Regeringen vil sende kampfly til Polen
Danmark er desuden klar til at tage imod krigsflygtninge fra Ukraine, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Danmark styrker sine nationale beredskaber og beredskabet til forsvarsalliancen NATO som følge af Ruslands invasion i Ukraine.
Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet.
- Angrebet fra Rusland er ikke bare et angreb på Ukraine. Det er et angreb på fred og stabilitet. Og det er et angreb på den tid, der har hørt sig til siden Den Kolde Krig. Der er nu krig i Europa.
Fly til Polen
Helt konkret vil regeringen anmode Folketinget om opbakning til at sende to F-16-fly til Polen for beskytte luftrummet der samt stille et transportfly og et mobilt hospital til rådighed for NATO.
Både statsministeren, udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Morten Bødskov (S) og forsvarschef Flemming Lentfer understreger, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen militær trussel mod NATO, Danmark eller danske områder:
- Men Ukraine er blevet brutalt overfaldet, og vores østligt allierede befolkninger – ikke mindst i de baltiske lande – er bekymrede. Det er helt forståeligt. Danmarks placering i Østersøen forpligter i den forbindelse, siger Morten Bødskov.
Regeringens forslag behandles i Folketinget med henblik på vedtagelse allerede torsdag aften.
Styrket bidrag
Danmark har allerede fire F-16-fly i Litauen for at sikre luftrummet over de baltiske lande. På Bornholm er to kampfly placeret til at afvise eventuel russisk aktivitet i luftrummet over Østersøen.
Fregatten Peter Willemoes er indsat i NATO's stående styrker, og i tillæg til det er det blevet besluttet at trække fregatten Esbern Snare hjem fra sin mission i Guinea-bugten, så den kan indgå i NATO's såkaldte reaktionsstyrke.
På kasernen i Slagelse har man styrket beredskabet med en bataljon på 700-800 mand på kasernen i Slagelse, der inden for en til fem dage vil kunne tilslutte sig NATO's beredskab, og i næste uge sendes cirka 200 soldater til NATO's fremskudte tilstedeværelse i Estland.
Konsekvenser i Danmark
Ud over det militære bidrag er Danmark også parat til at udøve humanitær bistand til de mange mennesker, der er påvirket af krigen og derfor lige nu flygter ud af landet.
Ifølge Mette Frederiksen er det regeringens indstilling, at Danmark både skal yde støtte i Ukraine og dets nabolande, men samtidig også være klar til at tage imod ukrainske flygtninge.
Derudover skal danskerne ifølge statsministeren forberede sig på, at krigen i Ukraine vil få konsekvenser for Danmark.
- Der er en militær invasion af Ukraine, og det vil få betydning i Danmark. Det vil få betydning for vores økonomi og vores energiforsyning, siger hun.
- Vi træder ind i en mere usikker tid, og en krig på europæisk jord vil have omkostninger.
Mette Frederiksen rejser torsdag eftermiddag til topmøde i Bruxelles, hvor hun sammen med EU's øvrige stats- og regeringsledere skal drøfte, hvordan Europa yderligere kan bistå Ukraine.