brugt til.

Løkkes projekt har hele tiden været at få isoleret yderfløjene i dansk politik. Hvordan det i praksis skal lade sig gøre, selv hvis han ender med de afgørende mandater på midten, bliver spændende at følge.

Enhedslisten går tilbage

Målingen viser samtidig, at Enhedslisten går tilbage i forhold til seneste måling.

I sammenligning med Megafon-målingen fra januar mister partiet et procentpoint. Det er dog en fremgang fra folketingsvalget, hvor Enhedslisten fik syv procent af stemmerne. Nu står partiet til at få 8,4 procent af stemmerne.

Venstre med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen står endnu en gang tilbage som nummer to i oppositionen. Det Konservative Folkeparti ville nemlig fortsat være det største blå parti, hvis der var valg i morgen.

Siden folketingsvalget i 2019 er Venstre gået tilbage med intet mindre end 9,6 procentpoint.

Radikale står til 8,3 procent af stemmerne og nærmer sig af den grund valgresultatet på 8,6 procent fra valget i 2019.

Den fremgang ser umiddelbart ud til at have kostet SF og Enhedslisten opbakning.

For første gang, siden både Alternativet, Veganerpartiet og Frie Grønne har været at finde på stemmesedlerne, står partierne nu til samlet af få under én procent af stemmerne.