Marie Krarup melder sig ud af Dansk Folkeparti

Den nu tidligere DF-politiker siger, hun har fået mundkurv på i debatten om den russiske invasion af Ukraine.

Marie Krarup har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

Det skriver hun på Facebook.

Her angiver hun tre grunde til, at hun forlader partiet: Morten Messerschmidt, partiets linje i Rusland-Ukraine-krigen og et ønske om at stå frit i debatten om Rusland.

- Tidligere har jeg oplevet at få mundkurv på, efter at jeg havde udtalt mig om forholdet mellem NATO og Rusland.

- Resultatet af mundkurven blev, at jeg ikke fik mulighed for at udfolde mine argumenter og derfor ikke kunne tage aktivt til orde, når jeg blev stemplet som Putin-tilhænger. En sådan mundkurv kan jeg ikke længere leve med, skriver Krarup.

- Vi har et kulturelt fællesskab med Rusland

Torsdag i denne uge – få timer efter russernes invasion af Ukraine – udtalte Marie Krarup til Jyllands-Posten, at "vi har et kulturelt fællesskab med Rusland".

Det fik de to DF-hovedbestyrelsesmedlemmer Anders Vistisen og René Danielsson til åbent at ytre, at udtalelsen bør få konsekvenser for Krarup.

De hævder begge på Twitter, at hun forsvarer Putin, at "det skal stoppe", og at hovedbestyrelsen nu bliver nødt til at drøfte, "hvilke værktøjer der skal i brug, når folk underløber partilinjen og udtaler sig decideret skadeligt".

Tidligere har Marie Krarup vakt opsigt ved at mene, at EU er en større trussel mod Danmark end Putin. Udtalelsen affødte harme i Danmark, mens den nu tidligere DF-politiker hittede i de russiske statsmedier.

Messerschmidt: Vi nærer ingen sympati for Putin

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, erklærer sig ærgerlig over, at Marie Krarup forlader partiet.

Han tilføjer, at der i et centralt spørgsmål som Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine er nødt til at være en "fast forståelse af, hvad der er Dansk Folkepartis politik".

- Det er desværre ingen hemmelighed, at Marie Krarup og Dansk Folkeparti igennem længere tid har haft forskellige opfattelser af Putin, Rusland og Ukraine. Så sent som i denne uge tilkendegav hun over for mig, at et opslag her på min Facebook-side måtte være udtryk for en “hjerneblødning”, da jeg gik i kødet på Putin, skriver Messerschmidt.

Han understreger, at Dansk Folkeparti ikke nærer sympati for Putin.

Sjette exit på en uge

Marie Krarup er det sjette folketingsmedlem, der på få dage forlader Dansk Folkeparti. Bent Bøgsted, Liselott Blixt, Karina Adsbøl og Lise Bech sagde farvel og tak mandag aften. Tirsdag morgen fulgte Hans Kristian Skibby efter.

Alle seks har været modstandere af Morten Messerschmidt som ny formand for DF.

Marie Krarup har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti i mere end ti år.