Konflikten om Ukraine

Bødskov om mulig krig i Europa: - Ingen grund til at være naiv

Ifølge den danske forsvarsminister kommer der i øjeblikket "meget konfliktende meldinger" fra Rusland.

Den danske forsvarsminister, Morten Bødskov, vil se "konkrete beviser", før han tror på, at der er tale om en reel russisk tilbagetrækning.

Der er ingen grund til at være naiv

Morten Bødskov (S), forsvarsminister

Det siger han på vej ind til et møde med NATO-landenes forsvarsministre i Bruxelles, hvor netop den tilspidsede situation i Ukraine er på dagsordenen.

- Det er et utroligt vigtigt møde, og det er vigtigt, at vi fastholder det stærke sammenhold i NATO, afskrækkelse af russerne og en styrket solidaritet med Ukraine, siger Bødskov.

Ingen grund til naivitet

Selvom der fra russisk side tirsdag kom en melding om, at tropper var på vej væk fra grænselandet, indstillede det russiske parlament, Dumaen, samtidig de to løsrivelsesrepublikker i det østlige Ukraine Donetsk og Luhansk til uafhængighed.

Beslutningen er ifølge Morten Bødskov endnu et bevis på, at der kommer "meget konfliktende meldinger".

- Vi har til gode at høre, at de mener det. Og at de respekterer den verdensorden, der grundlæggende handler om, at frie, suveræne nationer selv vælger, hvilke internationale samarbejder de vil være med i.

Er vi et skridt tættere på en krig i Europa i dag, end vi var i går?

- Der er ingen grund til at være naiv. Det er en alvorlig situation, når vi har så mange tusinde soldater opmagasineret, som vi har, og viljen til det er åbenbart så stærk, som den er.

NATO-chef Jens Stoltenberg siger da også onsdag, at Rusland fortsætter med at øge antallet af soldater ved grænsen til Ukraine.

Hvad handler konflikten om?

Rusland er stærkt bekymret over NATO's udvidelse mod øst, som ifølge russerne er i strid med en aftale fra afslutningen på Den Kolde Krig.

Rusland beskylder NATO for at øge spændingerne i regionen og fremlagde i december 2021 en række sikkerhedsgarantier, som de ønsker opfyldt. Herunder, at Ukraine aldrig optages i NATO, og at NATO opgiver enhver militæraktivitet i landene i Østeuropa.

Indtil da hævder russerne at være nødsaget til at opruste deres militære tilstedeværelse langs den vestlige grænse mod Ukraine. Noget, som til gengæld har fået Vesten til at anklage Rusland for at planlægge en invasion.

Yderligere dansk bidrag

Danmark er klar til at bidrage yderligere til afskrækkelsen af russerne, lyder det samtidig fra forsvarsministeren.

Hvad det konkret kan indebære, vil han dog først tage stilling til, hvis behovet opstår.

Onsdag er af flere vestlige statsledere og efterretningskilder udråbt som et muligt tidspunkt for en russisk invasion af Ukraine.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, sagde for eksempel mandag, at et russisk angreb kunne finde sted inden for 48 timer. En advarsel, som den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, gentog tirsdag.

Også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har italesat efterretningerne om et nært forestående angreb.