Rusland invaderer Ukraine

Folketinget aftaler særlov om ukrainske flygtninge

Særloven skal hastebehandles i Folketinget, så det allerede er muligt at give opholdstilladelser til ukrainske flygtninge om to uger.

Et flertal i Folketinget er blevet enige om en særlov, der skal hjælpe ukrainske flygtninge i Danmark.

Det er regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre samt Kristendemokraterne, Venstre og Liberal Alliance, der har sat underskrift på aftalen.

Særloven er en suspendering af de normalt gældende asylregler, så ukrainske flygtninge kan få opholdstilladelse, så de kan bo ude i samfundet, tage et arbejde, og børnene kan gå i skole.

- Vi vil meget gerne have, at de ukrainere, der kommer hertil, hurtigst muligt bliver en del af vores samfund, at forældrene kan komme på arbejde, at børnene kan komme i skole, og at det danske sundhedsvæsen er åbent for dem. At det danske samfund viser vores solidaritet og vores åbne døre over for de ukrainere, der nu har brug for et nyt sted at være, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Særligt signal til fædrene i Ukraine

Særloven har også et andet formål, understreger ministeren.

Mange mænd bliver nemlig i Ukraine for at kæmpe mod de russiske tropper. Således er det særligt kvinder og børn, der nu er på flugt fra deres hjemland.

- Vi tror, det er rigtig vigtigt at signalere til de mennesker, der stadig er i Ukraine og kæmper, at deres familier er i tryghed. Der er stabilitet. De går ikke rundt med hænderne i lommerne på et flygtningecenter, de har noget fornuftigt at tage sig til, og der bliver taget hånd om børnene, siger Mattias Tesfaye.

Særloven skal igennem en hastebehandling i Folketinget, så det allerede er muligt at udstede opholdstilladelser til ukrainske flygtninge om to uger.

160 ukrainere har søgt asyl

Omkring en million mennesker har forladt Ukraine, siden Rusland indledte sin invasion af landet for lidt over en uge siden. Størstedelen af dem befinder sig i de nærmeste nabolande – særligt Polen, der lige nu huser en halv million flygtninge fra Ukraine.

Udlændinge- og integrationsministeren oplyser, at cirka 160 ukrainske flygtninge indtil videre har søgt asyl i Danmark.

Han forventer, at flygtninge fra Ukraine søger asyl i det første land, de flygter gennem.

Flere partier står udenfor aftalen med den begrundelse, at den ikke udelukker eksempelvis afghanske flygtninge og lignende, der havde asyl i Ukraine, fra at komme til Danmark nu.

Men det bekymrer ikke Mattias Tesfaye.

- Jeg tror, at det bliver meget meget få – om overhovedet nogen, siger ministeren om muligheden for, at personer, som ikke er ukrainske statsborgere, kan komme til Danmark under den nye særlov om ukrainske flygtninge.

- Jeg tror, at det bliver meget meget få om overhovedet nogen, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om muligheden for, at personer, som ikke er ukrainske statsborgere kan komme til Danmark under den nye særlov.

Partier bifalder aftalen

Også SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, understreger, at "der er tale om et meget lille antal mennesker", og de skal ifølge SF'eren ikke betyde, at man ikke kan lave en fælles aftale til gavn for de ukrainske flygtninge.

- Jeg synes, det er meget rørende at stå her. De billeder, vi har set de seneste dage, har påvirket os alle sammen. Og jeg synes, det er meget stort at være med til at indgå en aftale, hvor vi sørger for at beskytte de her ukrainere og sørge for, at de kan komme ind i Danmark og få beskyttelse fra dag et, siger han og minder også om, at de fleste af flygtningene er kvinder og børn.

En særlov udstiller hykleriet i dansk udlændingepolitik

Rosa Lund, udlændingeordfører, Enhedslisten

Venstres Mads Fuglede stemmer i. Ligesom vi tidligere har bedt andre konfliktramte landes nærområder om at træde til, så skal vi også selv gøre det nu, mener han.

- Derfor skal vi gøre en særlig indsats for, at ukrainere, der har fået frataget det livsgrundlag, de havde i Ukraine, af Putins aggressioner, kan fortsætte i Danmark så ubesværet som overhovedet muligt, siger Venstres udlændingeordfører.

Enhedslisten: Aftale udstiller hykleri

Det er aftalt, at loven som udgangspunkt skal gælde i to år med mulighed for forlængelse.

Den skal omfatte ukrainske statsborgere og personer med flygtningestatus i Ukraine samt medfølgende kernefamilie og andre familiemedlemmer forsørget i samme husstand.

Radikale Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Kathrine Olldag, glæder sig over, at særloven lægger sig tæt op ad EU's direktiv, så "de ukrainske flygtninge får samme behandling uanset hvilket EU-land, de vælger at flygte til.”

Rosa Lund fra Enhedslisten kaster dog malurt i bægeret. Partiet mener, at særloven "udstiller hykleriet i dansk udlændingepolitik".

- I Enhedslisten mener vi, at en særlov udstiller hykleriet i dansk udlændingepolitik. Vi kunne have lavet ændringer i den almindelige lovgivning, som ville sikre beskyttelse til alle. Det var der desværre ikke flertal for, siger hun.

Enhedslisten er kun med i aftalen, understreger hun, fordi Enhedslisten "vil altid hjælpe så mange flygtninge" som muligt.