Krigen i Ukraine

Regeringen er klar til at hjælpe tusindvis af ukrainske flygtninge: - Dørene skal stå åbne, siger Tesfaye

Venstre og Konservative er også klar til at tage imod ukrainske flygtninge. De vil lave en særordning, så ukrainerne hurtigt kan komme ud i samfundet.

Hvis ukrainske flygtninge kommer til Danmark, skal vi tage imod og byde dem velkomne.

Også selvom der kommer mange tusind.

Det siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) fredag til TV 2. Udmeldingen kommer forud for et møde mellem ham og Folketingets partier fredag eftermiddag om flygtningesituationen i det østeuropæiske land, der er under angreb fra Rusland.

- Vi mener, at dørene skal stå åbne, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

Intet loft over antallet

Allerede på krigens første dag, torsdag, kunne FN’s flygtningeorganisation UNHCR oplyse, at omkring 100.000 ukrainere var flygtet fra deres hjem på grund af den russiske invasion.

I nabolande som Rumænien, Moldova og Polen er flygtninge fra Ukraine begyndt at komme ind over grænserne. Og i Polen forbereder myndighederne sig på, at der kan komme millioner af flygtninge.

Mattias Tesfaye siger, at det er vigtigt, at Danmark både hjælper internt fordrevne og støtter nabolandene med at håndtere eventuelt store flygtningestrømme. Men vi skal også selv tage imod, lyder det.

Den danske regering har ikke noget bud på, hvor mange ukrainere der kan komme til Danmark. Men udlændingeministeren fortæller, at der lige nu står 1000 senge klar, og at kapaciteten skal øges til 20.000.

Det tal kan dog komme endnu højere op, hvis behovet opstår, siger Mattias Tesfaye. Og regeringen arbejder ikke med et loft for, hvor mange ukrainere der kan komme til Danmark, lyder det.

- Vi har ikke besluttet os for et maks, siger Mattias Tesfaye.

Borgerlige partier vil lave særordning

Kommer der ukrainere til Danmark, er reglerne allerede sådan i dag, at de frit kan rejse i landet i 90 dage uden visum. Derfor behøver flygtninge fra det store østeuropæiske land ikke at søge asyl i første omgang.

Men vælger de at gøre det, mener Det Konservative Folkeparti, at der skal laves en særordning.

Her skal ukrainske flygtninge kunne få midlertidigt ophold uden at skulle igennem det almindelige asylsystem og sidde på et modtagecenter og vente på en afgørelse.

- Vi mener, vi har et helt særligt ansvar, når det handler om et europæisk land i krig, hvor folk flygter fra Putins angreb og ind i Europa. Vi skal tage imod de ukrainske flygtninge med åbne arme. Og de skal kunne komme ud i samfundet og arbejde og børnene i skole hurtigst muligt, siger den konservative udlændingeordfører, Marcus Knuth, til TV 2.

Han siger, at Det Konservative Folkeparti heller ikke arbejder med et loft for antallet af ukrainske flygtninge.

Samme melding kommer fra Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, der også vil have ”speedet” sagsbehandlingstiden for ukrainske flygtninge op.

- De skal ikke sidde og blomstre på et asylcenter. De skal hurtigst muligt ud at arbejde, hvis de har lyst, siger Mads Fuglede til TV 2.

Vil undgå "Christiansborg-sniksnak"

Udlændingeminister Mattias Tesfaye ser positivt på forslagene fra de borgerlige partier.

- Adgangen til det danske arbejdsmarked skal være så kort som muligt, siger han og nævner, at regeringen endnu ikke har lagt sig fast på en konkret model.

Mattias Tesfaye glæder sig over, at både regeringens støttepartier, men altså også partier i blå blok, er klar til at hjælpe ukrainske flygtninge.

- Uanset om man tilhører den ene eller anden fløj, håber jeg, vi kan stå sammen og vise, at Danmark hjælper Ukraine, og at der ikke går Christiansborg-sniksnak i den, siger han.

Mødet hos udlændingeministeren begynder klokken 16.45.