Jeppe Kofod udvandrede, da Lavrov talte i FN

- Det var meget befriende at gøre det og vise vores foragt for det, Rusland har gang i, siger udenrigsministeren til TV 2.

En lang række diplomater udvandrede tirsdag fra et FN-møde under en tale fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har tweetet om episoden og lagt et billede på Twitter, hvor man kan se folk udvandre fra salen i et fælles boykot.

Kun få ambassadører fra lande som Syrien, Tunesien, Venezuela og Yemen blev hængende i salen for at høre Lavrovs tale.

Jeppe Kofod kalder episoden for "det bedste, der skete i dag".

- Det var meget befriende at gøre det og vise vores foragt for det, Rusland har gang i, siger udenrigsministeren til TV 2.

- Ikke til at holde ud

Årsagen til udvandringen var ifølge Jeppe Kofod både de russiske angreb og Lavrovs tale.

- Det er både det, de gør, og det, de siger – påstande om folkemord, at man forklarer og undskylder den her krig mod det sagesløse ukrainske folk, og det var ikke til at holde ud, siger Jeppe Kofod (S).

Han fandt det meget "rørende" og "stærkt", at så mange udvandrede sammen.

Inden udvandringen i Menneskerettighedsrådet var flere diplomater udvandret fra et andet møde om våbennedrustning, hvor Lavrov også holdt en tv-transmitteret tale.

I talen anklagede Lavrov ukrainerne for at stå bag den igangværende krise. Han hævdede blandt andet, at Ukraine forsøger at etablere atomvåben.

- Jeg forsikrer jer om, at Rusland er et ansvarligt medlem af det internationale samfund. Vi tager alle forhĂĄndsregler for at undgĂĄ, at der dukker atomvĂĄben og andre lignende teknologier op i Ukraine, siger Lavrov.

Ukrainsk FN-ambassadør takkede for støtten

Den ukrainske FN-ambassadør, Yevheniia Filipenko, stod i spidsen for udvandringen og takkede for opbakningen fra kollegerne.

- Tusind tak for denne fantastiske støtte til ukrainerne, der kæmper for deres selvstændighed, sagde hun tirsdag efter udvandringen.

Mens Lavrovs tv-tale fortsatte i salen, samlede de udvandrede diplomater sig om et ukrainsk flag uden for salen og klappede højlydt. Det skriver AFP.

Europaparlamentsformand hilser Ukraines EU-ønske velkommen

Formanden for Europa-Parlamentet, maltesiske Roberta Metsola, fortalte tirsdag i en tale i Europa-Parlamentet, at Ukraines ønske om optag i EU hilses velkommen.

For få dage siden anmodede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, om optagelse.

I talen lød det blandt andet fra Roberta Metsola, at EU vil arbejde på optagelsen. I sidste ende er det Det Europæiske Råd, der skal tage stilling til ansøgningen.

Formand for Europa-Parlamentet Roberta Metsola fortæller i en tale i Europa-Parlamentet, at Ukraines ønske om optag i EU hilses velkommen.