Politik

Regeringen vil rådgive virksomheder i at afbryde russiske samarbejder

Danske virksomheder med aktiviteter i Rusland skal kunne få vejledning i at agere i den nye situation, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

De massive sanktioner, som Danmark og en lang række andre lande har indført mod Rusland, vil få massive konsekvenser for Rusland og gøre ondt på præsident Putin og hans inderkreds.

Men russiske modsanktioner kan også forventes at blive indført.

Sådan lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mandag, hvor han sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsenterede regeringens tilbud om rådgivning til danske virksomheder i den specielle handelssituation.

Konkret vil regeringen tilpasse The Trade Councils (tidligere Eksportrådet, red.) rådgivningsydelser på det russiske marked. Rådet hører under Udenrigsministeriet og tilbyder rådgivning til danske virksomheder inden for eksport, innovation og vækst.

- Vi vil som noget nyt tilbyde rådgivning med henblik på at afvikle samarbejde med Rusland og udfase eksisterende forretningsaktiviteter, forklarede Jeppe Kofod.

Ingen rådgivning til handel med Rusland

Samtidig vil man ikke rådgive i nye eksportindsatser i Rusland eller til at udvide aktiviteterne på markedet. Der bliver ligeledes sat en stopper for økonomiske tilskud til fælles fremstød på det russiske marked.

- De virksomheder, som vi allerede har indgået kontrakter med om rådgivning i Rusland, vil vi kontakte for at finde en løsning. Men vi kommer ikke til at fortsætte rådgivning om udvikling af samarbejde med Rusland. Tværtimod, lød det fra Kofod.

Beslutningen er truffet i tæt dialog med erhvervsorganisationer og en række virksomheder med aktiviteter i Rusland, tilføjede udenrigsministeren.

Vi er godt rustede, hvis der skulle opstå økonomisk turbulens.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S)

Dansk økonomi er stærk

De to ministre understregede, at eksporten til Rusland i kroner og ører er begrænset. Den udgør omkring en procent af den samlede danske indtjening på eksport.

Men mange danske virksomheder har store investeringer i Rusland, og her vil regeringen altså tilbyde rådgivning til at navigere i den usikre tid forude.

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarede, at den danske økonomi her og nu ser stærk ud.

- Vi er godt rustede, hvis der skulle opstå økonomisk turbulens. Vi befinder os i en højkonjunktur, vi har høj vækst i vores BNP, vi har rekordhøj beskæftigelse og ledigheden er lav, siger han.

En ny virkelighed for virksomhederne

Han kom ind på, at den almene dansker allerede har mærket flere prisstigninger i dagligdagen, blandt andet på varmeregninger og dagligvarer, og at vi også vil kunne mærke den tilspidsede situation med Rusland, da det også skubber til råvare- og energipriser.

Og også virksomhederne skal forberede sig på en ny virkelighed, når det kommer til handel med Rusland, og derfor er erhvervsministeriet i tæt og daglig kontakt med danske virksomheder, lød det.

- Myndighederne står klar med råd og vejledning, både om sanktionerne, men også for at finde nye markeder og nye leverandører til de produkter, der er i mangel, sagde Kollerup.