Lippert

Claus Hjort retter skarp kritik mod regeringen: - De har haft en klar interesse i at lukke munden på mig

Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder. Han er dog overbevist om, at han bliver frikendt, siger han.

- De har haft en klar interessere i at lukke munden på mig.

Sådan lyder anklagen mod regeringen fra tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som lørdag gæstede TV 2 NEWS-programmet 'Lippert'.

Sidst Claus Hjort Frederiksen var med i TV 2-programmet 15. december 2021, blev han ringet op af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Ifølge Claus Hjort havde formanden haft en samtale med justitsminister Nick Hækkerup (S), som ville have den tidligere forsvarsminister til at være påpasselig med, hvordan han udtalte sig.

- Så ringede Jakob til mig og sagde, du skal nok lige dæmpe dig lidt ned, fortæller Claus Hjort Frederiksen, som få dage efter blev sigtet af politiet.

Men Claus Hjort Frederiksen vil ikke dæmpe sig, siger han. Derfor tager han nu bladet fra munden og fortæller til TV 2 om den sag, hvor han er sigtet for at røbe statens hemmeligheder.

Tror regeringen spiller en rolle

I januar kom det frem, at den tidligere minister var sigtet efter paragraf 109 i straffeloven. En paragraf, der kategoriseres under landsforræderi og handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder.

FE-sagen kort fortalt

FE-sagen begyndte at rulle i august 2020, da Tilsynet med Efterretningstjenester sendte en pressemeddelelse ud, hvori der blev rettet alvorlige anklager mod efterretningstjenestens ledelse.

Det førte til, at ledelsen i FE øjeblikkeligt blev hjemsendt.

Medarbejderne blev i december renset i en undersøgelse foretaget af tre landsretsdommere.

Efterfølgende viste det sig dog, at FE-chef Lars Findsen var blevet anholdt og fængslet få dage forinden. Lars Findsen er sigtet efter paragraf 109, der handler om landsforræderi. Han har netop kæret sin varetægtsfængsling til Østre Landsret.

Samme paragraf 109 blev tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sigtet efter. 

Paragraffen har ikke været brugt i over 40 år, og den kan give op til 12 års fængsel.

Indtil videre har regeringen og Nick Hækkerup holdt kortene tæt ind til kroppen i forhold til, hvor meget de vidste om sigtelsen i sagen mod Claus Hjort Frederiksen.

Men selvom Nick Hækkerup tidligere har udtalt, at han ikke har været med inde over beslutningen, giver Claus Hjort Frederiksen ikke meget for den forklaring.

- Jeg tror, de spiller en stor rolle, siger han.

Han frygter samtidig, at regeringen har et ønske om at forsinke efterforskningen indtil efter næste folketingsvalg.

Ved, hvordan sag ender

Ifølge den tidligere minister bærer statsminister Mette Frederiksens (S) ledelsesstil præg af at være stærkt centraliseret. Derfor er han af den overbevisning, at alle sager lander på hendes bord.

Jeg tror, det er de færreste, der indser, hvor stærkt det berører en personligt at blive udråbt til landsforræder

Claus Hjort Frederiksen (V)

Skulle det dog vise sig, at Claus Hjort Frederiksen bliver frikendt – hvilket han selv er overbevist om – ved han dog godt, hvordan sagen ender, siger han.

- Jeg kan bare se, at når lokummet brænder, så er der ingen af dem, der har ansvar for noget som helst.

Claus Hjort Frederiksen fortæller, at sigtelsen mod ham er baseret på offentligt tilgængelig materiale. Det drejer sig blandt andet om avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed.

Blandt andet gik Claus Hjort Frederiksen i detaljer med et overvågningssamarbejde mellem Danmark og USA i 'Lippert' tilbage i december.

Men Claus Hjort Frederiksen mener, at han kun delte oplysninger, som i forvejen var offentlig belyst, og derfor er han uforstående over for, at han skal sigtes for at være landsforræder.

- Jeg tror, det er de færreste, der indser, hvor stærkt det berører en personligt at blive udråbt til landsforræder, siger han.

Hemmelig sigtelse

Claus Hjort Frederiksen er ikke den eneste, der er mistænkt for at have brudt paragraf 109.

Fire nuværende og tidligere ansatte i de danske efterretningstjenester er også sigtet efter samme paragraf. Det drejer sig blandt andet om den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen.

Sigtelsens indhold er hemmelig, og Claus Hjort Frederiksen kan ikke fortælle konkret, hvad han er sigtet for. For det vil nemlig være en gentagelse af forbrydelsen, fortæller han.

Men sagen handler blandt andet om et årelangt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA), som skullet have tappet fiberkabler, der løber gennem Danmark med telefon- og internettrafik.