Politik

Minister efter skole-dokumentar: - Dyb og inderlig urimelighed

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ændre skolesystemet. De skoler, der løfter mindst, skal fremover have udbetalt færre penge.

Skoler, der påtager sig et socialt ansvar for at løfte svage elever, skal have flere penge end de skoler, der ikke gør.

Sådan lyder reaktionen fra undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), efter at hun har set de to første afsnit af TV 2s serie ‘Flugten til privatskolen’.

Ministeren vil lave det nuværende system om, så der er en tættere sammenhæng mellem “ret og pligt”.

- De skoler, der påtager sig et socialt ansvar, får udbetalt de samme penge som de skoler, der ikke gør. Det er jo en dyb og inderlig urimelighed, siger hun.

Ministeren er slet ikke i tvivl om, at det er med til at skabe et ulige skolesystem, når privatskolerne kan fravælge de elever, der kræver ekstra ressourcer.

Sådan som det ifølge TV 2s dokumentar eksempelvis sker på privatskolen Kolding Realskole.

Inden næste folketingsvalg vil regeringen præsentere en plan for, hvordan et nyt system kan se ud.

Folkeskolen er i krise

Næsten hver femte elev vælger privat- eller friskole frem for folkeskolen - og det er typisk de stærke elever, der forsvinder. Det er dobbelt så mange, som for 15 år siden, hvor det var hver tiende elev.

Skoleleder ved Hundested Skole Malene Nyenstad fortæller i dokumentaren, hvordan hun oplever konsekvenserne af de mange udmeldelser hver dag.

- Det gør med det samme noget ved dynamikken i en klasse. En eller anden form for 'splitting', hvor de er nødt til at vælge side, siger hun i dokumentaren.

Siden den nye privatskole Skolen ved Havet i Hundested åbnede for fem år siden, har den trukket 96 elever væk fra Hundested Skole. Det betyder, at skolen kun kan køre med to klasser i indskolingen i kommende skoleår, selvom den har plads til tre.

- Vi står med en børnegruppe, hvor dem, der normalt løfter, har valgt noget andet, siger Malene Nyenstad.

“Synd for børnene”

Ministeren kan godt genkende billedet af en folkeskole, der står svækket tilbage, fordi eleverne rykker over til privatskolerne.

- Sådan er det for nogle byers vedkommende, og i andre byer er der opstået privat- eller friskoler, fordi den lokale folkeskole er lukket, siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil anerkender, at folkeskolen har et problem, når ressourcestærke forældre og elever vælger den fra.

- Det er rigtig mange gange i løbet af programmerne, at både forældre, elever og lærere nævner manglende ro i klassen. Der er folkeskolen ikke i mål. I nogle klasser er der brug for mere disciplin, siger hun.

Frafaldet betyder, at folkeskolen ifølge ministeren også står med en langt sværere opgave end privatskolerne.

- Derfor er det nok heller ikke retfærdigt, at man ikke fordeler pengene, efter hvilken opgave skolerne har, siger hun og tilføjer:

- Ikke mindst er det også bare synd for børnene, fordi det skaber uro.

Hvad skal forældrene vælge, og hvad stiller vi op med folkeskolen?

Det stiller TV 2 skarpt på i dokumentaren, som i aften sendes på TV 2.