Danmark vil gøre sig uafhængig af russisk gas, siger statsministeren

Efter Ruslands invasion af Ukraine skal Danmark gøre sig fri af russisk gas, mener politisk flertal.

Danmark vil gøre sig uafhængig af russisk gas.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde om et nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik søndag aften.

Regeringen er sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF nået til enighed om en aftale, der skal styrke Danmarks forsvar.

- Det er sagt før, at energipolitik ikke bare er energipolitik. Det er i høj grad også blevet sikkerhedspolitik. Derfor har vi besluttet, at Danmark skal gøres uafhængig af russisk gas, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Ifølge statsministeren skal det ske så "hurtigt som overhovedet muligt", og det vil de også arbejde for i resten af Europa.

Kan tage lang tid

Statsministeren sætter ikke en konkret tidsfrist på, hvornår Danmark skal stoppe med at importere gas fra Rusland.

Hun siger, at Danmark vil arbejde for at indføre sanktioner mod Rusland - herunder stop for gasimport - i fællesskab med EU.

- Vi er enige i EU om at gå sammen om sanktionerne, og det vil jeg kraftigt anbefale, at vi bliver ved med at gøre, siger statsministeren.

Derudover vil regeringen undersøge, om det er muligt at skrue op for udvindingen af gas fra Tyra-feltet, der er Danmarks største naturgasfelt i Nordsøen. Det har dog været taget ud af produktion i længere tid på grund af en ombygning.

Ifølge SF's formand Pia Olsen Dyhr vil der gå lang tid, før brugen af russisk gas er udfaset.

- Noget af det tager tid. Hvis vi skal udbygge vores biogasanlæg, som er en grøn gasform, så kan vi ikke gøre det på en uge eller to, det kræver nogle investeringer, siger Pia Olsen Dyhr.

- Danskerne kan mærke ret store stigninger på deres energiregning, og hvis vi skal sikre os på den lange bane, at det bliver mere balanceret, så forudsætter det ret store investeringer, siger hun.

Sende signal til Rusland

Ruslands invasion i Ukraine har øget diskussionen om, hvorvidt Danmark bør gøre sig uafhængig af gas fra Rusland.

På nuværende tidspunkt kommer en fjerdel af Europas energiforsyning fra Rusland.

Energiselskabet Ørsted har aktuelt en kontrakt med det russiske selskab Gazprom om køb af gas frem til 2030. Mette Frederiksen oplyser ikke, om den kontrakt skal annulleres.

Foruden på sigt at gøre sig uafhængig af russisk gas skal Danmark øge sit forsvarsbudget til to procent af bruttonationalproduktet.

Derudover ønsker partierne at afskaffe Danmarks forsvarsforbehold i EU. Derfor skal vælgerne stemme om forbeholdet 1. juni.