Her skal Danmarks nye naturnationalparker ligge
Regeringen har sammen med sine støttepartier præsenteret Danmarks nye naturnationalparker. Venstres miljøordfører er kritisk.
Torsdag løftede miljøminister Lea Wermelin (S) sløret for, hvor på kortet Danmarks ti nye naturnationalparker skal placeres.
Det gjorde hun sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet på et pressemøde i Miljøministeriet.
De ti nye naturnationalparker placeres her:
- Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)
- Hanstholm i Thy (Thisted Kommune)
- Husby Klitplantage i Vestjylland (Holstebro Kommune)
- Kompedal Plantage i Midtjylland (Silkeborg Kommune)
- Mols Bjerge i Djursland (Syddjurs Kommune)
- Nørlund Plantage og Harrild Hede i Midtjylland (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)
- Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland (Tønder Kommune)
- Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland (Helsingør Kommune)
- Bidstrupskovene på Midtsjælland (Lejre Kommune)
- Ulvshale Skov på Møn (Vordingborg Kommune)
I alt skal Danmark have 15 parker. 5 af dem var partierne allerede blevet enige om, og de skal placeres i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.
Miljøministeren fortæller ved pressemødet, at Danmark indtil nu har drænet, fældet og ryddet naturen.
- Resultatet er en natur i krise, hvor tusindvis af arter er truet eller i tilbagegang. I dag sætter vi naturen først, siger Lea Wermelin.
888 millioner kroner til biodiversitet
Udvælgelsen af de ti nye naturnationalparker sker som led i udmøntningen af Natur- og Biodiversitetspakken, som skal fremme natur og biodiversitet i Danmark og bidrage til at bremse naturens tilbagegang.
I 2020 besluttede partierne at afsætte 888 millioner kroner til bedre biodiversitet, og her er naturnationalparker en del af løsningen til at give dansk natur et historisk løft.
Naturordfører for SF, Rasmus Nordqvist, kalder beslutningen om 15 nye naturnationalparker for et paradigmeskifte i dansk naturpolitik.
- Det er naturen og de naturlige dynamikker, vi sætter i fokus og allerforrest, siger han.
Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, er derimod kritisk over for modellen for naturparkerne, som regeringen har valgt.
- Tilsynet i forhold dyrevelfærdsloven bliver mere lempelig inden for de udpegede områder, og der mangler involvering af de lokale i området. De lokale skal involveres, inden at de nye områder bliver vedtaget, og det er ikke sket, siger han og nævner Bidstrupskovene som eksempel på et af de nye naturområder, hvor et flertal i den lokale kommunalbestyrelse er imod.
- Vi har ikke noget imod problem med naturparkerne, men det nytter ikke noget, at det bliver en Christiansborg-løsning, hvor man bare presser det ned over hovedet på folk, siger Jacob Jensen.