På få dage blev Dansk Folkeparti forandret – og det kan afgøre Messerschmidts fremtid

Mens Messerschmidt-støtter har sat sig på centrale poster, advarer Kristian Thulesen Dahl nu mod et for smalt Dansk Folkeparti.

Udadtil ærgrede Morten Messerschmidt sig flere gange i den forgangne uge.

Først torsdag hvor den mangeårige partisoldat Steen Thomsen annoncerede sit farvel til posten som partisekretær.

Og igen dagen efter hvor Martin Henriksen, Messerschmidts store rival fra formandsvalgkampen i januar, bekendtgjorde, at han på grund af den nye partiformand helt melder sig ud af Dansk Folkeparti.

Men selvom Morten Messerschmidt på både Facebook og hos TV 2 beklagede de to mangeårige DF’eres beslutninger, siger flere af hans kritikere i folketingsgruppen til TV 2, at de tror, der bliver grædt tørre tårer på formandskontoret i disse dage.

Begge de to mangeårige DF’eres exit kan nemlig blive en gevinst for Morten Messerschmidt, lyder vurderingen fra flere kilder.

For i løbet af kort tid har den nye DF-formand udnævnt Jens Vornøe, en af sine støtter fra formandsopgøret, til at varetage den indflydelsesrige post som partisekretær. Og hvad der kan vise sig at være endnu vigtigere er, at magtbalancen i partiets hovedbestyrelse på kort tid er tippet, så der nu er et flertal af Messerschmidt-støtter.

Det er folk, man holder på

Kristian Thulesen Dahls reaktion på at flere medarbejdere i partiet har sagt op

Det kan blive meget afgørende for Morten Messerschmidt, da han har sagt, at det er hovedbestyrelsen, der skal tage stilling til, om han kan fortsætte som formand, hvis han bliver dømt i sagen om svindel med EU-midler.

Det er ikke lykkedes for TV 2 at få nogle af kritikerne af Morten Messerschmidt til at stå frem med navn. Men ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er det oplagt, at ændringerne i partiet kan blive en fordel for Messerschmidt.

- Messerschmidts greb om magten i Dansk Folkeparti er stærkere nu end for bare et par uger siden. Når hans hovedmodstander fra formandsvalgkampen, Martin Henriksen, er ude, er det svært at få øje på, hvilket alternativ Messerschmidts kritikere så egentlig har at samles om, siger Hans Redder og fortsætter:

- Men alle Messerschmidts problemer er ikke væk. Der er stadig mange i folketingsgruppen, som er yderst kritiske over for ham. Spørgsmålet er, hvad deres næste træk er.

Messerschmidts plan mislykkedes

Efter formandsvalget 23. januar så hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti ellers ikke så Messerschmidt-venlig ud.

Det forsøgte Morten Messerschmidt dog at få lavet om på ved et møde i partiets folketingsgruppe 1. februar ved at foreslå partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær, som nyt medlem af folketingsgruppens gruppebestyrelse.

Gruppebestyrelsen udgør den daglige ledelse af folketingsgruppen, og en plads her giver automatisk også plads i hovedbestyrelsen.

Messerschmidt-støtten Dennis Flydtkjær blev dog vraget af folketingsgruppen til fordel for Martin Henriksen-støtten Hans Kristian Skibby.

Og så sad de erklærede Messerschmidt-støtter kun på 5 af de i alt 11 pladser i hovedbestyrelsen.

Men mandag i sidste uge meddelte Martin Henriksen, at han trak sig fra hovedbestyrelsen, fordi han "grundlæggende ikke respekterer" Morten Messerschmidt som formand.

Ind kom i stedet René Danielsson, valgt til kommunalbestyrelsen på Bornholm for Dansk Folkeparti og erklæret Messerschmidt-støtte. Og så sad Messerschmidt-støtterne pludselig på et flertal med 6 ud af 11 pladser i hovedbestyrelsen.

Dermed er flertallet i hovedbestyrelsen på kort tid blevet vendt til Morten Messerschmidt fordel, men der er ikke fuld kontrol. Det kræver eksempelvis totredjedelsflertal i hovedbestyrelsen at ekskludere medlemmer.

Partisoldater stopper

Ændringerne i Dansk Folkeparti stoppede dog langt fra med Martin Henriksens exit fra hovedbestyrelsen i begyndelsen af sidste uge.

Torsdag blev det pludselig meldt ud, at Steen Thomsen stopper som partisekretær. En mand, der blev ansat hos Dansk Folkeparti i 1999, og som har haft et tæt og nært samarbejde med Kristian Thulesen Dahl.

Som erstatning for ham valgte Morten Messerschmidt at udnævne Jens Vornøe, der støttede ham i formandsopgøret, til ny partisekretær. Vornøe udtrådte derfor af hovedbestyrelsen, men blev her erstattet af Anders Vistisen, en anden Messerschmidt-støtte.

Det ville være en skam, at vores fremgang skulle bringes i fare

Opråb fra DF-baglandet til folketingsgruppen

Partisekretærens rolle er blandt andet at række ud til lokalforeningerne og være bindeled mellem folketingsgruppen og baglandet. Og selvom Morten Messerschmidt ifølge Steen Thomsen havde tilbudt ham en plads på holdet fremover i Dansk Folkeparti, ønskede han at få en fratrædelsesordning. Det forklarede han i sidste uge til DR.

Og det var han ikke ene om.

