Mette Frederiksen afviser at gentage Merkels berømte ord: - Nej, det gør jeg ikke
TV 2s partilederdebat spidsede for alvor til, da der blev diskuteret flygtninge fra Ukraine. Blå partier blev beskyldt for at forskelsbehandle.
Under flygtningekrisen i 2015 blev den daværende tyske kansler Angela Merkel verdenskendt for at byde flygtninge og migranter velkommen med et ”wir schaffen das” (vi klarer det, red.).
Men selvom den socialdemokratiske regering – og et enigt Folketing – vil tage imod ukrainere, der flygter fra Ruslands angreb, har statsminister Mette Frederiksen (S) ikke tænkt sig at byde dem velkommen med Merkels ord.
- Nej, det gør jeg ikke, siger Mette Frederiksen, da hun bliver spurgt til netop det under TV 2s partilederdebat om krigen i Ukraine tirsdag aften.
Det er dog ikke ensbetydende med, at regeringen har en grænse for, hvor mange ukrainske flygtninge Danmark skal tage imod.
- Jeg kommer ikke til at sætte en grænse. I mine øjne kan vi ikke gøre andet i Europa end at hjælpe de ukrainere, der søger ly på grund af Putins brutale overfald, siger Mette Frederiksen.
Ifølge hende er den afgørende forskel fra nu til flygtninge- og migrantkrisen i 2015, at der denne gang er tale om flygtninge fra et andet europæisk land. Derfor er Danmark, ifølge Mette Frederiksen, ukrainernes nærområde.
Millioner af ukrainere er på flugt, og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) fortalte tidligere på dagen, at omkring 500 ukrainere har søgt om ophold i Danmark. Ifølge Mette Frederiksen kan vi forvente, at mange flere kommer til.
Messerschmidt: - Det er hyklerisk
Hos Dansk Folkeparti vil formand Morten Messerschmidt heller ikke sætte et loft over antallet. Men han kritiserer regeringen for den særlov, som et flertal af Folketingets partier, minus Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige, fredag indgik.
Den giver ukrainske flygtninge mulighed for ophold i Danmark uden om det almindelige asylsystem, så de hurtigt kan komme ud og være en del af samfundet. Men der er også en mulighed for, at flygtninge med en anden baggrund end ukrainsk kan komme med fra det krigshærgede land.
I Ukraine var der forud for krigen cirka 2300 personer, eksempelvis fra Afghanistan og Syrien, med flygtningestatus, og de får med aftalen også mulighed for at komme til Danmark. Noget Dansk Folkeparti er imod.
- Det er hyklerisk at høre på en statsminister, der siger, at hun samler Danmark. Du splitter Folketinget og danskerne. Jeg synes simpelthen ikke, det er værdigt, siger Morten Messerschmidt.
Villadsen kalder blå partier uanstændige
Enhedslisten var med i fredagens aftale om flygtninge fra Ukraine. Og partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, kritiserer i hårde vendinger Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige for at stå uden for.
- Der er partier i det danske Folketing, der bliver ramt af de samme bomber fra Putin, som ikke får adgang, fordi de er fra Mellemøsten. Det er uanstændigt, siger Villadsen.
Frie Grønnes Sikandar Siddique mener, at diskussionen om ophold til de flygtende fra krigen i Ukraine er et "historisk lavpunkt", der viser, at der er et a- og et b-hold i den danske flygtningepolitik.
Ellemann med beskyldning om "fnidder"
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kalder det noget ”fnidder”, at Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige ikke er med i aftalen.
Han fremhæver, at der er tale om 2274 personer ud af en samlet befolkning i Ukraine på cirka 44 millioner mennesker og efterlyser proportioner i debatten.
- Der er måske en håndfuld, der risikerer at komme til Danmark. Det vil vi ikke sætte ukrainernes sikkerhed på spil for, siger Venstres formand.
Det Konservative Folkeparti meddelte efter aftalens indgåelse, at de alligevel vil stemme for den, selvom de ikke er med i den.