Politik

SF vil give ny check til familier med høj varmeregning - og denne gang skal flere have hjælp

Danskere med små eller ingen indkomster skal have hjælp til at skifte til en grønnere og mere økonomisk stabil varmeløsning end naturgas.

Danskere, der er hårdt økonomisk pressede af stigende varmeregninger, skal have mere hjælp fra staten.

Det mener SF, der forud for partiets landsmøde i denne weekend kommer med et udspil om endnu en varmepakke.

Partiet opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om en "varmepakke II" til 2,5 milliarder kroner. Forslaget indeholder både en check til dem, der bliver hårdest ramt af de stigende energipriser, og øgede muligheder for hjælp til at komme af med gasfyret.

- Der er rigtig mange danskere, som virkelig er hårdt ramt af de stigende varmepriser. Det er jo konsekvensen af krigen i Ukraine. Og dem, der har mindst, de mærker det altså hårdest. Det er klart, at når vi ser massive prisstigninger, er vi selvfølgelig klar til at kigge på en social retfærdig kompensation, siger hun.

5000 kroner i varmecheck

SF går i forslaget længere end den varmepakke, der blev aftalt i begyndelsen af februar.

Dengang blev der afsat én milliard kroner til varmechecks til husstande med en indkomst under 550.000 kroner årligt. Konkret drejer det sig om 320.000 husstande, der står til at få udbetalt cirka 3750 kroner.

Nu foreslår SF at bruge 1,5 milliard kroner af deres samlede pakke på varmechecks:

  • Det kan enten være en check på 4000 kroner til 450.000 husstande. Det vil betyde en ekstra check til de allerede omfattede husstande samt en check til yderligere 130.000 husstande.
  • Eller en check på 5000 kroner til 360.000 husstande. Det vil betyde en ekstra check til de allerede omfattede husstande samt en check til yderligere 40.000 husstande.

- Jeg ved godt, at det her ikke løser alle problemer, men det er en del af løsningen. For der er jo mennesker, der oplever 20-, 30- og 40.000 kroner dyre varmeregninger. Så er det her en hjælpende hånd, som er helt nødvendig for at komme ud af den her vinter og ind i et forår med bedre vejr, siger Pia Olsen Dyhr.

SF's forslag: Varmepakke II

SF foreslår en varmepakke til 2,5 milliarder.

Heraf kan 1,5 milliard ifølge forslaget gå til at hjælpe danskere med små eller ingen indkomster med varmeregningen. Det kan være 4-5000 kroner, hvor halvdelen udbetales nu og den anden halvdel næste vinter. 

Resten skal tilføres de puljer, hvor man kan søge tilskud til at få installeret varmepumpe, få isoleret sit hus og blive tilkoblet fjernvarme. 

Derudover mener SF, at det skal være muligt at fordele udgiften til en varmepumpe eller en fjernvarmetilslutning over en årrække. SF ønsker også at hjælpe lavtlønnede danskere med statsgaranterede lån, så det bliver muligt for dem at investere i en varmepumpe eller en fjernvarmetilslutning. 

Økonomi: 

SF mener, at det kan lade sig gøre at bruge de 2,5 milliarder, fordi man med "det nationale kompromis" aftalte, at staten fremover kan køre med et underskud på op til én procent af BNP i stedet for den halve procent, som tidligere har været rettesnoren. 

- Vi kommer ikke til at bruge budgetlovens ramme nedad foreløbig, så der er faktisk noget rum i økonomien. Det rum vil vi bruge nu til en engangsinvestering, siger Pia Olsen Dyhr (SF). 

Blå partier vil hjælpe flere

Der var bred politisk opbakning til at give trængte danskere varmehjælp ved forhandlingerne i februar. Men de borgerlige partier endte med at forlade forhandlingerne, fordi der blev givet "for lidt og til for få", som de konservatives Mona Juul opsummerede det på Twitter.

Vi er ikke varme på en model, hvor man ikke hjælper ganske almindelige arbejdende familier

Carsten Kissmeyer, energiordfører for Venstre

Den indstilling møder de blå partier også SF-forslaget med.

