Regeringen sender 2000 skudsikre veste til Ukraine

Danmark sender veste som led i et større bidrag til Ukraine fra 27 lande.

Efter anmodning fra Ukraine har den danske regering besluttet at donere beskyttelsesudrustning og sanitetstasker til landet som konsekvens af Ruslands angreb.

Konkret sender regeringen 2000 beskyttelsesveste – såkaldte TYR-beskyttelsesudrustninger.

TYR-beskyttelsesudrustningen er en sikkerhedsvest, der yder beskyttelse mod fragmenter og kugler.

Derudover doneres 700 sanitetstasker med blandt andet forbindinger til den enkelte soldat af typen IFAK. Disse bæres af soldater og bruges til livreddende førstehjælp.

Der er tale om udrustning, der findes på Forsvarets lagre, så donationen har ikke konsekvenser for Forsvarets opgaveløsning og soldater.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) forklarer beslutningen med, at det er tid til at styrke solidariteten med Ukraine.

- Det er vanvittige scener, og vores sympati og solidaritet går til de familier, der gennemlever et sandt helvede i det vanvid, som Putin nu har sat i gang. Derfor handler det om, at alle lande nu styrker solidariteten med Ukraine, siger Morten Bødskov.

Sender også antiluftskyts

Det danske bidrag sker som led i en større international donation fra i alt 27 lande, herunder Storbritannien og USA. Ud over medicinsk udstyr sender de 27 lande også ammunition, antikampvognsskyts og antiluftskyts til de ukrainske styrker.

Forsvarsministeren forklarer, at Ukraine sender lister med ønsker til alliancen af lande, der efterfølgende koordinerer, hvad hvilke lande sender:

- Vi har fået et eksplicit ønske fra Ukraine, om vi havde militært beskyttelsesudstyr. Det har vi, og derfor sender vi 2000 veste sammen med 700 kasser med førstehjælp, siger Morten Bødskov.

Hvorfor sender Danmark ikke våben til Ukraine?

- Danmark har ikke våben, vi kan sende til Ukraine. Det er der andre nationer, der har. Derfor er det godt, at der er en international koordination.

Vestene er sendt afsted fra Vordingborg fredag aften mod den polsk-ukrainske grænse, oplyser Forsvarsministeriet.