Hans Kristian Skibby forlader Dansk Folkeparti

Alle fem partihoppere peger på Pia Kjærsgaard som en stor del af årsagen til, at de nu siger farvel.

Hans Kristian Skibby har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.

Det bekræfter han over for TV 2.

- Partiet er på vej et andet sted hen, og det, der foregår, er ikke lige min model. Vi har en tidligere formand for partiet, der render hen ad gangene og siger, at vores medarbejdere skal skamme sig, siger Skibby med henvisning til Pia Kjærsgaard og tilføjer:

- Vi har medarbejdere, der er bange for deres arbejdsplads, og der er folk, der mere eller mindre bliver overvåget på deres kontorer. Døre bliver åbnet, uden der bankes på. Det er ikke noget, jeg har været vant til under Kristian Thulesen Dahl, vil jeg godt tillade mig at sige.

Dermed tilslutter han sig de fire folketingsmedlemmer, som mandag gik samme vej. Det gælder sundhedsordfører Liselott Blixt, beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, landbrugsordfører Lise Bech og socialordfører Karina Adsbøl, som mandag aften blev løsgængere.

Hvem har forladt Dansk Folkeparti?

 • Karina Adsbøl 
 • Bent Bøgsted 
 • Liselott Blixt 
 • Lise Bech 
 • Hans Kristian Skibby

Dem er der tilbage: 

 1. Morten Messerschmidt 
 2. Peter Skaarup 
 3. René Christensen
 4. Alex Ahrendtsen 
 5. Dennis Flydtkjær
 6. Jens Henrik Thulesen Dahl 
 7. Kristian Thulesen Dahl 
 8. Marie Krarup 
 9. Mette Hjermind Dencker
 10. Pia Kjærsgaard 
 11. Søren Espersen

Vil ikke acceptere topstyring

Det er velkendt, at Hans Kristian Skibby støttede Messerschmidts største konkurrent til formandsposten, Martin Henriksen.

Derfor blev det da også set som et nederlag for Messerschmidt, da Skibby for få uger siden blev valgt som gruppesekretær og dermed fik en plads i partiledelsen frem for Dennis Flydtkjær, som Messerschmidt havde indstillet til posten.

Skibby vandt med fire stemmer.

PĂĄ den mĂĄde kan man vel godt sige, at du er blevet inkluderet, sĂĄ hvad er problemet?

- Altså hvis man bliver inkluderet i en gruppeledelse, når man på et møde bare får fortalt, at formanden i øvrigt lige har ansat en ny partisekretær, som i øvrigt også lige er hans bedste kammerat, og som ikke engang gad at klappe af den afgående formand på årsmødet, men demonstrativt sad og kukkelurerede...

- Er det en god partisekretær for et parti, der skal samles? Nej, det synes jeg faktisk ikke, det er, siger Skibby med henvisning til Jens Vornøe.

Derfor tager Skibby nu konsekvensen og skriver sig ud af partiet. Han kalder det "rettidig omhu" at sige farvel og tak til et parti, hvor formanden helliger sig til topstyring, siger han og beskriver, hvordan Messerschmidts linje løber ham koldt ned ad ryggen.

- Jeg er vant til at passe mit arbejde og arbejde selvstændigt. Jeg har ikke behov for støttepædagoger i den forstand, og derfor er jeg også så inderligt provokeret af den nye ledelsesstil.

Fem nye løsgængere

Dansk Folkeparti er nu nede på 11 mandater. Det betyder, at partiet i løbet af et halvt døgn er rykket fire pladser ned på listen over Folketingets største partier.

Hans Kristian Skibby beholder sit mandat og fortsætter – ligesom mandagens fire afhoppere – som løsgængere.

Det til trods for, at Messerschmidt mandag appellerede til, at afhoppere lader mandaterne bliver i partiet, de er valgt for.

Her ærgrede han sig samtidig over, at afhopperne ifølge formandens eget udsagn ikke kom til ham med frustrationen over, hvordan partiets hovedbestyrelse blev sammensat, og at man ligeledes burde have delt frustrationerne om Pia Kjærsgaard med ham.

- Pia Kjærsgaard har jo sat sig på skødet af ham, siger en grinende Hans Kristian Skibby og tilføjer:

- Det var jo en af aftalerne for, at hun skulle støtte ham under formandsvalget, så det kommer ikke til at ske. Så naiv er jeg altså alligevel heller ikke.

De tilbageværende 11 medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe mødes til gruppemøde på Christiansborg klokken 11.