- Vi er ikke varme på en model, hvor man ikke hjælper ganske almindelige, arbejdende familier. Vi vil gerne være med til at bruge flere penge, men vi vil gerne brede målgruppen endnu mere ud, siger Venstres energiordfører Carsten Kissmeyer, der dog tilslutter sig SF's opfordring til klima- og energiministeren om at indkalde til nye forhandlinger.

Samme toner lyder fra Dansk Folkeparti. René Christensen kalder det "positivt, hvis der sker noget mere", men det er vigtigt for partiet, at familier med en husstandsindkomst på op til 750.000 kroner også kan få hjælp til varmeregningen, fortæller han.

Blandet modtagelse fra røde partier

Blandt de øvrige røde partier mener Enhedslisten stadig, at man burde bruge et højere beløb end i den forrige varmepakke på at kompensere danskere med høje varmeregninger.

Men siden den pakke blev aftalt, er Rusland gået ind i Ukraine. Dermed ligger det nu højere på dagsordenen for energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL) at få udfaset Putins gas.

- Det vil jo være en måde at hjælpe dem (danskerne med små eller ingen indkomster, red.) med en permanent løsning i stedet for, at vi bare sender nogle checks til at hjælpe på de aktuelle udgifter. Det er den langsigtede hjælp til lavindkomstgrupperne, jeg lægger vægt på, siger han.

Vi kommer sådan set bare til at bede regeringen om at komme i forhandlingstøjet

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Han vil ikke afvise noget på forhånd, men understreger, at "vi skal have mest mulig omstilling for pengene i stedet for at købe Putins gas og finansiere den krig".

Radikale Venstres Rasmus Helveg er også mest interesseret i den del af udspillet, der handler om at udfase rumvarme fra fossile brændsler.

- Det er fornuftigt at forgrønne deres varmekilder. Det skal vi gøre - der skal ikke bruges kul eller gas. Men at tage folks varmeregning og bare betale den - det kan jeg ikke erklære mig enig i, siger han.

Regeringen "følger situationen tæt"

Tidligere på ugen kom Nationalbanken med en ny prognose for dansk økonomi. Her lød det, at "det ikke (er, red.) en holdbar løsning" at sænke afgifter og lignende for at afbøde konsekvenserne af de stigende energipriser for danskerne. Det vil sende penge direkte i Putins lomme.

"I stedet er overførsler til særligt udsatte husholdninger et hensigtsmæssigt værktøj på kort sigt, da de sigter mod at understøtte forbrugsmulighederne bredt," stod der i redegørelsen.

I den forbindelse spurgte TV 2 regeringen, om den er villig til at lave flere midlertidige tilskud.

- Jeg synes, at nationalbankdirektør Lars Rohdes anbefaling matcher meget godt, hvad regeringen allerede har gjort sammen med et flertal i Folketinget. Nemlig specifikt at hjælpe de familier, der er ramt af højere varmeregning i stedet for at pille ved afgiften. Nu følger vi situationen tæt - også hvad angår udviklingen i varmepriserne, sagde Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Men er der mere hjælp på vej til danskerne?

- I regeringen følger vi situationen tæt. Vi har taget initiativer til at hjælpe de familier, der er mest udsatte. Vi ser i øjeblikket, at prisen nogle dage går meget op, andre dage meget ned. Derfor er mit svar nu, at vi følger situationen tæt.

I SF er man overbevist om, at nye forhandlinger nok skal blive en realitet.

Pia Olsen Dyhr, hvad vil I gøre for at få regeringen til at indkalde til forhandlinger om det her?

- Jeg tror, regeringen må se nødvendigheden af, at vi faktisk løser nogle af danskernes problemer nu og her. Vi kommer sådan set bare til at bede regeringen om at komme i forhandlingstøjet. Og jeg kan ikke se andet for mig end, at de også kan se, at det her er et problem, siger SF's formand.

SF holder landsmøde i Kolding fredag, lørdag og søndag.