Politik

Hospitaler modsiger Heunicke-udtalelse om alkoholforgiftede unge: - Vi er på ingen måde oversvømmet

Ingen af de hospitaler, som TV 2 har talt med, genkender sundhedsministerens udlægning af, hvor mange unge der må indlægges på grund af alkohol.

Med udspillet til en ny sundhedsreform lægger regeringen op til at ensarte aldersgrænsen, så man fremover skal være fyldt 18 år for at købe enhver form for alkoholiske drikke.

Det skal være med til at reducere børn og unges alkoholforbrug markant, argumenterer regeringen, og dermed også gøre op med antallet af alkoholforgiftede unge.

Et tal, som man må forstå på Magnus Heunicke ligger højt.

- Vi kan se på vores akutmodtagelser, at i weekenderne bliver de oversvømmet med unge mennesker, der kommer ind med forgiftninger, fordi de har drukket for meget, sagde sundhedsministeren til P1 onsdag.

Men hvor stort er problemet med alkoholforgiftede unge egentlig? TV 2 har talt med 7 af landets 21 døgnåbne akutmodtagelser, som alle har svært ved at genkende sundhedsministerens udlægning.

De syv hospitaler

  • Bispebjerg
  • Frederiksberg
  • Aalborg
  • Odense 
  • Randers
  • Amager
  • Hvidovre

TV 2 har også været i kontakt med Aarhus Universitetshospital, som ikke havde mulighed for at vurdere omfanget af alkoholforgiftede unge.

'Måske en eller to i weekenden'

På Odense Universitetshospital modtog de i samtlige weekender (fredag, lørdag og søndag, red.) i hele det forgangne år 59 alkoholforgiftede unge i alderen 16-19 år. I 2020 var antallet 40, mens det i 2019 var 75.

Det vil sige, at der i 2019 - hvor tallet altså var højest - gennemsnitligt var 1,4 alkoholforgiftede patienter i alderen 16-19 år forbi hospitalet hver weekend.

Der ligger ikke 15 unge, berusede mennesker på rad og række

Poul Henning Madsen, ledende overlæge på OUH

Poul Henning Madsen, som er ledende overlæge på akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital, afviser da også det billede, som sundhedsministeren tegner.

- Der ligger ikke 15 unge, berusede mennesker på rad og række. Der kommer måske en eller to ind i weekenden, siger han til TV 2 Fyn.

Heller ikke på Regionshospitalet Randers oplever de antallet af alkoholforgiftede unge som et problem, der fylder. Her måtte de i løbet af samtlige weekender i 2021 indlægge 23 unge i alderen 16-19 år.

"På ingen måde oversvømmet"

De andre hospitaler, som TV 2 har talt med, har ikke statistik ved hånden. Men de afviser samstemmende beskrivelsen af, at deres akutmodtagelser skulle flyde over med alkoholforgiftede unge.

Blandt andre ledende overlæge Klaus Børch, som "på ingen måde" vil bruge ordet oversvømmet. Han arbejder på børne- og ungeafdelingen i Region Hovedstaden, som tager imod alle regionens alkoholforgiftede unge under 18 år.

- Det er ikke noget væsentligt problem. Selvfølgelig kommer der nogle, der er så berusede, at de må indlægges og må sove den ud. Men det er ikke mange, siger Klaus Børch til TV 2.

Heller ikke på akutmodtagelserne på henholdsvis Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, som modtager patienter over 18 år, føler de sig oversvømmet af alkoholforgiftede.

- Det er ikke sådan, at vi er lagt ned af unge, der kommer ind med alkoholforgiftning i weekenderne. Selvom vi selvfølgelig godt kunne tænke os, at der var færre, så er det ikke et område, vi mener, er det største problem, siger afdelingernes ledende overlæge, Jens Rasmussen, til TV 2.

Heunicke afviser interview

TV 2 ville gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvad han bygger sin udtalelse på, og hvordan han forholder sig til akutmodtagelsernes udmeldinger.

Det har ikke været muligt at få et interview.

Sundhedsministeriet henviser i stedet til et faktaark, hvor det fremgår, at der på landsplan gennemsnitligt er 15 unge om ugen, der "har kontakt med hospitalet på grund af de skadelige virkninger af alkohol".

I faktaarket fremgår det ikke, hvad der konkret menes med "skadelige virkninger", eller hvornår gennemsnittet er fra.

Samtidig har det altså ikke været muligt at få svar på, om ministeren mener, at der med 15 unge om ugen på samtlige af landets hospitaler er tale om akutmodtagelser, der er "oversvømmet".

Da regeringen tirsdag fremlagde sundhedsudspillet, mødte forslaget om den højere aldersgrænse for køb af alkohol hurtigt modstand fra de blå partier. Det blev blandt andet kaldt "en fæl omgang formynderi" af Liberal Alliance.