Rusland invaderer Ukraine

Messerschmidts debut var i den grad bemærkelsesværdig, siger kommentatorer

DF's nye formand fik sin partilederdebat-debut. Og den viste en offensiv Messerschmidt, der er ligeglad med at være inde i varmen, siger analytikere.

Han nikkede raden rundt og gav hånd til partilederne ved sin side, SF's Pia Olsen Dyhr og Mai Villadsen fra Enhedslisten. Mens rulleteksterne begyndte at løbe over skærmen, kunne han ikke lade være med at smile.

Morten Messerschmidt havde netop gennemført sin første store partilederdebat som formand for Dansk Folkeparti.

Og det gjorde han med en bemærkelsesværdig offensiv stil, lyder det fra politiske iagttagere.

- Han valgte jo fra første sekund at være den hårdtslående, siger Hans Engell, politisk kommentator.

Kommentatorkollegaen Søs Marie Serup kalder det på Twitter en "offensiv start fra den nye DF-formand", der "skyder både til højre og venstre".

Og TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, så en "offensiv og aggressiv Morten Messerschmidt".

- Det var helt tydeligt, at han havde besluttet sig for, at seerne skulle kunne huske ham. Han var ikke med på, at det var en debat, der skulle foregå i en tone af borgfred, fordi der er udbrudt krig i Europa.

Harcelerede mod folkeafstemning

Morten Messerschmidt har haft en turbulent start som partiformand, hvor Dansk Folkeparti nærmest er gået i opløsning. Seks ud af 16 folketingsmedlemmer har forladt partiet.

I det lys kunne han næppe selv have forestillet sig en bedre dagsorden, end at han nu får lov til at beskæftige sig med et emne, der i den grad er den tidligere europaparlamentarikers hjemmebane. Nemlig EU-politik.

- Situationen er pludselig, at nu kan han tale politik, og at han jo på mange måder kommer til at blive ansigtet på nej-kampagnen i de næste tre måneder op til afstemningen om afskaffelse af forsvarsforbeholdet, siger Hans Redder.

Den kommende afstemning var blot et af de emner, som fik Morten Messerschmidt til at folde sig ud i debatten. Han mener, det er utidigt at misbruge den ulykkelige situation i Ukraine til at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning nu.

- Misbruget består i, at enhver ved med sig selv, at om Danmark går med eller ikke går med i EUs forsvarspolitik, så ændrer det ikke ved den ulykkelige situation, der er i Ukraine. Misbruget består selvfølgelig i, at man i en ophedet og følelsesmæssig situation prøver at få danskerne til at afskaffe et forbehold, som kommer til at handle om noget helt andet, harcelerede Messerschmidt blandt andet og kaldte det "uærligt".

Det er utidigt at misbruge den ulykkelige situation i Ukraine til at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning, mener Dansk Folkepartis formand. Video: Rikke Struck Westersø

DF fik ingen invitation til forhandlinger

DF-formanden havde heller ikke meget til overs for den "rose-klub", der syntes at opstå mellem partierne bag weekendens historiske sikkerhedspolitiske aftale.

En aftale, der blev indgået af regeringen, Venstre, Konservative, SF og Radikale Venstre, mens Dansk Folkeparti og resten af Folketinget ikke var inviteret til forhandlingerne.

Morten Messerschmidt kaldte det "lidt flot", at partilederne - særligt Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K) og statsminister Mette Frederiksen (S) - roste sig selv for parlamentarisk håndværk og økonomisk disciplin.

- Altså, må jeg lige gøre opmærksom på, at den aftale, I - ikke vi - har lavet, opererer med en finansiering, hvor I ændrer budgetloven, så man fremadrettet skal finansiere det her ved at gældsætte Danmark. Jeg håber ikke, I gør det i for mange år, for så ender vi et eller andet sted mellem Grækenland og Spanien, sagde han, mens Jakob Ellemann rystede på hovedet.

Morten Messerschmidt har fået ordet, og han sender retoriske kugler mod Ellemann-Jensen, Pape Poulsen og statsminister Mette Frederiksen.

Statsministerens "mageløse hykleri"

Senere bad Morten Messerschmidt også om ordet for at "afsløre statsministerens mageløse hykleri" i forbindelse med den såkaldte Ukraine-lov, der blev vedtaget fredag.

En særlov, der suspenderer de normale asylregler, så ukrainske flygtninge hurtigt kan få opholdstilladelse, så de kan bo ude i samfundet, tage et arbejde, og børnene kan gå i skole.

DF står uden for aftalen, fordi den ikke skelner mellem indfødte ukrainere og udlændinge som eksempelvis syrere og afghanere, der bor i Ukraine, når de flygter fra krigen til Danmark. Efter Messerschmidts mening sjoflede statsministeren dermed chancen for at få et samlet folketing bag aftalen.

- Der er det simpelthen hyklerisk, at man skal stå og høre på en statsminister, der siger, at hun samler Danmark. Du splitter Folketinget og dermed også danskerne, tordnede Messerschmidt mod Mette Frederiksen.

Mindre kaffe og småkager

Debatten viser tydeligt, at Morten Messerschmidt ikke har nogen planer om at blive en del af "klubben", lyder det fra Hans Engell. DF-formanden vil gerne lave forlig med begge sider af Folketinget, men han har ikke noget behov for at være inde i varmen hverken i rød eller blå blok.

Det er en ny stil fra Dansk Folkeparti, der indtil i januar blev tegnet af Kristian Thulesen Dahl.

- Hvor Thulesen Dahl blev en del af den politiske elite og deres måde at arbejde sammen på, har Morten Messerschmidt fra start ikke nogen ambition om at være opfattet som en hyggelig, rar og omgængelig fyr, som finder sig i at blive skubbet ud af forhandlinger. Han svarer igen, siger den politiske kommentator.

Efter Morten Messerschmidts overtagelse vil DF lægge langt mindre vægt på at være en del af det gode selskab, der bliver inviteret med til kaffe og småkager

Hans Engell, politisk kommentator

Han bemærker, at det i realiteten havde været ligegyldigt, om Dansk Folkeparti havde været med i de forhandlinger, for de var alligevel aldrig gået med i en aftale, der blander EU og forsvarsbudgettet sammen.

Også Hans Redder fik indtryk af nye boller på suppen i Dansk Folkeparti.

På den ene side har Messerschmidt sagt, at det er hans mission, at Dansk Folkeparti skal i regering en dag. Men på den anden side så han "konturerne af et mere protestagtigt DF" end under Kristian Thulesen Dahl.

- Det gav en indikation af, at Morten Messerschmidt er en helt anden politikertype, som også kommer til at lave ret meget rav i den ved store partilederrunder under valgkampe og den slags. Han tiltrækker sig en masse opmærksomhed, når han står på sådan en scene. Om det er vejen til en masse nye vælgere, får vi at se, men det er i hvert fald en DF-formand, der ikke bliver glemt lige med det samme.

Hans Engell spår et DF, der bliver meget mere vanskeligt at have med at gøre end i de seneste 20 år, hvor partiet ofte har været en stabil aftalepartner for særligt blå blok.

- Efter Morten Messerschmidts overtagelse vil Dansk Folkeparti være langt mere selektiv og lægge langt mindre vægt på at være en del af det gode selskab, der bliver inviteret med til kaffe og småkager, siger han.