For torsdag blev det også annonceret, at Dansk Folkepartis mangeårige personale- og sekretariatschef Jeanie Nørhave samt organisationskonsulent Poul Lindholm, der igennem mange år var partisekretær, har indgået fratrædelsesordninger med Dansk Folkeparti.

De store ændringer i Dansk Folkepartis inderste cirkler fik tidligere partiformand Kristian Thulesen Dahl til at fare til tasterne.

Thulesen Dahl kalder det "dramatisk"

I et Facebook-opslag kaldte han torsdag for både "dramatisk" og "en trist dag på kontoret".

En Facebook-opdatering, der blev delt af både Marie Krarup og Lise Bech, som sidder i Dansk Folkepartis folketingsgruppe og er kritiske over for Morten Messerschmidt.

- Det er folk, man holder på, og ikke nogen man skal af med, uddyber Kristian Thulesen Dahl nu over for TV 2.

- Det er ikke vildt sjovt at se, at de her folk, som jeg har arbejdet tæt sammen med og respekteret længe, ikke længere synes, at det er et sted for dem at være, fortsætter han.

Han mener, at der med de tre ansattes farvel samt Martin Henriksens udmeldelse nu er tale om et "smallere" Dansk Folkeparti, der ikke favner så bredt som tidligere.

Men er det ikke naturligt, at der sker ændringer, når der kommer ny formand?

- Det kommer an på, hvad man vil. Da jeg tog over for Pia Kjærsgaard, gik jeg meget op i at beholde de folk, der havde været der, fordi de syntes, Pia var fantastisk. Så det kommer lidt an på, om man vil forsøge at sætte sig igennem eller forsøge at holde sammen på et foretagende.

Ligesom Steen Thomsen har Morten Messerschmidt også tilbudt Jeanie Nørhave en plads på holdet fremover i Dansk Folkeparti. Og inden Martin Henriksens exit inviterede Morten Messerschmidt ham også til at få en fremtrædende rolle i partiet. Derfor har TV 2 spurgt Kristian Thulesen Dahl, om han har nogen grund til at tro, at Morten Messerschmidt ikke har forsøgt at holde sammen på partiet.

Det har Kristian Thulesen Dahl imidlertid ikke ønsket at svare på.

Opråb fra lokalforeninger

Oven på den seneste tids store uro i Dansk Folkeparti er 24 lokalforeningsformænd kommet med et opråb.

I et brev sendt til hovedbestyrelsen og folketingsgruppen, som TV 2 er i besiddelse af, skriver lokalformændene, at der bliver nødt til at komme ro på partiets folketingsgruppe.

I den 16 mand store folketingsgruppe er der ikke et flertal af Messerschmidt-støtter, og fremtrædende navne som Pia Kjærsgaard og Marie Krarup har flere gange haft højlydte skænderier i pressen. Men det skal stoppe omgående, mener lokalformændene.

- Efter det ekstraordinære årsmøde, hvor Morten Messerschmidt blev valgt som formand, vil vi gerne bede jer om, at I respekterer den beslutning og bakker op om den formand, som mere end 60 procent valgte som vores formand, står der i brevet.

Hvis ikke uroen i folketingsgruppen stopper, frygter lokalformændene, at den medlemsfremgang, som Dansk Folkeparti har haft siden valget af Morten Messerschmidt som formand, sættes over styr.

- Flere af lokalafdelingerne oplever allerede at blive kontaktet af de nye medlemmer, der siger, at de melder sig ud igen, hvis ikke al den polemik, der er offentligt i folketingsgruppen, stopper hurtigt. Det ville være en skam, at vores fremgang skulle bringes i fare på grund af tidligere forhold i folketingsgruppen, lyder det videre.

Her er hele brevet fra de 24 lokalformænd

Vi retter henvendelse til jer alle, da vi har behov for at der kommer ro på i Dansk Folkeparti.

Efter det ekstraordinære årsmøde, hvor Morten Messerschmidt blev valgt som formand, vil vi gerne bede jer om, at I respekterer den beslutning og bakker op om den formand, som mere end 60 procent, valgte som vores formand.

Lige nu oplever vi lokalt, nye og positive vinde omkring DF. Der er kommet mange nye medlemmer. Lokalforeningerne har oplevet medlemsfremgang, på op til 20-50 procent, hvilket er meget glædeligt. 

Men, der er desværre også et men.

Flere af lokalafdelingerne oplever allerede at blive kontaktet af de nye medlemmer, der siger at de melder sig ud igen, hvis ikke al den polemik, der er offentligt i folketingsgruppen stopper hurtigt. Det ville være en skam at vores fremgang skulle bringes i fare, pga tidligere forhold i folketingsgruppen. 

Derfor vil vi fra lokalt hold, gerne opfordre jer MF´ere, til at trække en streg i sandet, glemme fortidens uenigheder og samlet arbejde for at fastholde Dansk Folkepartis fremgang i meningsmålingerne, såvel som i antal medlemmer. 

Vi er klar over, at meget er sket og at dette kan være svært. Det har flere af os prøvet lokalt. Men virkningen i negativ retning for DF, er bare væsentligt større, når disse stridigheder kommer fra jer i folketingsgruppen.

Vi er lokalt klar, til at kæmpe for vores parti og nyder, at DF igen kan snakke politik og ikke interne forhold.

Morten Messerschmidt har ikke ønsket at deltage i denne artikel, da han "principielt" ikke kommenterer på interne forhold.