Claus Hjort forlanger retssag om landsforræderi - massivt angreb på regeringen, siger kommentator
I interviewet siger den tidligere forsvarsminister blandt andet, at han vil have sigtelsen mod ham frem i lyset.
Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke, at myndighederne opgiver sagen om lækage imod ham eller fravælger at føre sagen i retten, fordi hans kone er syg.
Han ønsker heller ikke, at anklagemyndigheden rejser tiltale for en mindre alvorlig paragraf, end den paragraf om statshemmeligheder han er sigtet efter.
Det siger han i et interview med Politiken.
- Mit gode navn og rygte er ødelagt. Så det nytter ikke, at de finder en eller anden paragraf om tavshedspligt, der giver 10 dagbøder a 1000 kroner, siger Claus Hjort Frederiksen til avisen.
- Bagefter kan de så sige, at han blev jo dømt, og derved bliver mistanken hængende i luften. For min hæderligheds skyld må jeg forlange, at hvis der kommer en retssag, bliver jeg bedømt efter paragraffen om landsforræderi, tilføjer han.
Hjort: Uacceptabelt, hvis det trækker ud
I januar kom det frem, at den tidligere minister var sigtet efter paragraf 109 i straffeloven. Den handler om at røbe statshemmeligheder.
Det skete, omkring en måned efter at fire nuværende og tidligere ansatte i de danske efterretningstjenester blev sigtet efter samme paragraf. Det var blandt andet den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen. En paragraf, som kan give op til 12 års fængsel, hvis man bliver dømt.
I interviewet understreger Claus Hjort Frederiksen, at det er uacceptabelt for ham, hvis sagen trækker ud - eksempelvis til efter et valg.
- Det haster. Jeg synes, det er uacceptabelt, hvis regeringen og myndighederne træffer beslutning om, at den her sag bare skal trækkes i langdrag til efter folketingsvalget, siger han.
Samtidig er det en sag, der har haft store menneskelige konsekvenser for ham, fortæller han.
Claus Hjort Frederiksen bekymrer sig også for, hvilken betydning sagen kan have for samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester, og han ser gerne, at sigtelsen kommer frem i offentligheden.
- Altså, sidder de i udlandet og tænker: Hold kæft, mand. Findsen, som vi kender rigtig godt, og Hjort – de er jo nogle kæmpe forbrydere. Det piner mig og også min egen familie, siger han, og understreger, at han gerne ser en hurtig afklaring.
Angreb på regeringen
Ifølge politisk kommentator Hans Engell har den tidligere forsvarsminister formentlig givet et længere interview nu, fordi han er bange for, at sagen går i glemmebogen i en tid, hvor krigen i Ukraine fylder alt.
- Han er meget vred. Og hvad sker der egentlig i den her sag? spørger Hans Engell retorisk.
Han mener, at Claus Hjort Frederiksens største bekymring er, at tiden trækkes ud, og det varer for længe, inden anklagemyndigheden finder ud af, om der er en sag eller ej.
Derudover lægger Hans Engell også mærke til den markante kritik, Hjort Frederiksen retter mod regeringen.
- Det er først og fremmest en utilfredshed med den hidtidige sagsbehandling, og så er det også et massivt angreb på regeringen og den måde, man har håndteret sagen på fra regeringens og fra anklagemyndighedens side, lyder det fra den politiske kommentator.
I interviewet med Politiken giver Claus Hjort Frederiksen desuden udtryk for, at han er klar til at køre sagen hele vejen til Højesteret eller Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
- Man må sige, det er en tidligere minister og en af dansk politisk mest markante figurer, som virkelig langer hårdt ud, siger Hans Engell.
Ingen grund til at betvivle myndighederne
I et svar til Politiken skriver justitsminister Nick Hækkerup (S), at han ikke har nogen kommentarer til den konkrete sag.
- Men det siger sig selv, at sagen er alvorlig og vanskelig, da den handler om lækager af dybt fortrolige oplysninger fra vores efterretningstjenester.
- Det er en sag, som alle meget gerne havde været foruden. Myndighederne vurderer konkret, hvordan sager af denne art bedst håndteres, og jeg har ingen grund til at betvivle, at myndighederne behandler sådanne sager på den bedst mulige måde i en afvejning af de vanskelige spørgsmål, som indgår i sådanne sager, står der i svaret fra justitsministeren.