Fly, bøffer og gasledning: Her er seks eksempler på, at Mette Frederiksen er sort før grøn

Det grønne er ikke længere sekundært, skriver statsministeren i en kronik. Støttepartierne kalder det for tomme ord.

Afvisning af en flyafgift, ny gasledning til Lolland, ingen kødafgift eller kødfrie dage og generelt lave ambitioner og et ensidigt fokus på måltal frem for klimaet.

Det er blot noget af det, støttepartierne fremhæver om regeringens manglende klimaambitioner få dage efter en Politiken-kronik fra statsministeren, hvor hun slår fast, at hun ikke længere er ”rød frem for grøn”.

- Jeg og regeringen har ikke længere et "men" i den grønne omstilling. Forbeholdet er væk, skriver statsministeren.

Men den udlægning køber en række af regeringens støttepartier altså ikke. De mener, at de seneste forhandlinger med regeringen viser, hvordan Mette Frederiksen og hendes ministre sjældent går forrest med de bedste løsninger for klimaet, men bliver tvunget grønne af støttepartierne.

De vil altid slippe så billigt som overhovedet muligt

Rasmus Helveg, Radikale Venstre

Det gjorde de hverken under forhandlingerne om en ny infrastrukturaftale i sommeren 2021, ved landbrugsaftalen tilbage i efteråret eller i forhold til at fjerne skatterabatten på hybridbiler, efter at det har vist sig, at de udleder mere CO2 end det tilladte for grønne biler, mener støttepartierne.

Enhedslistens klimaordfører, Søren Egge Rasmussen, beskriver forhandlingerne med regeringen som ”op ad bakke” og kan "ikke finde et eneste eksempel på frivillige gode gerninger for klimaet".

Imens kritiserer den radikale klimaordfører, Rasmus Helveg, regeringen for kun at fokusere på de tiltag, der kan tælles med i det danske CO2-regnskab.

- De vil altid slippe så billigt som overhovedet muligt, siger han.

TV 2 har samlet en liste med seks eksempler på sager, hvor regeringen for nylig har truffet en rød eller sort beslutning frem for en grøn:

1: Ny gasledning

I februar 2021 besluttede regeringen, at der skal bygges en gasledning til Lolland-Falster for at sikre de flere hundrede arbejdspladser på Nordic Sugars sukkerfabrikker, som er den næststørste udleder af CO2 i Danmark.

Eksperter kritiserede beslutningen, fordi gasledningen er en ”sort løsning”, og de pegede på, at fabrikkerne i stedet burde blive elektrificeret og altså køre på grøn strøm i stedet for naturgas, som også er en fossil energikilde. Nordic Sugar har selv afvist, at fabrikkerne kan blive elektrificeret.

Radikale Venstre, klimaordfører Rasmus Helveg: - Det er en mærkelig investering, som samfundsøkonomisk giver et kæmpe underskud, og så er det en fuldstændig forkert vej at gå i forhold til klimaet.

Enhedslisten, klimaordfører Søren Egge Rasmussen: - Regeringen bliver bløde i knæene og tænker kun på 3F-arbejdspladser. Sådan en beslutning hører slet ikke fremtiden til. Det er helt forrykt.

2: Afvist klimafgift på flybilletter

Statsministeren har præsenteret en målsætning om, at danskerne skal kunne flyve med en grøn indenrigsrute i 2025, og at alle danske indenrigsfly skal være grønne i 2030. Til gengæld har regeringen afvist at indføre en klimaafgift på alle flyrejser.

SF, klimaordfører Signe Munk: - Danmark er åbenlyst et CO2-skattely for flytransport. At regeringen stadig ikke har meldt sig på banen i forhold til den mest klimabelastende rejseform skriger til himlen.

Enhedslisten, klimaordfører Søren Egge Rasmussen: - Det er grotesk, at vores nabolande har flyafgifter, mens vi ikke har. Det viser med al tydelighed, at regeringen ikke er grøn.

Regeringen bliver nødt til at vågne op

Torsten Gejl, Alternativet

3. Stemte imod en afgift på kød

Klimarådet foreslog det sidste år, og i juni 2021 stillede Alternativet et forslag om at indføre en afgift på rødt kød med kompensation til danskere, der har de laveste indkomster. Det stemte regeringen imod. Argumentet var, at det vil skabe ulighed, fordi familier med de laveste indkomster vil blive ramt hårdest.

SF, klimaordfører Signe Munk: - Der er ikke nogen, der er i tvivl om, at oksekød, lam og gul ost er nogle af de mest klimabelastende madvarer, så derfor burde regeringens indse, at der selvfølgelig skal betales for udledningen fra netop de fødevarer.

Alternativet, klimaordfører Torsten Gejl: - Regeringen bliver nødt til at vågne op og forstå, at vi skal skære ned på forbruget af rødt kød, fordi produktionen af rødt kød er en af de allerstørste CO2-syndere.

4. Trak forslag om kødfrie dage tilbage

I oktober 2020 foreslog regeringen, at der skulle indføres to kødfrie dage i det offentlige. Forslaget trak de dog tilbage igen, da det mødte modstand fra blandt andre fagbevægelsen.

Alternativet, klimaordfører Torsten Gejl: - Det var endda deres eget forslag, som de trak i land, fordi de fik kritik for det.

Frie Grønne, miljøordfører Susanne Zimmer: - Det er enormt ærgerligt, at regeringen sprang for sin udmelding om kødfrie dage, når vi ved, at animalske fødevarer har 10-50 gange større klimabelastning end vegetabilske fødevarer.

5: Opgav tilladelse til privat havvindmøllepark

Efter ti års ventetid fik European Energy tilladelse til at bygge den første private havvindmøllepark Omø Syd, som potentielt skulle kunne levere grøn strøm til 350.000 husstande fra 2024.

Regeringen valgte dog at trække tilladelsen tilbage igen af hensyn til områdets sjældne fuglearter.

Radikale Venstre, klimaordfører Rasmus Helveg: - Selvom den private udbyder sagde, at de ville passe på fuglene, fik de ikke lov til at bygge havvindmølleparken, selvom det havde kunnet gøre en kæmpe forskel for mængden af grøn strøm.

Enhedslisten, klimaordfører Søren Egge Rasmussen: - Det burde være muligt både at tage hensyn til fugle og vindmøller. Det skulle have regeringen have presset mere på for.

6: Tillader afbrænding af gas

Regeringen er ifølge flere af støttepartierne alt for nølende med at få bremset den rutinemæssige afbrænding af gas i Nordsøen, som det franske olieselskab Energies Total står bag.

Afbrændingen har stået på siden 2017 og udgør en belastning for klimaet, der svarer til en udledning af 6500 familiers årlige gasforbrug. Regeringen meldte i starten af februar ud, at den fortsat arbejder på at få indført et forbud mod afbrændingen.

Radikale Venstre, klimaordfører Rasmus Helveg: - Regeringen har været i dialog i alt for lang tid i stedet for at få gennemført et forbud. Med et bastant indgreb kunne de have sparet klimaet for 23.000 tons CO2-udledning om året.

Alternativet, klimaordfører Torsten Gejl: - Mens vi har verdens mest ambitiøse klimalov, og ministre ryger på at tilbageholde oplysninger om CO2-udledning, så fosser vi bare Total-gas ud hver dag.

TV 2 har spurgt statsministeren, om regeringen vil genoverveje de tidligere beslutninger nu, hvor statsministeren ikke længere er "rød frem for grøn".

Statsministeriet henviser til Klimaministeriet.

Jeg deler partiernes utålmodighed på klimaets vegne

Dan Jørgensen, klimaminister

Klimaminister Dan Jørgensen har sendt et skriftligt svar, hvor han afviser, at regeringens beslutninger er udtryk for en nedprioritering af klimaet.

- Nej, det er jeg ikke enig i, men jeg deler partiernes utålmodighed på klimaets vegne, og derfor har vi også haft fart på. Og med statsministerens melding, også i nytårstalen, sætter vi endnu mere fokus på klimakampen. Vi har lavet 50 aftaler og gjort det klart, at vi i den kommende tid kommer med endnu flere nye tiltag. Lige nu er vi i gang med forhandlinger om grønne brændstoffer og grøn skattereform, skriver han.

Til spørgsmålet om hvorvidt regeringen vil ændre de beslutninger, der tidligere er truffet, nu hvor statsministeren ikke længere er "rød frem for grøn", svarer klimaministeren:

- Vi har allerede gjort meget på det grønne område. Og står bestemt på mål for de aftaler, der allerede er lavet. Men der bliver også behov for, at vi løbende vender tilbage til alle sektorer, så vi er sikre på at nå i mål med reduktionen på 70 procent.